Завантажити ще

Збірна Грузії на Євро: свято, рекорди та шалені гроші

Збірна Грузії на Євро: свято, рекорди та шалені гроші
Фото: REUTERS

Збірна Грузії на чемпіонаті Європи з футболу у Німеччині є головною сенсацією. Команда Віллі Саньоля, як і Україна, програла перший тур, але у другому виборола героїчну нічию з Чехією, а в третьому - не залишила шансів зірковій Португалії, перемігши «європейських бразильців» з рахунком 2:0.

"Збірна Грузії стала справжнім одкровенням! Вперше беручи участь у великому міжнародному турнірі, команда вразила своїм видовищним атакуючим футболом. Найяскравішою подією стала перемога над європейським грандом - Португалією. Віллі Саньоля - справжнє задоволення", - розсипається у компліментах команді офіційний сайт УЄФА.

Здобуті чотири очки допомогли грузинам вийти у плей-оф. Вперше в історії країни, і на першому для цієї країни Євро у її футбольному житті. Те, що відбувається, для Грузії  вже і казка і, водночас, свято, яке потрібно гуляти з розмахом. Прямо зараз це команда, від якої краще не чекати нічого, а просто отримувати насолоду від іскрометної гри Хвічі Кварацхелії та його партнерів. Але як ця казка сталася? Хто її автор і що з нею буде далі?

У неділю, 30 червня, збірна Грузії зіграє у 1/8 фіналу Євро-24 з маститою збірною Іспанії. Суперник більш ніж серйозний. У груповому етапі турніру іспанці виграли усі три матчі. Та й загалом це команда топового рівня. Але Грузія зараз на такому куражі, що право робити ставки залишимо букмекерам. Самі ж просто насолодимось гарним футболом. Адже ніхто точно не знає, до кого в результаті буде прихильна футбольна фортуна.

Новітня історія починалася з Каладзе

Грузія завжди була краєм футбольних талантів, і футбольні традиції тут беруть свій початок ще за радянських часів. Варто згадати, що на першому Євро-60 переможцем стала команда СРСР, і в її складі були три представники Грузії.

Ну і легендарне тбіліське «Динамо», яке в ті часи частенько конкурувало за першість з «Динамо» київським. А після розвалу СРСР головною зіркою Грузії став центральний захисник Каха Каладзе (нинішній мер Тбілісі), який грав із нашим Андрієм Шевченком то в «Динамо» Київ, то в «Мілані». Каладзе був неймовірно надійним захисником і основним у команді, де пліч-о-пліч з ним були Яп Стамм, Алессандро Неста, Пауло Мальдіні та інші легенди футболу. Але за Кахи Грузія так і не змогла пробитися на великий турнір. Прірва в рівні між Каладзе та рештою гравців збірної була занадто великою, а один зірковий захисник був не всесильний.

Але головним було інше – світ побачив, що в Грузії є потенціал, тому західні футбольні принципи побудови футбольних академій, тренувань та розвитку гравців, робота футбольних агентів та інша важлива інфраструктура досить швидко інтегрувалася в грузинський футбол. Що й допомогло сформувати те покоління грузинів, яке зараз закохує в себе своєю грою всю Європу.

Двометровий Гіоргі Мамардашвілі вже встановив рекорд Євро. На його рахунку 20 сейвів. Фото: REUTERS

Двометровий Гіоргі Мамардашвілі вже встановив рекорд Євро. На його рахунку 20 сейвів. Фото: REUTERS

Європейські легіонери та український слід

Грузинські футболісти швидко збагнули, що засиджуватися на чемпіонаті Грузії не варто. Потрібно їхати далі. І якщо на початку двохтисячних Грузія була одним із головних постачальників гравців в Україну та Росію, то за останні 5 років картина різко змінилася. Грузини серйозно почали заходити в Європу. І тут велику роль відіграли дві головні зірки Грузії – Хвіча Кварацхелія та Гіоргі Мамардашвілі.

Кіпер грузин Гіоргі Мамардашвілі – виходець із «Динамо» Тбілісі. У липні 2021 року він перейшов до «Валенсії» за 800 тисяч євро. Щоправда, спершу на правах орендованого гравця. Тоді йому було всього 20 років, що для воротаря взагалі дрібниця. Але кар'єра в Іспанії відразу не задалася, ту «Валенсію» серйозно лихоманило, тому закріпитися в команді і показувати стабільний футбол було непросто. Але минув час, і грузинський воротар упорався. У «Валенсії» таланти Гіоргі оцінили та виклали за гравця 3 мільйони євро, остаточно його викупивши. Зараз він коштує вдесятеро більше, 35 мільйонів євро.

