Останнім часом «продуктові» новини дедалі частіше займають перші шпальти ЗМІ. То гречка подорожчала, то ціни на яйця зашкалили, то сіль зникла з продажу. Українців зрозуміти можна: багато з них і так три місяці живуть в умовах «гірше нікуди», але нестача продуктів, як і непідйомні ціни на них, можуть погіршити ситуацію ще більше. Тому і відстежуються «продуктові» новини з особливою ретельністю.
Експерти пояснюють: за умов, коли паливо дороге, продукти просто не можуть бути дешевими. Які ще фактори впливають на зростання продуктових цін і скільки це триватиме?
Мабуть, найпесимістичніші новини сьогодні пов'язані з гречкою – схоже, не за горами період чергового «гречаного психозу». Експерти пояснюють, що в Росії ми її тепер не купуватимемо, а власні посіви гречки за останні роки скоротилися в рази. Але ж скоротилися вони не просто так, а тому що споживання падало.
Ми й у мирний час писали про те, що, по-перше, українці їдять гречку, м'яко кажучи, неактивно. У середньому кожен українець її з'їдає близько 3 кілограмів на рік, тобто кілограмового пакета має вистачити на 4 місяці. По-друге, на обідньому столі гречку можна легко замінити іншими крупами та гарнірами.
І все ж новини про поточне та майбутнє подорожчання гречаної крупи мало кого залишають байдужими. Сьогодні, за даними індексів порталу minfin, середня ціна на гречану крупу в українських супермаркетах перевищила 80 грн. До того ж і в прогнозах експерти не обмежують себе, запевняючи, що ціна може досягти 100 грн за кіло. Щоправда, при цьому відкритим залишається питання – хто її за такі гроші купуватиме? Адже основною конкурентною перевагою гречки завжди були не так її смакові якості (нехай вибачать мене великі любителі гречаної каші), як її відносна дешевизна.
Загалом індекси показують, що повільно, але впевнено дорожчає буквально все – від кабачкової ікри та скумбрії до макаронів та олії.
Офіційна статистика до лідерів подорожчання відносить фрукти, макаронні вироби та овочі.
Найменування продукту | Зміна ціни, % |
Фрукти | +14,9% |
Макаронні вироби | +8,6% |
Овочі | +8,5% |
Риба | +7,1% |
Безалкогольні напої | +4,9% |
Соняшникова олія | +3,8% |
Вершкове масло | +3,3% |
*За даними Держстату
З початку 2022 року офіційна інфляція становить 10,9%, а продуктовий кошик за цей час подорожчав на 16,1%. Такі цифри навів аналітик компанії «Центр біржових технологій» (ЦБТ) Максим Орищак та наголосив: основна причина подорожчання в Україні полягає у логістиці. Збільшилася вартість доставки товарів – як усередині країни, так і міжнародних. Тому дорожчають і вітчизняні, і імпортні.
– По-перше, з початку року бензин в Україні подорожчав на 75,7%, – каже Орищак. - У середньому по Україні літр А-95 коштує 50,78 грн станом на 25 травня. По-друге, вартість імпортованих товарів зросла через інфляцію у всьому світі. За підсумками 2022 року, інфляція в єврозоні може становити 6,1% проти очікуваних 4%, а інфляція в США досягла найвищого показника за 40 років і продовжує зростати. По-третє, українські рітейлери закладають потенційне зростання вартості товарів заздалегідь, оскільки самі купуватимуть наступну партію товару за вищими цінами і не хочуть втрачати маржу прибутковості.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко погоджується: основні причини подорожчання полягають у проблемах із логістикою, які не можна вирішити указом чи законом, плюс емісія гривні.
– Вартість палива сьогодні чимала, а якщо паливо дороге, то продукти дешевими бути не можуть, – продовжує експерт. – Основна причина подорожчання імпортних продуктів полягає в тому, що в їхню ціну закладається вищий валютний курс. З іншого боку, попит на імпортні товари сьогодні не такий високий, і це трохи стримує зростання цін.
Але, підсумував Охріменко, якщо говорити глобально, очевидно: основна причина подорожчання продуктів - війна.
На думку Олександра Охріменка, продукти дорожчатимуть і надалі. Щоб перекрити дефіцит бюджету, треба робити емісію гривні – тобто, як кажуть у народі, «вмикати друкарський верстат». А емісія завжди провокує зростання цін.
– Якщо не робити емісію гривні, тоді доведеться зупинити виплату песій та зарплат бюджетникам, фінансування армії, – пояснює Охріменко. – Усі ми розуміємо, що це неможливо. Тому емісія буде і продукти продовжать дорожчати. Але не варто з цього робити трагедію – у зростанні цін є певна користь. Наприклад, воно дозволяє бізнесу заробляти за умов війни.
Продукти дорожчають нерівномірно, і, що найприкріше, насамперед піднімаються цінники на найдешевші продукти. Саме тому споживачі делікатесних сирів, дорогої риби, хліба із приватних пекарень зростання цін можуть взагалі не помітити. При цьому дешеві крупи, овочі, яйця, цукор у таких випадках показують стабільне зростання.
Враховуючи вищесказане, зрозуміло, чому від інфляції страждають насамперед найбідніші. По-перше, найшвидше дорожчають продукти, що входять саме до їхнього раціону. А по-друге, чим бідніша людина, тим більшу частину її доходів забирають витрати на їжу. Тому цінники, що ростуть, позначаються більше на гаманцях бідних українців.
При цьому виникає закономірне питання: чи не вичерпали дешеві продукти свого «люфту» для зростання? Чи можна говорити, що, наприклад, тій же гречці вже далі дорожчати нікуди і, отже, тепер уже дорожчатиме лише ікра?
- Дорожчати будуть всі товари, і чекати, що гречка, хліб чи олія більше не зростуть у ціні, не варто, - каже Орищак. - Тільки за травень вартість літра бензину зросла на 46%, а курс долара вже досяг позначки 40 грн. Транспортні витрати закладатимуть у вартість як вітчизняних, так і імпортних товарів.
Війна в Україні спровокувала гуманітарну кризу, а економічні збитки від конфлікту сприятимуть значному уповільненню глобального зростання у 2022 році та додадуть інфляції, продовжує експерт. Тому призупинення зростання цін не буде ані в Україні, ані у світі.
– Зростання цін на паливо та продукти найбільше вдарило по вразливих верствах населення в країнах з низьким рівнем доходу, – підсумував Орищак. - Міжнародний валютний фонд уже заявив, що очікує цього року на значний інфляційний тиск у всьому світі. Прогнозується, що інфляція буде гіршою у країнах, де можливе зростання цін у середньому на 8,7% протягом цього року.
Втім, українські економісти налаштовані менш оптимістично і вважають, що продукти в країні дорожчатимуть у середньому на 3-4% щомісяця.