Завантажити ще

«Україна – Грузія» у Лізі націй: порівнюємо вартість та рівень гравців

«Україна – Грузія» у Лізі націй: порівнюємо вартість та рівень гравців
Фото: УАФ

У п'ятницю, 11 жовтня, команді Сергія Реброва відступати буде просто нікуди. Після двох програшів Албанії на старті турніру наші перебувають на останньому місці в групі, і якщо знову програють - там і залишаться. Тоді як грузини, навпаки - після двох перемог намагатимуться закріпитися на першому місці.

Як не парадоксально, але Україна, яка має найдорожчий склад (260,5 млн євро, за даними сайту Трансфермаркт ) у квартеті (Грузія, Чехія, Албанія, Україна), посідає останнє місце. Тоді як Грузія за сумарної вартості 170 млн євро йде першою.

Журналіст Коротко про порівняв обидві команди, взявши за основу найбільш зрозумілий чинник – трансферну вартість лідерів збірних.

Форварди: 35 млн - 20 млн, попереду Україна

Головними героями грузинської команди після Євро-2024 залишаються воротар Георгі Мамардашвілі, лівий вінгер Хвіча Кварацхелія та центральний нападник Жорж Мікаутадзе.

Останній влітку змінив клубну прописку. Нападник перейшов до французького «Ліона», де за 7 проведених матчів ще не забив. Але там він поки що знаходиться на етапі адаптації, тоді як у збірній Грузії це вже лідер. Трансферна ціна Мікаутадзе – 20 мільйонів євро.

Жорж Мікаутадзе. Фото: transfermarkt.world

Жорж Мікаутадзе. Фото: transfermarkt.world

На його позиції у нашій збірній грає Артем Довбик, який також у міжсезоння змінив клуб, перейшовши в італійську «Рому». На клубному рівні справи в українця кращі. Він відзначився вже 3 забитими м'ячами за ті ж 7 зіграних поєдинків. Його вартість оцінюється сьогодні у 35 млн євро.

Артем Довбік. Фото: transfermarkt.world

Артем Довбік. Фото: transfermarkt.world

Голкіпери: два за ціною одного – 45 млн проти 25 млн+25 млн на користь Грузії

Ще один грузинський герой – воротар Гіоргі Мамардашвілі. Після Євро він став одним із найдорожчих голкіперів світу, до «Валенсії» після ЧЄ він повернувся із цінником у 45 млн євро. Влітку грузинським воротарем дуже цікавився «Ліверпуль» та й інші європейські гранди. Чому Мамардашвілі не залишив «кажанів»? Найімовірніше, футбольних менеджерів лякає якраз ціна, і вони чекають, коли вона почне падати. Хоча сам голкіпер приводів для цього поки що не дає, у воротах він завжди надійний, а іноді просто шикарний.

Гіоргі Мамардашвілі. Фото: transfermarkt.world

Гіоргі Мамардашвілі. Фото: transfermarkt.world

На противагу йому у складі України одразу два воротарі екстракласу. Андрій Лунін із мадридського «Реала» (25 млн євро) та Анатолій Трубін із лісабонської «Бенфіки» (25 млн євро). Після провальної гри з Румунією на Євро-24 Лунін поступився місцем у «рамці» Трубіну, а значить, у протистоянні з грузинами майже напевно гратиме Анатолій. Втім, з погляду фінансів різниці тут жодної немає.

Анатолій Трубін. Фото: transfermarkt.world

Анатолій Трубін. Фото: transfermarkt.world

Лідери: грузинська перевага із запасом - 80 млн проти 30 млн

Цікаво, як проявлять себе лідери збірних. Збіглося, що і у грузинів, і українців ці футболісти грають на одній позиції – лівого вінгера. Мало того, вони ще й ровесники – по 23 роки. Грою Хвічі Кварацхелія (80 млн євро) захоплювалися на Євро-24, та й у «Наполі» (де він виступає з 2022 року) Хвічу буквально носять на руках. Влітку за грузина боролися «ПСЖ» та «Ліверпуль». Але президент «Наполі» Ауреліо Де Лаурентіс був непохитний. Віддавати свою головну зірку менш як за 100 мільйонів євро він не готовий.

Хвіча Кварацхелія. Фото: transfermarkt.world

Хвіча Кварацхелія. Фото: transfermarkt.world

На противагу йому в команді Сергія Реброва - Михайло Мудрик, куплений свого часу "Челсі" за нечувані 100 млн євро. Нині його вартість оцінюється у «скромні» 30 млн євро. Але експерти пов'язують це з тим, що футболіст ніяк не може реалізувати свій потенціал в англійському клубі. Талант Михайла під сумнів ніхто не ставить, залишилося лише повноцінно його проявити. Чому б не зробити це у грі з амбітною Грузією?

Михайло Мудрик. Фото: transfermarkt.world

Михайло Мудрик. Фото: transfermarkt.world

До речі

Незважаючи на становище у турнірній таблиці, номінальними фаворитами букмекери вважають саме українців, оцінюючи їхній успіх у 2,1, тоді як у перемогу Грузії вірять значно менше – 3,45.

Коли і де дивитися

Матч із Грузією Україна проведе у Познані на «Стадіоні Познань». Початок поєдинку о 21:45 за київським часом. Пряму трансляцію матчу Україна – Грузія можна переглянути на MEGOGO.