Завантажити ще

Голова Інституту нацпам'яті назвав "неуками" тих, хто розкритикував символ на рукавичках Усика

Голова Інституту нацпам'яті назвав
Фото: REUTERS

Релігійний символ на рукавичках та поясі боксера Олександра Усика є давньою християнською монограмою і не має відношення до російського руху «Сорок сороков». Про це написав голова Інституту національної пам'яті Антон Дробович у фейсбуці

- Не є фахівцем з боксу чи московських екстремістських рухів, але непогано розбираюся в християнстві та теорії та історії культури. Відтак вважаю, що всі хто намагається наїхати на Усика лише за те, що він використовує монограму Ісус Христос із грецькими літерами «альфа» та «омега» на одязі та рукавицях - дремучі неуки чи хайпожери. Цьому символу десь 1600-1700 років і якщо його хтось наносить на одяг, то в першу чергу для того, щоб підкреслити, що шанує християнство і його засновника. Це головний і єдиний релевантний пласт сенсів, який має зчитати будь-яка більш-менш освічена в цих питаннях людина, - написав Дробович.

Дробович пояснив, якщо якісь російські рухи використовують цей символ, то це не робить його поганим.

- І які б московитські маргінали (дехто називає навіть якусь двіжуху «Сорок сороков») не чіпляли цей символ на себе, вони навіть близько не наблизяться до того, щоб асоціюватися із цим знаком. Адже по всьому світу його інклюзивним власником є християнська церква - при чому католики не менш радо використовують цей символ в архітектурі, гравюрах, прикрасах тощо ніж православні, - написав він.

На символ на рукавичках боксера звернула увагу військовослужбовиця й парамедикиня Катерина Поліщук («Пташка»). В інстаграмі вона написала, що на рукавичках Усика зображена "емблема «сорок сороков», російської релігійної організації, що активно підтримує окупацію України". 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Пташка (@ptashka_from_azovstal)

  • 18 травня Олександр Усик переміг британця Тайсона Ф'юрі, ставши абсолютним чемпіоном світу в гевівейті і вперше в історії об'єднавши чотири чемпіонські пояси - WBA, IBF, WBO, WBC. Останнім чемпіоном світу у гевівейті вважався Ленокс Льюїс у 1999 році, але тоді він володів лише трьома поясами. 
  • Після бою з Ф’юрі Усика на два місяці відсторонили від боксу через отримані травми. Ліцензію відновлять одразу після відновлення боксера та проходження медогляду.