Завантажити ще

Розклад України на Олімпіаді в Парижі: коли і за кого вболівати

Розклад України на Олімпіаді в Парижі: коли і за кого вболівати
Фото: REUTERS

На літніх Олімпійських іграх (26 липня - 11 серпня), що почалися, Україна хоч і буде представлена ​​рекордно малою кількістю спортсменів (140 учасників), зате вони можуть поборотися за медалі в тих видах спорту, де візьмуть участь. Хтось із молодого покоління лідерів та визнаних авторитетів обов'язково підніметься на п'єдестал. Ярослава Магучіх, Ілля Ковтун, Еліна Світоліна. Насамперед чекаємо успіхів від них, але вболіватимемо за кожного. Наша країна представлена ​​в 23 видах спорту, і деякі з них дебютні як для Ігор взагалі, так і для наших атлетів, наприклад, брейкінг та скелелазіння. Коротко про представляє путівник зі змагань, в яких можна і потрібно вболівати за наших.

Артистичне плавання

Сестри Алексіїви приїхали до Парижа перемагати. Влада та Марина вже мають у своїй колекції незліченну кількість нагород. І є серед них уже й олімпійські – бронза Ігор 2020 року. Але з того часу дівчата стали ще сильнішими і, ми впевнені, будуть претендувати на золото. Дует Марини та Владислави виступить 9 серпня у технічній програмі, а фінал у їхній дисципліні має бути 10 серпня.

Бадмінтон

20-річна Поліна Бугова дебютує на Олімпіаді у протистоянні з індонезійкою Георгією Тунджунгом 27 липня. Поліні дісталася дуже сильна суперниця, має 9-й номер у рейтингу, тоді як у нашої спортсменки - 71-й. Але на таких турнірах, як Олімпіада, може бути будь-що, бо кожен тут намагається показати найкращу гру у своєму житті.

Бокс

Головна надія України у боксі – це Олександр Хижняк. Він багаторазовий чемпіон світу та Європи, переможець Європейських ігор, але в Токіо 4 роки тому 28-річному боксеру не вдалося забрати золото. Тому цього разу він приїхав до Парижа за реваншем.

Також свій шанс увірватися в медалісти матиме Айдер Абдураїмов і Дмитро Ловчинський. Для Олександра Ігри розпочнуться раніше, вже 27 липня, а для Діми та Айдера - 28-го.

Олександр Хижняк. Фото: wikipedia.org

Олександр Хижняк. Фото: wikipedia.org

Боротьба

У "боротьбі" Україна буде дуже сильною. До Парижа поїхали одразу три призери минулих Олімпіад – Жан Беленюк (у ваговій категорії до 87 кг), Парвіз Насібов (до 67 кг) та Ірина Коляденко (до 62 кг). Крім них, буде ще Оксана Лівач, Аліна Грушіна, Тетяна Сова, Василь Михайлов, Муразі Мчелідзе та Юрій Іздінський. Вийшов солідний такий десант із 9 дуже потужних спортсменів, де кожен здатний здивувати і на характері зайти дуже далеко. Графік у борців важкий – вони змагаються щодня з 5 до 10 серпня.

Брейкінг

9 серпня стартують наші неймовірно яскраві B-girls – Анна Stefani Пономаренко та Катя Kate Павленко. Дві українки боротимуться з ще 14 спортсменками за те, щоб з'ясувати, хто прямо зараз найкращий у світі в брейкінгу. А Олег Кузня Кузнєцов покаже, що приготував для Олімпіади, 10 серпня.

Важка атлетика

23-річна Камілла Конотоп вже є триразовою чемпіонкою Європи та срібною призеркою чемпіонату світу. 8 серпня вона виступить у ваговій категорії до 59 кг і намагатиметься здобути свою першу олімпійську медаль. Шанси у харків'янки на успіх досить високі.

Академічне веслування

Тут Україна представлена ​​чоловічою "двійкою" – Ігор Хмара та Станіслав Ковальов. І жіночою "четвіркою" – Анастасія Коженкова, Дарина Верхогляд, Катерина Дудченко та Євгенія Довгодько. 27 та 28 липня відбудуться попередні запливи, а 29-го - додаткові. Фінали пройдуть у різні дні, жіночий – 31 липня, чоловічий – 2 серпня.

Байдарки та каное

Тут у нас одразу дев'ять веслярів. Вісім у спринті – Павло Алтухов, Ігор Трунов, Олег Кухарік, Дмитро Даниленко, Іван Семикін, Людмила Лузан, Анастасія Рибачок, Марія Повх. І Вікторія Ус - у слаломі.

Вус виступить 27-28 липня по байдарці-одиночці і 30-31 липня - у каное-одиночці, а з 3 до 5 серпня - у байдарковому кросі. Вікторія Ус – досвідчена спортсменка, має за плечима вже дві Олімпіади, але виграних медалей поки немає. Раптом води Парижа будуть більш прихильні до нашої спортсменки?

Основна увага тут буде прикута до Людмили Лузан, яка виграла у Токіо відразу дві медалі – срібло та бронзу. Вона стартує 7 серпня в каное-одиночці.

