Зберігаємо яблука на зиму: мочимо, сушимо, морозимо

Дієтолог розповіла, що робити з небувалим урожаєм фруктів, щоб зберегти максимум користі.

mploscar з сайту pixabay

Як можна розпорядитися врожаєм найкраще, зберегти і заготовити яблука на довгу зиму, щоб було смачно і корисні речовини збереглися? Про це ми попросили розповісти лікаря-дієтолога Олену Соломатіну.

Найцінніше, за словами нашого експерта, що яблука багаті антиоксидантами - різними поліфенолами, які захищають наш організм від окислення і процесів старіння, мають ефект продовження молодості. Містять вони і кверцетин - речовина, що захищає судини і особливо дрібні капіляри. Крім того, воно має сильну протизапальну дію, підвищує імунітет. З'явилися дослідження, в яких показано, що ця речовина володіє протираковими властивостями і корисна в боротьбі з ковідом. Як каже Олена Соломатіна, у нас не так багато продуктів, де міститься кверцетин, щоб розкидатися яблуками.

У зелених сортах є хлорогенова кислота, яка прискорює процеси обміну речовин, тому сприяє схудненню. Ну і загальновідомо, що яблука дуже багаті калієм, цей мікроелемент підтримує водно-сольовий баланс, сприяє правильній роботі серця, регулює діяльність центральної нервової системи. А ще в них міститься багато пектинів - розчинної клітковини. Вона притягує і абсорбує шкідливі речовини, розчиняє в собі і виводить з організму токсини, а також радіонукліди, надлишки холестерину.

Ми попросили Олену Соломатіну скласти рейтинг способів збереження користі від яблук на тривалий термін.

Яблука таять в собі масу корисних властивостей, тому важливо знати, як правильно їх заготовити на зиму. Фото: Shuttersatock

Що зробити з небувалим урожаєм яблук, щоб зберегти максимум користі

При шоковому заморожуванні більше 90% корисних властивостей яблук зберігається. Втрати головним чином пов'язані з частковим руйнуванням деяких вітамінів (хоча і вони в значній мірі залишаються), а ось найважливіші для нас калій, пектини і антиоксиданти нікуди не діваються.

Заморожені яблука можуть зберігатися дуже довго. Для вживання їх навіть і необов'язково до кінця розморожувати. Можна посипати заморожені скибочки горішками, какао, тертим шоколадом.

Для ласунів Олена Соломатіна пропонує рецепт фруктового "ескімо". Заморожене яблуко насаджуємо на паличку, макаємо його в розтоплений шоколад, обсипаємо зверху горішками. Виходять ласощі, які куди корисніше звичайного морозива.

Для цього методу переробки Олена Соломатіна радить використовувати спеціальні сушарки, в яких яблука підв'ялюються  при невисокій температурі. Але можна просто нарізані скибочки сушити в духовці на мінімальній температурі, можливо, навіть з відчиненими дверцятами. Головна перевага такого способу зберігання, що всі мінерали і пектини в сушених яблуках зберігаються, можна сказати, в концентрованому вигляді. Правда, вітамін С і поліфеноли при сушінні руйнуються.

При цьому способі заготовки додається користь ферментації продукту. Завдяки роботі молочнокислих бактерій в мочених яблучках починається процес бродіння, що дуже корисно для нашого шлунково-кишкового тракту та імунної системи. Утворюється молочна кислота, якої в самих яблуках спочатку немає. А вона благотворно діє на організм.

Як готувати: яблука гарненько вимити, відбираючи непошкоджені, які не підгнилі та не побиті. На дно стерильної банки покласти пару лаврових листків, три шт. гвоздики. Щільно натолкати яблука в банку. Можна для аромату і хрускоту додати кілька листочків чорної смородини і вишні. Для розсолу в холодну кип'ячену воду засипаємо сіль (3 ст. л. на 1 л води), потім додаємо 3 ст. л. цукру. Коли цукор з сіллю розчиняться, заливаємо яблука в банці цим розсолом. Ми залишаємо банку на чотири доби при кімнатній температурі, щоб пішов процес бродіння. Після цього закриваємо банку кришкою і прибираємо в прохолодне місце. Можна також використовувати і емальоване відро або каструлю, тільки треба стежити, щоб покриття посуду було без сколів і тріщин.

Робиться пюре з яблук, збивається, додається яєчний білок з розрахунку білок одного яйця на п'ять-шість яблук, збивається знову. Викладаємо масу шаром в 1 - 2 см на деко, застелене пергаментом. Деко ставимо в духовку. І на невеликому вогні сушимо 5 - 6 годин. Готовий пласт пастили потрібно акуратно зняти з пергаменту і розрізати - на дві або чотири частини. Як каже наш експерт, з точки зору корисних властивостей практично це те ж саме, що і сушка. Правда, концентрація корисних речовин стає менше, оскільки в яблучну масу додається білок, але, з іншого боку, пастила разом з білком отримує додаткові корисні властивості.

Помити яблука, зрізати шкірку і серцевину. Потім нарізати великими кубиками і відправити в каструлю. Налити півчашки води і поставити каструлю на плиту. Довести до кипіння, а потім зменшити вогонь і варити протягом 20 хвилин, акуратно перемішуючи. Дочекатися, коли після варіння яблука охолонуть, а потім подрібнити їх за допомогою блендера. Пюре знову закип'ятити. Потім розлити по простерилізованним банкам, герметично закрити.

На жаль, при термічному впливі разом з бактеріями руйнуються вітаміни і деякі антиоксиданти, але калій, пектини і багато інших корисних речовин залишаються.

Відбираємо міцні, без гнилі яблука. Гарненько промиваємо в декількох водах і розрізаємо на кілька частин, видаляємо огризок.

Пропускаємо всі фруктові часточки через соковидавлювач. Сік зливаємо в глибоку каструлю і починаємо нагрівати (але не кип'ятити!). Тим часом стерилізуємо банки в духовці. Гарячий сік розливаємо в гарячі стерилізовані банки і закручуємо металевими кришками.

Сік стоїть нижче пюре за ступенем корисності, оскільки концентрація корисних речовин в ньому нижче. З усіх можливих видів соку найбільш корисний сік з м'якоттю, після нього освітлений сік і найменше радимо робити і пити сік з цукром, оскільки там всі корисні властивості практично повністю нівелюються шкодою цукру.

До речі, в соковидавлювачі залишається яблучна макуха. Зазвичай її викидають, але взагалі це прекрасний засіб для схуднення. З її допомогою можна успішно пригнічувати апетит.

Якщо з'їсти пару столових ложок макухи, запити водою, то макуха в шлунку почне розбухати і вбирати шлунковий сік, пригнічуючи таким чином на якийсь час відчуття голоду. Якщо протягом дня кілька разів таким чином використовувати цей продукт, то можна скинути якусь кількість зайвої ваги.

Улюблене багатьма яблучне варення найменш корисно. Щоб зберегти його на довгі місяці, яблука треба варити довго і обов'язково додавати цукор (природний консервант). Але при довгому варінні руйнуються майже всі вітаміни і антиоксиданти.

Так, калій, пектини, клітковина зберігаються, але їх користь, за словами Олени Соломатіної, нівелюється великою кількістю цукру.

І все ж яблучне варення як солодкість до чаю все-таки краще, ніж покупний торт або печиво, запевняє наш експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чотири несподіваних рецепта страв з яблук