Завантажити ще

Шахова олімпіада-2024: Україна здобула історичну перемогу над найсильнішою командою світу

Шахова олімпіада-2024: Україна здобула історичну перемогу над найсильнішою командою світу
Фото: facebook.com/UkrainianChessFederation

Чоловіча збірна України сенсаційно розгромила команду Сполучених Штатів на Шаховій олімпіаді, яка проходить у Будапешті. Перемогу наші шахісти здобули над рейтинг-фаворитом турніру, пише "РБК-Україна".

У четвертому турі українська збірна зустрілася із найсильнішою шахівницею світу на цей момент. Усі учасники цієї команди мають рейтинг вище 2700, що означає, що вони входять до топ-30. Для порівняння, рейтинг найкращого українського шахіста Павла Єльянова складає 2672 пункти, але він не грає за збірну. Серед тих, хто представляв Україну у Будапешті, найвищий рейтинг був у Андрія Волокітіна – 2660.

Як зазначено у повідомленні, матч з американською командою виявився вкрай напруженим. Волокітін на першій дошці програв Фабіано Каруані, Руслан Пономарьов зіграв унічию з Леньєром Домінгесом. Перемогу для команди принесли Антон Коробов та Василь Іванчук, які виграли свої партії у Рея Робсона та Уеслі Со відповідно. Підсумковий рахунок – 2,5:1,5 на користь України.

Особливо варто виділити Василя Іванчука. Багаторічний лідер української збірної рідко бере участь в індивідуальних топ-турнірах, що відбивається на його рейтингу — зараз він 105-й із показником 2651. Однак у Будапешті Іванчук здобув перемогу над 10-м шахістом світу Уеслі Со.

Після чотирьох турів українська чоловіча команда увійшла до топ-8 лідерів, які набрали 8 очок із 8 можливих. Компанію нашим шахістам складають Індія, Іспанія, Китай, В'єтнам, Азербайджан, Польща та Угорщина.

  • 30 квітня в Албанії пройшов чемпіонат світу з рапіду (швидкі шахи) серед дітей до 8, 10 та 12 років. У конкурсі взяли участь представники Львівської області, двоє з них повернулися додому із нагородами.
  • 1 вересня міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин очолив Федерацію шахів України.

 

Новини по темі: шахи