14 серпня
Завантажити ще

На Паралімпіаді-2024 у Парижі вперше візьме участь трансгендерна спортсменка

На Паралімпіаді-2024 у Парижі вперше візьме участь трансгендерна спортсменка
Фото: instagram.com/valentina_petrillo

Вперше в історії Паралімпіади у змаганнях візьме участь трансгендерна спортсменка. Нею стала італійська бігунья Валентина Петрілло. Про це стало відомо з оголошення на сайті паралімпійського комітету, який схвалить заявку Петрілло на поїздку на турнір. Для 50-річної жінки це буде дебютна Паралімпіада у кар'єрі.

- Я чекала цього дня три роки, і протягом цього часу робила все можливе, щоб заслужити на нього [виклик на Паралімпіаду]. Я заслужила бути в списку і хочу подякувати Італійській паралімпійській федерації та Італійському паралімпійському комітету за те, що вони завжди вірили в мене, насамперед як в людину і як спортсменку, - сказала бігунья в коментарі ВВС.

Раніше Петрілло перемагала як у чоловічих, так і жіночих змаганнях для слабозорих спортсменів. Вона спеціалізується на бігу у 200 м та 400 м у категорії T 12. Ще у віці 14 років у спортсменки діагностували хворобу Штаргардта, дегенеративне захворювання очей. Валентина також є володарем 11 національних титулів у чоловічій категорії для спортсменів з вадами зору між 2015 та 2018 роками. Пройшовши процедуру зі зміни статі у 2019-му, через рік стала першою трансгендерною особою, яка взяла участь у змаганнях у паралімпійських видах спорту.

Олімпіада-2024 проходила у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Цього року на Олімпійських іграх взяли участь 10 714 спортсменів із 206 країн світу. Українська збірна була представлена ​​у 26 із 32 дисциплін та завершила змагання з 12 медалями - трьома золотими, п'ятьма срібними та чотирма бронзовими (22-ге місце у медальному заліку). Три золоті нагороди – це найкращий результат України за 12 років на рівні Олімпійських ігор.

Новини по темі: Спортсмени Паралімпіада