21 грудня
Завантажити ще

У кожного десятого працівника шкільних і дитсадівських їдалень виявили стафілокок

У кожного десятого працівника шкільних і дитсадівських їдалень виявили стафілокок
Фото: Булатов Алексей

МОЗ України в середині жовтня провів раптові перевірки працівників харчоблоків у навчальних закладах, перевіряючи, хто з них є носієм бактерії золотистого стафілококу. 11 жовтня регіональні Центри контролю і профілактики хвороб МОЗ розпочали масштабну кампанію, яка тривала 8 днів. Про це 20 жовтня повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Станом на 19 жовтня обстежено 9117 осіб, з них: 3951 - в закладах дошкільної освіти, 4610 - в установах загальної середньої освіти, 44 - в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 436 - в інтернатах, 76 - в інших закладах.

"За результатами обстежень 940 осіб мають позитивний результат тесту на носійство стафілококу, серед них: 422 особи - в закладах дошкільної освіти, 455 - в установах загальної середньої освіти, 3 - в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 55 - в інтернатах, 5 - в харчоблоках інших закладів. Виявлені носії інфекції будуть відсторонені від роботи на час лікування і до повного одужання", - відзвітували в Міністерстві охорони здоров'я.

Ще 2283 результати дослідження наразі не готові,, але очікуються найближчим часом.

Раптові перевірки відбулися у 3002 закладах. Перевірили 1410 закладів дошкільної освіти, 1477 - загальної середньої освіти, 8 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, 77 інтернатів, 30 інших закладів.

Раптові перевірки працівників харчоблоків у навчальних закладах на носійство золотистого стафілококу анонсував міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час регіонального форуму «Реформа шкільного харчування» в Дніпрі. Відзначається, що перевірки здійснюють державні установи - центри контролю і профілактики хвороб МОЗ України та ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Раніше повідомлялося, що масове отруєння дітей в одній зі шкіл у Хмельницькому спровокувала бактерія золотистого стафілококу, який був виявлений експертизою у працівників харчового блоку та у стравах з їдальні.