Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Названа дата, з якої Польща змінить правила перебування біженців з України

Названа дата, з якої Польща змінить правила перебування біженців з України
Фото: Марцін Белецький/PAP

Тимчасовий захист для українських біженців в Польщі може бути продовженим до 30 червня 2024 року. Як пише yavp.pl, про це йдеться у проєкті змін до закону про допомогу громадянам України, що з’явився  на офіційному веб-сайті польського уряду.

Це означає, що перебування українських біженців в Польщі до цієї дати вважатиметься легальним. Документ пропонує продовжити чинні положення до 30 червня 2024 року, хоча раніше уряд розглядав можливість продовження до вересня 2024 року. Законопроєкт також зазначає, що уряд планує розпочати роботу над суттєвими змінами та продовженням терміну дії закону відповідно до рішення Ради ЄС про продовження дії захисту до березня 2025 року.

Ці роботи розпочнуться після консультацій з органами місцевого самоврядування, державними установами та іншими зацікавленими суб'єктами.

Зміни передбачають, що до 30 червня залишаться чинними дозвільні документи на проживання в Польщі і допускається використання будівель для колективного проживання українців. Також до кінця червня українські медичні працівники можуть отримати дозвіл на здійснення професійної діяльності.

Зміни планують прийняти у першому кварталі 2024 року, вони наберуть чинності наступного дня після публікації.

  • Раніше повідомлялось, що спеціальний захист українських біженців, передбачений польським законом, термін дії якого спливає 4 березня, подовжать на шість місяців. 
  •  У січні Радник керівника Офісу президента України та колишній нардеп Сергій Лещенко заявив, що європейським країнам краще зупинити допомогу українським біженцям, щоб вони повернулися додому.