Як можна розпорядитися врожаєм найкраще, зберегти і заготовити яблука на довгу зиму, щоб було смачно і корисні речовини збереглися? Про це ми попросили розповісти лікаря-дієтолога Олену Соломатіну.
Найцінніше, за словами нашого експерта, що яблука багаті антиоксидантами - різними поліфенолами, які захищають наш організм від окислення і процесів старіння, мають ефект продовження молодості. Містять вони і кверцетин - речовина, що захищає судини і особливо дрібні капіляри. Крім того, воно має сильну протизапальну дію, підвищує імунітет. З'явилися дослідження, в яких показано, що ця речовина володіє протираковими властивостями і корисна в боротьбі з ковідом. Як каже Олена Соломатіна, у нас не так багато продуктів, де міститься кверцетин, щоб розкидатися яблуками.
У зелених сортах є хлорогенова кислота, яка прискорює процеси обміну речовин, тому сприяє схудненню. Ну і загальновідомо, що яблука дуже багаті калієм, цей мікроелемент підтримує водно-сольовий баланс, сприяє правильній роботі серця, регулює діяльність центральної нервової системи. А ще в них міститься багато пектинів - розчинної клітковини. Вона притягує і абсорбує шкідливі речовини, розчиняє в собі і виводить з організму токсини, а також радіонукліди, надлишки холестерину.
Ми попросили Олену Соломатіну скласти рейтинг способів збереження користі від яблук на тривалий термін.
|
Що зробити з небувалим урожаєм яблук, щоб зберегти максимум користі
- Замороження
При шоковому заморожуванні більше 90% корисних властивостей яблук зберігається. Втрати головним чином пов'язані з частковим руйнуванням деяких вітамінів (хоча і вони в значній мірі залишаються), а ось найважливіші для нас калій, пектини і антиоксиданти нікуди не діваються.
Заморожені яблука можуть зберігатися дуже довго. Для вживання їх навіть і необов'язково до кінця розморожувати. Можна посипати заморожені скибочки горішками, какао, тертим шоколадом.
Для ласунів Олена Соломатіна пропонує рецепт фруктового "ескімо". Заморожене яблуко насаджуємо на паличку, макаємо його в розтоплений шоколад, обсипаємо зверху горішками. Виходять ласощі, які куди корисніше звичайного морозива.
- Сушка
Для цього методу переробки Олена Соломатіна радить використовувати спеціальні сушарки, в яких яблука підв'ялюються при невисокій температурі. Але можна просто нарізані скибочки сушити в духовці на мінімальній температурі, можливо, навіть з відчиненими дверцятами. Головна перевага такого способу зберігання, що всі мінерали і пектини в сушених яблуках зберігаються, можна сказати, в концентрованому вигляді. Правда, вітамін С і поліфеноли при сушінні руйнуються.
- Мочимо
При цьому способі заготовки додається користь ферментації продукту. Завдяки роботі молочнокислих бактерій в мочених яблучках починається процес бродіння, що дуже корисно для нашого шлунково-кишкового тракту та імунної системи. Утворюється молочна кислота, якої в самих яблуках спочатку немає. А вона благотворно діє на організм.
Як готувати: яблука гарненько вимити, відбираючи непошкоджені, які не підгнилі та не побиті. На дно стерильної банки покласти пару лаврових листків, три шт. гвоздики. Щільно натолкати яблука в банку. Можна для аромату і хрускоту додати кілька листочків чорної смородини і вишні. Для розсолу в холодну кип'ячену воду засипаємо сіль (3 ст. л. на 1 л води), потім додаємо 3 ст. л. цукру. Коли цукор з сіллю розчиняться, заливаємо яблука в банці цим розсолом. Ми залишаємо банку на чотири доби при кімнатній температурі, щоб пішов процес бродіння. Після цього закриваємо банку кришкою і прибираємо в прохолодне місце. Можна також використовувати і емальоване відро або каструлю, тільки треба стежити, щоб покриття посуду було без сколів і тріщин.
- Пастила
Робиться пюре з яблук, збивається, додається яєчний білок з розрахунку білок одного яйця на п'ять-шість яблук, збивається знову. Викладаємо масу шаром в 1 - 2 см на деко, застелене пергаментом. Деко ставимо в духовку. І на невеликому вогні сушимо 5 - 6 годин. Готовий пласт пастили потрібно акуратно зняти з пергаменту і розрізати - на дві або чотири частини. Як каже наш експерт, з точки зору корисних властивостей практично це те ж саме, що і сушка. Правда, концентрація корисних речовин стає менше, оскільки в яблучну масу додається білок, але, з іншого боку, пастила разом з білком отримує додаткові корисні властивості.
- Пюре
Помити яблука, зрізати шкірку і серцевину. Потім нарізати великими кубиками і відправити в каструлю. Налити півчашки води і поставити каструлю на плиту. Довести до кипіння, а потім зменшити вогонь і варити протягом 20 хвилин, акуратно перемішуючи. Дочекатися, коли після варіння яблука охолонуть, а потім подрібнити їх за допомогою блендера. Пюре знову закип'ятити. Потім розлити по простерилізованним банкам, герметично закрити.
На жаль, при термічному впливі разом з бактеріями руйнуються вітаміни і деякі антиоксиданти, але калій, пектини і багато інших корисних речовин залишаються.
- Сік
Відбираємо міцні, без гнилі яблука. Гарненько промиваємо в декількох водах і розрізаємо на кілька частин, видаляємо огризок.
Пропускаємо всі фруктові часточки через соковидавлювач. Сік зливаємо в глибоку каструлю і починаємо нагрівати (але не кип'ятити!). Тим часом стерилізуємо банки в духовці. Гарячий сік розливаємо в гарячі стерилізовані банки і закручуємо металевими кришками.
Сік стоїть нижче пюре за ступенем корисності, оскільки концентрація корисних речовин в ньому нижче. З усіх можливих видів соку найбільш корисний сік з м'якоттю, після нього освітлений сік і найменше радимо робити і пити сік з цукром, оскільки там всі корисні властивості практично повністю нівелюються шкодою цукру.
До речі, в соковидавлювачі залишається яблучна макуха. Зазвичай її викидають, але взагалі це прекрасний засіб для схуднення. З її допомогою можна успішно пригнічувати апетит.
Якщо з'їсти пару столових ложок макухи, запити водою, то макуха в шлунку почне розбухати і вбирати шлунковий сік, пригнічуючи таким чином на якийсь час відчуття голоду. Якщо протягом дня кілька разів таким чином використовувати цей продукт, то можна скинути якусь кількість зайвої ваги.
- Варення
Улюблене багатьма яблучне варення найменш корисно. Щоб зберегти його на довгі місяці, яблука треба варити довго і обов'язково додавати цукор (природний консервант). Але при довгому варінні руйнуються майже всі вітаміни і антиоксиданти.
Так, калій, пектини, клітковина зберігаються, але їх користь, за словами Олени Соломатіної, нівелюється великою кількістю цукру.
І все ж яблучне варення як солодкість до чаю все-таки краще, ніж покупний торт або печиво, запевняє наш експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