Хвіча Кварацхелія ж покатався клубами в Грузії та Росії. Він також виходець із академії «Динамо» Тбілісі. У 2019 році поїхав із грузинського «Руставі» в оренду до «Локомотиву» Москва. Але у «Локо» до двору не припав. Натомість сподобався казанському «Рубіну». Вони викупили Хвічу за 900 тисяч євро, і вже там, у «Рубіні», Хвіча став вражати своєю індивідуальністю та унікальністю. Втім, російські тренери, які не вміють адекватно розвивати молоді таланти, так і не розгледіли всього потенціалу грузинського нападника.

З початком повномасштабної війни в Україні Кварацхелія пішов із «Рубіна» до «Динамо» Батумі за 16 мільйонів євро. За грузинський клуб він пограв лише 3 місяці, після чого опинився у «Наполі» за 15 мільйонів євро. І вже там про Хвічу заговорила вся футбольна Європа. Кварацхелія прийшов до «Наполі» дуже вчасно, коли відбулося повне перезавантаження команди. Тут він став зіркою світового масштабу, яку оцінюють не нижче ніж у 80 мільйонів євро. І тепер європейські гранди вишикувалися в чергу, щоб отримати Кварацхелію.

Клуби скромніше взяли під своє крило інші грузинські таланти – Мікаутадзе з французького «Метца», схоже, зовсім скоро піде на підвищення, ймовірно, у «Ренн». Зуріко Давіташвілі опинився у французькому "Бордо". Гіоргі Чакветадзе грає у «Уотфорді». Отар Кітєїшвілі - в австрійському «Штурмі». Є в грузинській "казці" й український слід – вихованець «Динамо» Київ Гія Цітаїшвілі та правий захисник «Шахтаря» Гіоргі Гочолеішвілі.

Хвіча Кварацхелія - головна зірка та надія збірної Грузії. Фото: REUTERS

Хвіча Кварацхелія - головна зірка та надія збірної Грузії. Фото: REUTERS

Інженер – Віллі Саньоль

Колись Віллі Саньоль був незамінним гравцем у «Баварії» Мюнхен та збірної Франції. Як футболіст він виграв усе, про що можна мріяти. Завершив свою футбольну кар'єру в 2009 році, після чого пробував себе на різних посадах у футбольному менеджменті.

Як Віллі Саньоль опинився у Грузії? Загадка Що змусило француза виїхати на схід Європи - незрозуміло. Як і невідомо, хто і за яких обставин у Федерації футболу Грузії наважився заманити француза. Але щоб там не було, а вийшло диво. Саньоль спершу вивів Грузію на Євро, а вже на самому Євро після першої проваленої гри стабілізував команду та пройшов у плей-оф.

Що далі?

Грузинська "казка" вперлася у збірну Іспанії містера Де ла Фуенте. Іспанію, яка на груповому етапі показала себе як найяскравіша, найсильніша та найорганізованіша команда. Дуже оновлена ​​та наднебезпечна. Грузія отримала в суперники найнебезпечнішого, кого тільки можна було отримати у цьому плей-оф.

І тут цікаво те, що шляхи Грузії та Іспанії перетиналися у кваліфікації. І там Іспанія виграла двічі – 3:1 та 7:1. Букмекери у Грузію не вірять зовсім. На її перемогу стоїть коефіцієнт 14,5 тоді як на Іспанію - 1,24. Просто не віриться, що Іспанія Де ла Фуенте, яка блискуче грає, може зазнати краху в битві з грузинами. Але це футбол, і грузини вже показали, що здатні на сенсації.

До речі

Грузинський бізнесмен Бідзіна Іванішвілі пообіцяв заплатити понад 10 мільйонів доларів збірній Грузії за вихід до 1/8 фіналу Євро-2024. Він також заявив, що подвоїть суму, якщо грузини переможуть іспанців і вийдуть до чвертьфіналу. Багач має до 4,9 мільярда доларів – це майже чверть ВВП Грузії.

Конкретно

1/8 фіналу Євро-24: Іспанія - Грузія

Де, коли: Кельн, 30 червня, 22:00 (за київським часом)

Де дивитися?

Поєдинки Євро-24 в Україні транслюються на двох платформах – MEGOGO (офіційний транслятор ігор у нашій країні) та "Суспільне". На MEGOGO перегляд доступний за підписками "Максимальна" та "Спорт". Почути репортажі поєдинків можна на "Радіо Промінь".