Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
1 мая
Загрузить еще

Ученым предлагают обычную пенсию

Ученым предлагают обычную пенсию
Фото: Марина Черная почти полгода оббивает пороги инстанций. Фото из архива Марины Черной.
Отстоять право на повышенную научную пенсию в Харькове довольно сложно, сокрушается кандидат исторических наук Марина Черная. Противостояние преподавателя с сотрудниками отделения Пенсионного фонда в Московском районе длится уже почти полгода.
 
- Чтобы попасть на прием к консультанту, нужно отстоять трехчасовую очередь. И каждый из консультантов начинал с того, что уговаривал меня отказаться от научной пенсии и идти на общую, - разводит руками Марина Вениаминовна. – Сумма которой, как вы понимаете, намного меньше.
 
Для получения научной пенсии необходимо 15 лет стажа, у Марины Черной – 27. Одно время она преподавала в Инженерно-педагогической Академии, потом – в институте летчиков, который сейчас переименован в Университет воздушных сил имени Кожедуба. Так как после реформирования архив вуза вывезли в Киев, женщине пришлось обращаться с запросом в Министерство обороны. Когда весь пакет документов наконец-то был готов, возникли другие препятствия.
 
- Консультанты мне говорили прямым текстом: "Соглашайтесь на общую пенсию или пойдете по кругу", - вспоминает Марина Черная. – Причем каждый из четырех консультантов написал мне совершенно иной список документов, которые необходимо предоставить.
 
Устав от мытарств, женщина пригрозила обратиться в прокуратуру - и лишь тогда пакет документов был наконец-то принят. Вот только Марина Черная до сих пор не уверена, что ей не дадут "от ворот поворот", придравшись к какой-то неверно поставленной запятой.
 
В Пенсионном фонде "Комсомолке" рассказали, что порядок начисления научных пенсий за последние годы не изменился, и никаких распоряжений относительно того, что все должны получать пенсию на общем основании, нет. 
- Видимо, человеку не хватает документов, подтверждающих работу на научных должностях, - пояснила заместитель начальника ГУ Пенсионного Фонда в Харьковской области Татьяна Пипченко.
 
По словам специалиста, с научными сотрудниками, которые уходят на пенсию из учебных заведений, проблем не возникает - им документы оформляет отдел кадров. Тем же, кто накануне ухода на заслуженный отдых уже не работал на научных должностях, приходится доказывать свое право на повышенную пенсию. Иногда этот процесс растягивается на несколько месяцев.  
 
Важно!
 
Куда жаловаться
 
В Пенсионном фонде говорят: если возникли трудности с районными отделениями, можно прояснить ситуацию в Главном управлении. Телефоны горячей линии: 753-13-53, 715-75-75. 

ПРО ПЕНСІЇ НАУКОВИМ ПРАЦІВНИКАМ                                

Управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова надає роз'яснення щодо подання документів з питання призначення пенсії за віком згідно Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Відповідно до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (далі–Закон), пенсію науковому (науково-педагогічному) працівнику призначають за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого в абзаці першому частини першої статті 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”(для чоловіків-35 років, для жінок -30 років); досягнення чоловіками віку 62 роки й наявність стажу наукової роботи не менш як 20 років, жінками пенсійного віку, встановленого в статті 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, і наявність стажу наукової роботи не менш як 15 років.

Оскільки право на наукову пенсію пов'язане з наявністю наукового стажу (20 років у чоловіків і 15 років у жінок), то основним є питання належним чином підтвердити такий стаж. Окрім документів про стаж, визначених у Порядку № 22-1 (основним документом є трудова книжка), обов'язково подають довідку про підтвердження стажу наукової роботи підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III-IY рівнів акредитації або їх правонаступників.

Постановою Правління Пенсійного фонду України № 10-3 від 06.04.2011, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 6 липня 2011року за № 816/19554 “Про затвердження Переліку та порядку подання документів, необхідних для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, визначений перелік документів, який надається для призначення пенсій відповідно до зазначеного Закону та форми  довідок.

Відповідно до цього Переліку та Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов'язковедержавне пенсійне страхування” , для призначення пенсій згідно із Законом України “Про наукову і науково-технічну діяльність” науковими (науково-педагогічними) працівниками подаються  документи :

·     заява про призначення  пенсії;

·     реєстаційний номер облікової картки платника податків;

·     документи про стаж, що визначені Порядком подання документів;

·     № 22-1(Z1566-05), та довідка про підтвердження стажу наукової роботи підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III-IY рівнів акредитації або їх правонаступників (далі – довідка).

За відсутності правонаступника довідку надає орган державної влади, або Національна академія наук України, або національні галузеві академії наук, до сфери управління яких належали підприємство, установа,   організація або до компетенції яких  належать відповідні напрями наукової (науково-технічної діяльності).

Довідка надається:

·     для науково-педагогічних працівників за формою згідно з додатком 2 до цього Переліку;

·     для осіб, які мають науковий ступінь і працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь,- за формою згідно з додатком 3 до цього Переліку;

·     довідка про заробітну плату (науково-педагогічного  працівника (додатки 4, 5)

·     диплом про вищу освіту;

·     диплом про присудження наукового ступеня - для осіб, які мають науковий ступінь і працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь;

·     документи про місце проживання (реєстрації особи).

·     свідоцтво органу реєстрації актів громадського стану про шлюб.

 

Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається із дня звернення з приводу призначення пенсії та за умов звільнення з посади наукового(науково-педагогічного) працівника.

Пенсію науково-педагогічному працівникові призначають у розмірі 80% від сум заробітної плати  науково-педагогічного працівника, яку визначають відповідно до ст. 23 наукового закону та частини другої статті 40 Закону України “Про загально-обов'язкове державне пенсійне страхування” та на яку відповідно до законодавства нараховують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески).

Для обчислення пенсії враховують заробітну плату науково-педагогічного працівника за основним місцем роботиза весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника починаючи з 1 липня 2000 року. На бажання пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами в період до 01 січня 2016 року або в разі, якщо період страхового стажу на посадах науково-педагогічного працівника починаючи з 1 липня 2000 року становить менш як 60 календарних місяців, - для обчислення пенсії також ураховують заробітну плату за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу на посадах науково-педагогічного працівника підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

На вибір особи, яка звернулася з приводу призначення пенсії, з періоду, за який ураховують заробітну плату для обчислення пенсії, виключають період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більш як 10 відсотків від тривалості наукового стажу.

Тобто заробітну плату під час призначення наукової пенсії враховують за весь період наукової роботи починаючи з 1 липня 2000 року.

На ці та багато інших питань щодо пенсійного законодавства надають консультації та приймають документи призначення та перерахунків пенсій спеціалісти нашого управління в громадській приймальні, яка працює за принципом “ єдиного вікна”.

Прийом громадян одночасно здійснюють 10 спеціалістів. Швидкість і якість обслуговування суттєво зросли, зникли черги. Відвідувачі оцінили переваги такого прийому, коли не потрібно ходити по різним кабінетам, щоб наприклад отримати довідку чи оформити документи для призначення пенсії.

Систематично працює два телефони “гарячої лінії”.

Адміністрація Управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова