Завантажити ще

Футбольні коментатори про матч Україна - Бельгія: Сюрпризи точно будуть

Футбольні коментатори про матч Україна - Бельгія: Сюрпризи точно будуть
Фото: REUTERS

Цілком неочікувано "квартет" з України, Румунії Словаччини і Бельгії перетворився з «цілком прогнозованого» на «групу смерті». Перед третім туром у всіх команд по 3 набраних очки, а це означає, що шанс на вихід із групи, як і на виліт, у всіх однаковий.  

Такий розклад означає одне: у третьому турі всі викладуться на повну заради бажаних очок і путівки у плей-оф. Україні пощастило найменше, бо їй протистоятиме нехай і номінально, але найсильніша збірна у цій групі. Дуже не хотілось б грати з Бельгією, яка мотивована на результат в третьому турі, але доведеться. 

І тут одразу можна відмітити два важливі фактори, які можуть допомогти команді Сергія Реброва: Україна мала на один день відпочинку більше, що може бути корисним для нашої команди у кінці матчу. І, власне, нестабільність бельгійців: то поразка від словаків, то впевнена перемога над румунами… Тренер бельгійців Доменіко Тедеско стабільністю ніколи не славився. Його команда могла як стерти у порошок конкурента, так і отримати на горіхи від відвертого аутсайдера.  

Кореспондент Коротко про запитав думку футбольних коментаторів Кирила Круторогова і Галини Вініченко стосовно заключного матчу групового етапу чемпіонату Європи з футболу і про ті сюрпризи, які можуть бути у цій вирішальній грі.  

Суперники добре вивчили якості лідерів нашої збірної 

Кирил Круторогов. Фото: ФБ Кирила Крутогорова

Кирил Круторогов. Фото: ФБ Кирила Крутогорова

- Пане Кириле, як вам гра нашої збірної в другому турі? Чи можемо ми сказати, що психологічної кризи в команді немає? 

- Гра проти Словаччини була значно кращою, аніж проти Румунії. Але якщо брати до уваги виключно другий тайм. У першому все було не дуже добре. На жаль, загалом це не той рівень футболу, який ми чекали від збірної України, зокрема, враховуючи кадри, які є у нас в наявності. Можу припустити, що збірна перебуває не в найкращому психологічному стані. Приїхали на Євро з думками, що зможемо легко обіграти будь-кого, тренерський штаб чомусь не погасив такі настрої. Через це, зокрема, жорстко провалилися з румунами, включно із психологією. До речі, зовсім не впевнений, що наразі морально команда в доброму стані. Але вирівняти цей фон зможе вихід з групи. Якщо він, звісно, станеться.  

- Як ви вважаєте, в третій грі Ребров довіриться досвідченим Яремчуку і Ярмоленку? 

- Не впевнений, що Ярмоленко готовий зіграти другий матч підряд з перших хвилин. До того ж, проти Бельгії, ймовірно, доведеться чимало захищатися та контратакувати, тож швидкий Циганков краще підійде для цієї ролі, якщо він, звісно, відновився після травми. 

- Трубін провів впевнену гру, схоже, що місце в основі тепер за ним. Які шанси, що ми побачимо ще Луніна на воротах на цьому Євро? 

- Якби Євро стартувало одразу після півфіналу ЛЧ, в якому він витягнув "Реал" у протистоянні з "МанСіті", це було б одне. А так він хоч і приїхав у статусі переможця турніру, але те, що відбувалося довкола нього і Куртуа, точно не зіграло йому на користь. Вважаю, що проти Бельгії гратиме Трубін. Сподіваюся, що і наступні матчі також.  

- Що не вдається на цьому Євро нашим головним зіркам - Михайлу Мудрику і Артему Довбику? 

- Мені здається, суперники дуже добре вивчили індивідуальні якості цих гравців, добре підготувалися і впевнено виключають їх із гри. Мудрику нарешті потрібно навчитися грати на команду і думати колективно, а не індивідуально. Довбику, можливо, варто якнайшвидше забути успіх на клубному рівні і загорітися бажанням доводити все заново.  

- Що з себе зараз представляє збірна Бельгії? 

- Слабкий тренер, що працював з московським «Спартаком». Деякі не юні зірки - як Де Брюйне та Лукаку. Але є і молоді потужні хлопці на зразок Жеремі Докю. Загалом, це вже не золоте покоління Бельгії, що було на кількох великих турнірах у попередні роки.  

- Які у бельгійців сильні і слабкі сторони? 

- Загалом це сильна команда – передусім, індивідуально. Не впевнений, що тренер Тедеско має великий авторитет, не впевнений, що встиг добре організувати команду, очоливши її відносно нещодавно.  

- Чим Ребров може здивувати Бельгію? 

- Добре вивчити суперника і довести до футболістів, як виключити найсильніші якості гравців. Налаштувати наших гравців та організувати гру правильним чином, прибрати нервовість у їхніх діях. А також якісно керувати грою, включно з замінами  під час матчу.  

- Що є для вас головною інтригою в третій грі нашої збірної на Євро? 

- Чи зʼявиться у наших хлопців, нарешті, впевненість у тому, що вони роблять. 

Багато залежить від Трубіна 

Галина Вініченко. Фото: Страница Галини Вініченко в инстаграм

Галина Вініченко. Фото: Страница Галини Вініченко в инстаграм

На думку футбольного коментатора Галини Вініченко, зараз за складом українська збірна не поступається збірній Бельгії.  

- Галино, а як вам гра нашої збірної в другому турі? Що ми можемо вже по ній сказати? 

- Гра в другому таймі дуже сподобалась. Словаки фізично підсіли. І нам нарешті вдалося цим скористатися. Виділила Шапаренка ще в першому таймі. Єдиний, хто вмикав активний пресинг суперника у першому таймі. Для мене саме він найкращий у цій грі. Хоча, звісно, без Трубіна ми б також далеко не заїхали. Так, я думаю, що в матчі з бельгійцями саме Анатолій буде основним. Ну, це очевидно. А далі що? А далі потрібно, щоб ми пройшли в плей-оф. Ну і від гри Трубіна також багато чого буде залежати. Наразі він найкращий. І він це довів своїми діями на полі.  

Не думаю, що в команді є психологічна криза. Особливо зараз після такої характерної перемоги. Ярмоленко і Яремчук? Ярмоленко вийшов, наскільки я зрозуміла, через мікроушкодження Циганкова. Тому все буде залежати від того, як Віктор себе почуває. Нехай перший матч не склався у нього (а у кого він склався?). Це все рівно один з найкращих футболістів на своїй позиції в Європі. І мій улюбленець у складі нашої команди. 

- Як ви вважаєте, в третій грі Ребров довіриться досвідченому Яремчуку? 

- Яремчуку? Можливо. Думаю, це буде таким же хорошим рішенням, як і Довбик. Можливо, навіть кращим для початку. Бо Роман на шаленому підйомі зараз. 

- Що з себе зараз представляє збірна Бельгії? 

- Бельгійці - сильна збірна, голодна до трофеїв. Але за підбором виконавців, я вважаю, ми їм не поступаємося. Характер, злагодженість дій в усіх лініях, ефективність використання моментів - це те, що нам потрібно в цій грі. 

- Що є для вас головною інтригою в третій грі нашої збірної на Євро? 

- Головна інтрига, чи завершиться нефарт Лукаку зі скасованими м'ячами. Три за два тури - це якось забагато. Але сподіваюсь, що нашим захисникам вдасться його нейтралізувати.