Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Жан Беленюк закликає не бойкотувати Олімпіаду, незважаючи на допуск спортсменів із РФ

Жан Беленюк закликає не бойкотувати Олімпіаду, незважаючи на допуск спортсменів із РФ
Фото: facebook.com/zhanbeleniuk

Народний депутат України та олімпійський чемпіон Жан Беленюк вважає, що Україна не повинна бойкотувати Олімпійські ігри, незважаючи на те, що за рішенням МОК до змагань допустили росіян та білорусів у нейтральному статусі. Про це він написав у Facebook.

- Я вважаю, що треба виступати та поясню чому! По-перше, ми вже мали досвід бойкотування змагань, де представлені на кшталт «нейтральні» росіяни, в період відразу ж після проголошення нових рекомендацій МОКом і до 26 липня поточного року, коли міністерство дозволило виступати. Досвід бойкоту, на мою думку, показав нам його неефективність. Спортсмени втратили можливість здобувати перемоги для нашої країни і, що ще важливіше, можливість використовувати міжнародні майданчики для того, щоб доносити інформацію по всьому світу про війну на Батьківщині, надаючи таку можливість росіянам у той же момент, - зазначив він.

Він також нагадав, що наступного дня після скасування бойкоту відбулася відома історія з Ольгою Харлан, коли вона відмовилася потиснути руку росіянці та привернула увагу всіх міжнародних ЗМІ до України. Біленюк також вважає, що Україні не вдалося сформувати навколо себе коаліцію країн-союзників, які готові були реально приєднатися до бойкоту і тим самим суттєво посилити українську позицію щодо тиску на Міжнародний олімпійський комітет. Він зазначив, що "треба продовжувати тиснути на МОК і міжнародні федерації щодо дотримання їх рекомендацій, щоб це не було, як ми знаємо, просто профанацією".

- Їхати! Перемагати! Не тиснути руку, показуючи, що терористи не варті поваги! Встановлювати проукраїнський порядок денний у Парижі, використовуючи цей величезний комунікаційний майданчик, - закликав він.

8 грудня Міжнародний олімпійський комітет допустив до Олімпійських ігор-2024 атлетів із Росії та Білорусі. Вони змагатимуться під нейтральним статусом і лише в особистих стартах команди не будуть допущені. Атлети, які підтримують війну, не допускатимуться до Олімпіади-2024. Після цього в.о. міністра молоді та спорту України Матвій Бідний заявив, що Україна засуджує рішення Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету про допуск росіян та білорусів на Олімпіаду-2024 у нейтральному статусі та не виключає можливості бойкоту змагань.