Завантажити ще

Продукти без холодильника: цибуля - у панчоху, яйця – у сироп

Продукти без холодильника: цибуля - у панчоху, яйця – у сироп
Фото: П'єр Кром/Getty Images

В умовах війни, з одного боку, у будь-який момент можна залишитися без світла, а значить, і без холодильника, з іншого - ніяк не можна наражатися на додаткові ризики, зокрема отруєння. З третьої – шкода зроблених запасів, що зіпсуються.

Зима та холодна весна «рятували» продукти можливістю скористатися балконами, але з настанням тепла так уже не викрутишся. Особливо враховуючи обіцяну спеку. І якщо у приватному секторі альтернативою холодильнику може бути льох, підвал або навіть колодязь, куди можна опустити відро з продуктами, то у квартирі прохолодних місць незабаром зовсім не буде. Добре, якщо є термосумка, хоча до неї всі запаси не помістяться. На короткий термін замінити холодильник можна тазом, наповненим холодною водою. Продукти в нього поміщаються у закритому посуді, зверху на кришку кладеться мокрий рушник, кінці якого опускаються у воду.

На щастя, не всі мешканці холодильника не можуть без нього вижити, і насправді ми зберігаємо в ньому масу продуктів, які можна, а іноді навіть потрібно зберігати при кімнатній температурі. Звичайно, доки вона ще не досягла +30. Насамперед це стосується овочів, сезон яких ось-ось буде у розпалі. Отже, що і як можна зберегти без шкоди здоров'ю, якщо немає світла і, відповідно, холодильника?

Овочі та зелень

Картопля

Холод руйнує крохмаль та прискорює процеси гниття, погіршує смакові якості. Темна прохолодна комора цілком підійде для зберігання. Картопля не любить вологи, світла та поліетиленових пакетів.

Цибуля

Вологість у холодильнику прискорить процес пліснявіння, цибуля всередині стає м'якою. Вона любить повітря, темряву, зберігання у дерев'яному ящику або паперових пакетах, «бабусин» спосіб у капронових колготках теж підійде.

Морква

Вода у складі моркви у компанії з холодним повітрям підстьобне процес гниття. Овоч стає в'ялим, водянистим, швидко пліснявіє. Зберігати його краще у ящиках з піском або у паперових пакетах.

Часник

Низькі температури сприяють його проростанню, від холоду часник стає м'яким і пліснявіє. Якщо часникова голівка вже «почата», уживати решту зубчиків потрібно протягом 10 днів. Часник добре зберігається у коморі в паперовому пакеті та з доступом повітря.

Помідори

Від холоду томати втрачають свій смак і запах, псується їхня консистенція. Дозріти вони можуть на підвіконні, можна зберігати прямо на столі, головне, щоб до овочів був доступ повітря. У будь-якому випадку помідори – продукт, що швидко псується, тому запасатися ними у великій кількості не рекомендується.

Огірки

Холод «краде» з огірків еластичність, погіршує смакові властивості. Вони добре зберігаються за кімнатної температури і категорично не люблять поліетиленових пакетів. Загорнувши у папір і помістивши огірки в комору, ми можемо подовжити їм життя.

Баклажани

Цьому теплолюбному овочеві холодильник взагалі не потрібен. При температурі нижче +10 баклажани не лише стають пухкими, але й втрачають свої поживні речовини разом із корисними властивостями. Кімнатна температура, відсутність сонячних променів – основні умови для їх зберігання.

Перець

І болгарський, і гострий перець не люблять холоду, який прискорює псування цього овочу. Тому нехай прикрашає яскравим виглядом кухню. Все, що йому потрібно, – сухе приміщення, що добре провітрюється.

Базилік

Зі всієї зелені, яку ми звикли вживати в їжу, тільки ця трава поводиться як квіти, тому краще, якщо вона стоїть у склянці з водою, а не лежить у холодильнику. Спершу підрізаємо стебла, потім щодня міняємо воду.

Фрукти, ягоди, екзотика

Абрикоси, персики, вишню та інші кісточкові можна сміливо залишати на кухні, у холодильнику процес дозрівання припиняється. Звичайно, зберігати їх так два тижні не вдасться, але до п'яти днів збережуться. Те саме стосується і бананів, особливо недозрілих. Банани – продукт, що швидко псується, уповільнити їх потемніння можна, загорнувши ніжку в харчову плівку або фольгу.

Ягоди зберігають свою соковитість та пружність при кімнатній температурі протягом кількох днів за умови, що залишаються немитими. До теплолюбних відносяться авокадо, ківі та будь-які тропічні фрукти – холод згубно діє на їхню соковитість та прискорює процес гниття.

Цитрусові від низької температури покриваються плямами і в'януть, холод робить їх сухими та несоковитими. Протягом тижня вони зберігаються на відкритому повітрі без жодної шкоди.

Яйця, масло, твердий сир

Низькі температури вбивають природний смак та запах яєць. У прохолодному льоху яйця можна зберігати до трьох тижнів, подовжити їх термін придатності в умовах квартири до тижня можна кількома способами. Змастити кожне яйце олією або салом, створивши захисну плівку, яка не дозволить мікроорганізмам проникати всередину крізь пори в шкаралупі. Потім кожне яйце загортається в папір і кладеться в кошик, що поміщається в темне місце. Можна змастити яйця білком або цукровим сиропом і зберігати в тирсі або висівках.

Вершкове масло, яке не представляється поза холодильником, можна кілька днів зберігати і без нього. Високий вміст жиру та пастеризованого молока у складі зменшують ризик розмноження бактерій. Але при кімнатній температурі менше 21 градуса залишити на пару днів на столі можна тільки солоне масло у повітронепроникному контейнері. Для несолоного існують хитрощі:

  • скласти у скляний або емальований посуд, залити холодною водою, яку потрібно міняти двічі на день;
  • заповнити ємність солоною водою та покласти туди масло, воду міняти щодня;
  • загорнути брикети масла у пергаментний папір, укласти в ємність, залити солоним розчином і придавити важким зверху. Воду міняти щодня;
  • невеликі брусочки масла скласти у банку, залити холодним сольовим розчином з розрахунку 20 г солі на літр води, закрити капроновою кришкою і обернути мокрим рушником. При щоденній заміні води масло протримається до двох тижнів;
  • загорнути масло у просолений пергамент і зберігати у прохолодному темному місці.

Оливкова олія без будь-яких хитрощів зберігається при кімнатній температурі і не потребує холодильника. Холод робить її каламутною, густою, утворює осад. Ця олія добре зберігається в темній шафі, головне - подалі від сонця та нагрівальних приладів.

Без холодильника, у буфеті чи шафі можуть зберігатися витримані сорти твердого сиру, які холодильник перетворює на камінь. З рештою сортів складніше, але не зіпсуватися хоча б кілька днів сиру допоможе просолений пергамент та зберігання у темному прохолодному місці. Або змочена в солоному розчині лляна серветка і зберігання у паперовому пакеті в темному приміщенні, що провітрюється.

Соуси, кетчупи та інші баночки-пляшечки

Все це добро, що зазвичай заповнює бічні полиці і громадяться під стінками холодильника, може довго жити у шафі. Гірчиця, соєвий та рибний соуси, кетчуп, оцет, салатні заправки можна залишити там надовго. Це ж стосується і варення, джемів, меду, шоколадної та горіхової пасти, кленового сиропу, згущеного молока. Не потрібен холодильник для випічки, хліба, горіхів, сухофруктів.