Людмила Лузан. Фото: wikipedia.org

Людмила Лузан. Фото: wikipedia.org

Велоспорт

Від України у велоспорті будуть Анатолій Будяк та Юлія Бірюкова – вони візьмуть участь у групових перегонах 4 серпня та роздільних – 27 липня і 3 серпня. А на змаганнях з маунтінбайкінгу виступлять Яна Біломоіна та Олександр Гудима, 28 липня і, відповідно, 29 липня.

Спортивна гімнастика

Ще одна велика надія України – це спортивна гімнастика. Склад збірної феноменальний – Олег Верняєв, Ігор Радивилов, Назар Чепурний, Радомир Стельмах та Ілля Ковтун. А разом із хлопцями ще й юна Ганна Лащевська.

27 та 28 липня відбудуться кваліфікаційні виступи. 29 липня - вже чоловічий командний фінал. А 31-го - фінал у багатоборстві. Лащевська виступить з 1 до 5 серпня у багатоборстві, опорному стрибку, різновисоких брусах, колоді та вільних вправах.

У чоловіків 3 серпня – вільні вправи та фінал по коню. 4 серпня - кільця та фінал по опорному стрибку, 5 серпня - бруси та поперечина.

Ілля Ковтун. Фото: wikipedia.org

Ілля Ковтун. Фото: wikipedia.org

Дзюдо

У цьому виді спорту у нашої збірної - зміна поколінь. Головна зірка команди Дар'я Білодєд – єдина, хто має за своїми плечима олімпійський досвід. Для решти – Дільшота Халматова, Богдана Ядова, Єлизавети Литвиненко та Христини Гоман – це дебют.

Радимо звернути особливу увагу на Богдана Ядова, він виступить у ваговій категорії до 66 кг 28 липня, а також на Єлизавету Литвиненко, вона стартує 31 липня у ваговій категорії до 78 кг.

Плавання

Часи Лісогора та Клочкової вже давно позаду. Але своїх 5 спортсменів Україна у плаванні в Парижі все ж таки отримала. Уся надія тут на Михайла Романчука – 29 липня він попливе "кваліфікацію" - 800 метрів вільним стилем. І 3 серпня - 1500 м вільним стилем. Окрім нього, виступатимуть Влад Бухов, Денис Кесіль, Олександр Желтяков та Ніка Шарафутдінова.

Стрибки у воду

Україна зі стрибків у воду цього разу сильна, насамперед, завдяки дуету Олексій Середа – Кирило Болюх.

27 липня розіграється комплект нагород на 3-метровому трампліні серед дівчат, а 2 серпня - серед хлопців. 29 липня - фінал у синхронному стрибку з 10-метрової вежі у хлопців та 31 липня - у дівчат.

7 серпня - змагання на 3-метровому трампліні у дівчат та 5-го - 10-метровий у жінок. А 9 серпня - у чоловіків.

Скелелазіння

Там у нас два атлети – Ярослав Ткач та Євгенія Казбекова. Обом доведеться складно, бо скелелази працюють із 5 до 9 серпня щодня. Це означає, що часу на відновлення сил немає, а значить, змагання будуть дуже вимогливими до атлетів.

Стрільба

Україна в Парижі має відразу шість стрільців. Але лідерами серед них є Олена Костевич (вона виступить 27-28 липня у стрільбі з пістолетом з 10 метрів і 2-3 серпня - з 25 метрів. І Сергій Куліш побореться 28-29 липня з гвинтівки з 10 метрів і з 31 липня до 2 серпня - з 50 метрів з гвинтівки з різних положень.

Стрільба з лука

Тут виступатимуть Вероніка Марченко та Михайло Усач у кваліфікації 2 серпня до 1/8 фіналу. І Михайло Усач. Його графік аналогічний.

Теніс

Україна в Парижі має сильну команду – поодинці виступатимуть Еліна Світоліна, Марта Костюк, Ангеліна Калініна та Даяна Ястремська. У парному - Ястремська та Калініна, а також сестри Кіченок. Перші матчі відбудуться 27 та 28 липня.

Еліна Світоліна. Фото: REUTERS

Еліна Світоліна. Фото: REUTERS

Фехтування

Наша неймовірна Ольга Харлан, а також не менш яскраві Олена Кравацька, Юлія Бакастова, Джоан Бажура, Влада Харкова, Аліна Комащук та Дар'я Варфоломєєва виступлять як у команді, так і в одиночці. 27 липня будуть одиночні змагання у шпазі, 29 липня -з шаблі, 30 липня - командні зі шпаги та 3 серпня - з шаблі.

Легка атлетика

Тут у нас одразу 25 спортсменів! Змагання з легкої атлетики відбудуться з 1 до 7 серпня. Але вся увага має бути прикута до Ярослави Магучіх. Вона виступить у кваліфікації 2 серпня.

Також варто поспостерігати за Ганною Рижиковою та Вікторією Ткачук, вони виступатимуть на забігу 400 м із бар'єрами 4-5 серпня.

Де дивитися?

Безкоштовно транслюватиме Олімпійські ігри «Суспільне». Трансляції виступів спортсменів покажуть на «Суспільні. Спорт» та регіональних майданчиках «Суспільне Київ», «Суспільне Харків» тощо.

Також трансляцією змагань можна буде побачити на медіасервісі Megogo та почути на «Радіо Промінь».