Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Перший тренер голкіпера «Реала» Роман Кульков: Навчав Іллю грати "на нуль" за шоколадку

Перший тренер голкіпера «Реала» Роман Кульков: Навчав Іллю грати
Фото: ФБ Реал (Мадрид)

Бути гравцем «Реала» - мрія кожного другого хлопчини у світі. Днями вона здійснилася у 17-річного українського воротаря Іллі Волошина. Іспанські ЗМІ вже називають його «новим Тібо Куртуа». Порівняння очевидне, адже Ілля такого ж богатирського зросту, як і зірка «Реала», навіть має певну перевагу: 202 см українця проти 200 см бельгійського голкіпера.

Українські вболівальники з іспанськими ЗМІ погоджуються та вірять у майбутнє хлопця. Тим більше, останніми роками наші воротарі в Європі цінуються. У тому ж таки «Реалі» стабільно виходить у стартовому складі Андрій Лунін. А Анатолія Трубіна, який виступає за португальську «Бенфіку», місцеві вболівальники буквально обожнюють. Ілля отримав свій унікальний шанс, і тепер усе в його руках.

Де скаути Королівського клубу знайшли потенційну «зірочку», де він пізнавав ази воротарського ремесла і хто його навчав – у матеріалі Коротко про.

Ілля з 2014 по 2019 роки починав грати у ДЮСШ міста Новомосковськ (Дніпропетровська область). Звідти вирушив у дніпровський "Інтер". В останній сезон перед початком війни виступав у складі «ДВУФК» (Дніпропетровське вище училище фізичної культури). Усі ці роки хлопець грав під керівництвом Романа Володимировича Кулькова. Ми відшукали його та дізнались про перші кроки Волошина у великому футболі.

З Новомосковська до Мадрида

Роман Кульков – людина у футбольному світі досвідчена. Виходець із системи донецького «Шахтаря», де починав грати в одній команді з такими футболістами, як Ярослав Ракицький, Тарас Степаненко, Максим Білий, Кирило Дорошенко. Роман і сам мав виходити на високий рівень, але не склалося – завадила тяжка травма: розрив передньої хрестоподібної зв'язки колінного суглоба. Відновитись від неї повноцінно Роман не зміг. Пішов іншим шляхом – закінчив інститут фізичної культури, став викладати фізкультуру і став дитячим футбольним тренером. Там доля і звела його з Волошиним.

- У Новомосковську я почав тренувати у місцевій школі №7. Група хлопців була невеликою, до 20 осіб різного віку. Ілля прийшов до мене на тренування в 1-му класі. Він уже тоді виділявся на зріст, був на голову вище за ровесників. Тренувався у мене до 7-го класу включно. З ігровою позицією визначилися одразу. Ілля сам її вибрав, хоча часто й досить добре міг грати на полі. З раннього віку він відрізнявся грамотним мисленням. З роками мені і самому важко було його обігравати. Він мене постійно «читав», – розповідає Роман Кульков.

Ілля як гравець розвивався дуже швидко. Було видно, що хлопець має талант і потенціал.

– Привчав Іллю грати «на нуль», мотивуючи шоколадкою. Розповідав, що для воротаря найвищий ступінь задоволення - не пропустити жодного м'яча за гру. У 3-му класі не можна було знати, що Ілля стане гравцем «Реала», але вже по закінченні 7-го він «тягнув» мінімум на академію «Шахтаря». Зараз я бачу в нього майже бездоганну гру. Упевнений, він стоятиме в основі команди будь-якого рівня, – каже тренер про свого вихованця.

Ілля (другий ліворуч) завжди був на голову вище за ровесників. Фото: Особистий архів Романа Кулькова

Ілля (другий ліворуч) завжди був на голову вище за ровесників. Фото: Особистий архів Романа Кулькова

Як опинився в Іспанії?

На початку повномасштабного вторгнення Ілля виступав за команду ДВУФК. Гравцям цієї команди було запропоновано переїхати до Угорщини. Займалися цим питанням представники команди "Мункач" із села Дерцен Мукачівського району, власниками якого є громадяни Угорщини. Там же виявився і представник іспанської футбольної агенції, який запропонував українським хлопцям спробувати свої сили в Іспанії. Одним із них був Ілля Волошин.

- В Іспанії завдяки агентству пройшла адаптація гравця до нової країни, побуту, початкове вивчення мови. Паралельно Ілля займався у аматорському футбольному клубі «Новелда Уніон». Такі були перші кроки Волошина в Іспанії, – розповіли нам у ДЮСШ Новомосковська.

Там він добре себе показав і отримав пропозицію вже від "Райо Махадаонда". Це клуб, де виступав інший відомий український футболіст - Роман Зозуля. Загалом на юного голкіпера вже тоді націлилися скаути багатьох європейських грандів. Серед них - «Атлетіко», «Бенфіка», «Спортінг» та «Ювентус». Але Ілля мріяв про «Реал», а виступ у «Райо» - був найближчим шляхом у розташування «вершкових».

- Іллі довелося конкурувати за місце в основі з хлопцем, який на 2 роки старший за нього. Але коли йому дали шанс, він ним скористався і став стабільним гравцем стартового складу команди віком до 19 років, – розповіли нам у ДЮСШ Новомосковська.

Якоїсь миті команда Волошина зустрілася з «Реалом», і Ілля себе показав у цьому поєдинку просто чудово. Та й статистика Волошина на той момент свідчила – він найсильніший воротар у своїй віковій групі в Іспанії. Все це за сукупністю і призвело до підписання контракту із Королівським клубом. Перший у житті договір Іллі Волошина розрахований до 2026 року, сума угоди за футбольними мірками невелика – 70 тисяч євро. Але це тільки початок.

Молодий воротар уже засвітився на профільних обкладинках іспанських ЗМІ. Фото: RGFootball

Молодий воротар уже засвітився на профільних обкладинках іспанських ЗМІ. Фото: RGFootball