16 червня
Завантажити ще

Лідера збірної України з бадмінтону Данила Боснюка відсторонили від участі в Олімпіаді у Парижі

Лідера збірної України з бадмінтону Данила Боснюка відсторонили від участі в Олімпіаді у Парижі
Фото: facebook.com/olympicua

Лідера збірної України з бадмінтону та найрейтинговішого її гравця – Данила Боснюка –  тимчасово відсторонили від змагань через порушення правил, пов'язаних зі ставками на матчі, які він здійснив у 2022 році. Про це спортсмен розповів «Суспільному».

Термін відсторонення Боснюка складатиме півтора року. Це більше за мінімальний період (один рік), передбачений за відповідні порушення: у 2016 році Міжнародна федерація бадмінтону посилила покарання за ставки на матчі.

За даними TV 2 Sport, у лютому Міжнародна федерація бадмінтону контактувала з бадмінтоністом щодо підозри у порушенні правил зі ставками. Спершу український спортсмен заперечив свою участь в цьому, однак згодом, коли організація провела розслідування і зв'язалася з ним знову, Боснюк визнав, що ставив на матчі, однак не знав про існування заборони.

Тепер Боснюку заборонено грати всі офіційні матчі — навіть командні чи виставкові, якщо вони проводяться під егідою Міжнародної федерації бадмінтону. Український спортсмен відзначив, що шансів оскаржити рішення організації щодо свого відсторонення він не має.

Ситуацію з відстороненням Боснюка також прокоментував Фабіан Рот — німецький бадмінтоніст, з яким українець активно тренувався у Німеччині. Саме Рот виборов останню ліцензію на Олімпіаду у Парижі після відсторонення Боснюка: стверджує, що через ситуацію, яка склалася, має неоднозначні відчуття.

- Це жахлива ситуація, в якій [Боснюк] опинився, бо через неї він поза Олімпіадою, хоча спершу мав на неї відібратися. Йому дуже непросто, але він припустився помилки. З одного боку, мені його шкода, але з іншого — я здобув ліцензію. Тому вже як є, — цитує слова Рота TV 2 Sport.

Останнім турніром Боснюка став чемпіонат Європи-2024, що пройшов у Саарбрюкені. На Євро він дійшов до 1/16 фіналу, де вилетів від француза Арно Меркле.

Через відсторонення Боснюка збірна України з бадмінтону матиме найменше представництво за останні 20 років на Олімпіаді. Тепер Україну у Парижі на іграх представлятиме лише одна гравчиня — Поліна Бугрова.

23-річний Боснюк — лідер збірної України з бадмінтону та найрейтинговіший її гравець. Ще на початку квітня він був єдиним українським гравцем, що входив до топ-100 світового рейтингу серед чоловіків і, відповідно, претендував на участь на Олімпіаді (займав 33-те місце в олімпійському рейтингу).

  • 20 квітня збірна команда України з бадмінтону виборола друге місце у змішаній парній категорії в рамках міжнародних змагань Slovak Open 2024.  
  • На початку травня НОК опублікував рекомендації, які Україна розробила для спортсменів щодо контактів з росіянами та білорусами на Олімпіаді у Парижі. 
Новини по темі: спорт бадмінтон Олімпіада