Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 апреля
Загрузить еще

Факт. Зміни до Виборчого кодексу порушать конституційні права громадян, - мери українських міст

Факт. Зміни до Виборчого кодексу порушать конституційні права громадян, - мери українських міст

Мажоритарна система виборів для депутатів міських рад, а також право на самовисування на посаду сільського, селищного або міського голови, будуються на авторитеті і професіоналізмі кандидатів, а не на програмах політичних партій. Про це представники Асоціації міст України заявили в листі до глави фракції "Слуга народу" в парламенті Давиду Арахамії.

Як відомо, зараз активно обговорюється необхідність внесення змін до виборчого законодавства в частині місцевих виборів. Мова йде про впровадження пропорційної виборчої системи практично для всіх громад, розподілі мандатів в місцевих радах згідно загальнонаціональному рейтингу партії і обмеження можливості самовисування для кандидатів на посаду сільського, селищного та міського голови.

Мери українських міст впевнені: більшість ініціатив просто порушують конституційні права громадян.

"Зазначені пропозиції не тільки шкодять місцевому самоврядуванню, а й обмежують конституційне право громадян бути обраними, ставлячи їх в залежність від членства в партії", - повідомляється в тексті звернення.

В Асоціації міст України також озвучили свої пропозиції щодо внесення правок до Виборчого кодексу. Перш за все, це - відкрите і прозоре обговорення змін.

Разом з тим в асоціації пропонують зберегти існуюче положення про використання пропорційної системи виборів в громадах, де більше 90 тис. Виборців, і не допустити встановлення загальнонаціонального рейтингу партій для розподілу мандатів в міських радах.

Також необхідна гарантія права громадян на самовисування на посаду сільського, селищного або міського голови - незалежно від кількості виборців.

Розмір виборчого грошової застави для кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, а також депутатів місцевих рад повинен бути скасований або істотно зменшений.

Грошова застава не може бути єдиним або основним джерелом фінансування місцевих виборів - цю функцію повинен брати на себе державний бюджет, - переконані в асоціації.

 

 

Новости по теме: Местные выборы 2020