Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Національний продукт під загрозою – чому дорожчає та зникає з прилавків сало

Національний продукт під загрозою – чому дорожчає та зникає з прилавків сало
Фото: Оскар Янсонс

Україна та сало – схоже, ця стійка асоціація починає коливатися. Ми можемо залишитись без «національного надбання» вже цього року, і нас може не врятувати навіть імпорт. Сало дедалі рідше з'являється на столах українців, за останні п'ять років ми з'їдаємо в кращому разі 6-7 кг сала на рік – на третину менше, ніж раніше.

Ціна зростає

Все банально: виробникам почало невигідно займатися салом, їм цікавіше розводити м'ясні породи свиней. «Цікавіше» - це й вигідніше, зокрема. А покупцям дорого його купувати.

Подорожчання триває вже три-чотири роки, щороку сало додає в ціні 15-20%. У середньому кіло українського делікатесу коливається від 135 до 180 гривень, адже ще місяць тому його максимум був 120-150 грн.

- Минулого тижня взяли сало по 150 гривень на ринку, продавці сказали, що наше сало, вітчизняний виробник. Цього тижня сказали, що ціна вже зросла – 170-180 грн за кіло. Ну це для нас не дивно, а от якби воно подешевшало – це було б дивно, - іронізує киянин Максим Буренко. За його словами, у деяких супермаркетах він зустрічав і «дешеве» домашнє сало по 120 грн за кіло, а подекуди – майже під 200 грн, а то й 300 (солоне). За чутками, є ринки, де сало пропонується чи не по 500 грн, але чи є покупці за таку ціну – це ще питання.

– Пропозиція сала зменшується, і це сприяє підвищенню цін на цей продукт. Але це зовсім не означає, що сало скоро зникне з прилавків, – запевнили в асоціації «Свиноводи України». – Просто загальна тенденція ринку свинини – розвиток м'ясного господарства. Сало – нішевий продукт, який виробляють переважно ті, хто тримає свиней на присадибних ділянках, або невеликі фермери, які вирощують спеціальних сальних свиней. Основна частина виробництва свинини в Україні зараз представлена промисловими свиногосподарствами, які вирощують м'ясні породи свиней.

Не вистачає грошей

«З початку поточного року сало подорожчало на 10,42% – з січневих 81,72 грн/кг до 90,24 грн/кг у жовтні, – підрахували у Державній службі статистики України. А в листопаді взагалі ціни рвонули вгору і почали коливатися біля позначки 166 грн плюс «інтерес» продавців.

Зазвичай напередодні зимових свят починається сезонне зростання закупівельних цін на свинину

У Держстаті також зазначили, що у жовтні сало почало підніматися в ціні і в листопаді досягло позначки 160-166 грн за кілограм. Подорожчання торкнулося, ясна річ, і свинини: у жовтні українці платили за кіло 125 грн, а ще на початку року ціна не перевищувала 115 грн.

- Зазвичай напередодні зимових свят починається сезонне зростання закупівельних цін на свинину. Спочатку під впливом заготівельної активності м'ясопереробників, а безпосередньо перед святами через збільшення споживчого попиту, - пояснюють «Свиноводи України». – Але останніми роками передсвяткові «цінові сплески» стали менш вираженими та недовгими – це пояснюється слабкою платоспроможністю населення, яка обмежує приріст цін.

- Скільки б не коштувало – сало братимуть завжди, – упевнений продавець із київського ринку. – Буде дефіцит – піднімемо ціни, можливо, перекриємо імпортом. Але до останнього сподіваємось, що імпорт залишиться на рівні сировини для м'ясокомбінатів. Але я думаю, що дорожче за 300 грн ніхто із середньостатистичних покупців сало брати не буде. Тож навряд чи будуть такі ціни. Максимум – 200–250 грн за кіло. Хоча пророкувати щось у нашій країні – справа невдячна…

Не тільки не шкідливо, а й корисно

- А може, це ЗОЖники протистоять любителям традиційної української закуски та зменшують купівельний попит? – цікавимося ми. – Пропаганда здорового способу життя загалом виключає сало з раціону людини…

- Звичайно, тренд здорового та свідомого харчування набуває все більшої популярності серед українців. Але некоректно вважати, що свинина та сало не можуть бути частиною збалансованого здорового раціону, особливо з огляду на корисні особливості такої продукції, – заспокоюють в асоціації свинарів.

З корисного: сало покращує роботу головного мозку та склад крові, очищаючи її від холестеринових бляшок (для цього потрібно з'їсти 10-30 грамовий шматочок сала натще), позитивно впливає на функціонування серцевого м'яза. Сало - джерело незамінних кислот, які мають імуностимулюючу та оздоровлюючу дію. У народній медицині сало застосовується при лікуванні хвороб легень, печінки, варикозного розширення вен, знімає суглобовий, зубний біль, лікує геморой та мастит. Звичайно, якщо не переборщувати із розмірами порцій.

Невигідні свині

Повернемося до наших свиней. Виробники кажуть: їх поменшало, і вище ми вже пояснили чому. Між салом та м'ясом, які майже вже зрівнялися в ціні, українці віддають перевагу все-таки м'ясу. Але поголів'я свинок в Україні теж скорочується, незважаючи на зростання цін на свинину.

- Зміна закупівельної ціни не компенсувала суттєвого підвищення собівартості вирощування свиней. Ще наприкінці минулого року подорожчали кормові інгредієнти, а новий урожай не дав бажаного зниження цін. Одночасно зросли витрати на ветеринарію, оплату праці та необхідні відрахування, на черзі – подорожчання енергоносіїв. Оператори галузі відзначають збільшення витрат на 20-25% порівняно з минулим роком і вони зростатимуть далі. Існування за таких умов змушує деяких операторів згортати діяльність. І, звичайно, на кількість свинячого поголів'я впливають і поширення африканської чуми свиней, і податкові зміни, і загальна економічна турбулентність останніх років, - підсумовують в асоціації «Свиноводи України».

- Ми тримали у себе 50 голів свиней, проте за підрахунків зрозуміли, що у нашій нестабільній економічній ситуації тримати їх просто невигідно. Спочатку ми розраховували вкластися в 3000 доларів на закупівлю поросят та їх відгодівлю протягом пів року, але не врахували моменту подорожчання енергоносіїв та зниження закупівельних цін на м'ясо минулого року. Дивом вийшли в нуль і поки що припинили розводити свиней сальних порід. Якщо й відновимо, то лише після того, як розширимо площу свиноферми, та лише м'ясні породи, - розповів на умовах анонімності фермер із Донецької області.