Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Як «Шахтар» на «Барселоні» 10 мільйонів євро заробив, а Мессі дебютував у Донецьку

Як «Шахтар» на «Барселоні» 10 мільйонів євро заробив, а Мессі дебютував у Донецьку
Фото: ФК «Шахтар»

Єдиний клуб, який представляє Україну в Лізі чемпіонів – донецький «Шахтар», проведе третій поєдинок у рамках турніру 25 жовтня (о 19:45 за київським часом) із «Барселоною».

Звичайно, порівнювати шанси на успіх команд - справа пуста. Навіть далека від футболу людина у цій парі легко назве фаворита. Так, "Барселона". Втім, у разі якогось неймовірного успіху і суто теоретично «гірники» можуть поборотися ще й за перше місце у групі. А за третє, після перемоги над «Антверпеном», так взагалі зобов'язані.

KP.UA Згадувала, як раніше «Шахтар» грав із «Барселоною» і чим ще пов'язані ці два клуби.

Тренерський квест

Хто виведе на поле стадіону у Барселоні українську команду, до останнього залишалося загадкою. Досі у матчах ЛЧ проти каталонців біля керма "Шахтаря" стояв нинішній наставник київського "Динамо" Мірча Луческу (а це 6 матчів!). Сьогодні ж в.о. головного тренера – легенда «гірників» Даріо Срна, на рахунку якого вже є одна перемога (як тренера) в українській прем'єр-лізі. Але 24 жовтня «гірники» підписали нового коуча – боснійця Маріно Пушича. І він на тренерській лаві точно буде. Але поки що як спостерігач. Принаймні тренерський штаб "Барси" налаштовується грати проти суперника під керівництвом Срни.

- "Шахтареві" непросто. Їм дуже важко багато днів перебувати далеко від дому і далеко від сімей. Тепер тренер донецької команди – Даріо Срна. Я знаю його і захоплююсь ним. Я можу назвати багатьох гравців «Шахтаря» – команди, яка нас здивувала, – заявив на передматчевій пресконференції наставник каталонців Хаві.

На тренерській лаві «Шахтаря» очікується тандем. Новий головний тренер Маріно Пушич (ліворуч) та Даріо Срна. Фото: ФК «Шахтар»

На тренерській лаві «Шахтаря» очікується тандем. Новий головний тренер Маріно Пушич (ліворуч) та Даріо Срна. Фото: ФК «Шахтар»

Старі знайомі

Битва поглядів. Даріо Срна проти Ліонеля Мессі. Фото: sport.ua

Битва поглядів. Даріо Срна проти Ліонеля Мессі. Фото: sport.ua

До речі, про Хаві. «Шахтар» він справді знає не лише за інформацією, отриманою від помічників. Є в нього особисті спогади про ігри з українською командою. П'ять матчів, забитий ним гол та отримана ним же "жовта" картка - є про що згадати легенді "Барселони".

У «Шахтаря» своїх легенд, які грали проти «Барси», також вистачає. Срна на поле вже не вийде, а от Ракицький цілком може. В останній грі турніру проти «Антверпена» 34-річний Ярослав, забивши гол, побив рекорд Андрія Шевченка і став найстаршим футболістом України, який зробив це в ЛЧ. Крім того, він сьогодні останній гравець «Шахтаря», кому вдавалося засмутити голкіпера каталонців. Зробив він це 6 квітня 2011 року (помічником тоді був саме Даріо Срна). І ще один особистий знайомий каталонців – Дмитро Чигринський, який грав як проти, так і за «Барселону».

Річне відрядження Чигринського

2009-й став для донецької команди знаковим. Насамперед через відкриття «Донбас Арени». Перший у Східній Європі стадіон класу «еліт», перспективи нової якості футболу та видовища. Відкриття його відбулося 29 серпня, а за 2 дні до цього, 27 серпня, «гірники» здійснили на той час мегатрансфер – продали за 25 мільйонів євро свого центрального захисника Дмитра Чигринського. До самої «Барселони»!

Але щось пішло не так (захисник провів у складі каталонців всього 12 матчів) і менш ніж через рік (влітку 2010 року) донеччани викупили Чигринського назад. Вже за 15 мільйонів. Казна маститого іспанського клубу схудла на 10 мільйонів євро.

17-річний аргентинський молодик на промерзлому донецькому полі

Кумир сучасного футболу Ліонель Мессі провів свій перший поєдинок у Лізі чемпіонів у Донецьку. Було це 7 грудня 2011 року у заключному поєдинку групового раунду турніру. "Барса" вже забезпечила собі перше місце і могла дозволити випустити на поле резервний склад. Логічно ж? Молодь обкатати та поберегти лідерів у непередбачувану грудневу погоду (а градусник того дня ніяк не міг визначитися, коливаючись поряд із позначкою 0 градусів). Один із перспективних дублерів – 17-річний аргентинський нападник Мессі провів у грі всі 90 хвилин, але голом відзначитися тоді не зміг.

- Ми грали проти класної команди та програли, але почуття дебюту в Лізі чемпіонів було чудовим, - пізніше згадував форвард.

До речі, «Шахтар» завдяки дублю Джуліаса Агахови тоді переміг із рахунком 2:0. Що стосується аргентинця, він таки у воротах «гірників» для початку відзначився двічі у 2008 році. Все в тій же Лізі чемпіонів і знову ж таки в Донецьку Мессі приніс перемогу своїй команді з рахунком 2:1.

І ще один гол, забитий нинішнім футбольним богом, варто відзначити. Хоча б тому, що він наразі став останнім пропущеним «гірниками» від «Барселони». Вже у 2011 році, у 1/4 фіналі ЛЧ (вище досягнення «гірників» у турнірі), «Донбас Арена» приймала каталонський клуб. Долю поєдинку вирішив єдиний гол, забитий аргентинцем. Якоюсь мірою символічно: 3 гри у Донецьку «Шахтаря» з «Барсою» за історію незалежності України, три пропущені м'ячі. Автор усіх – Ліонель Мессі.

Ліонель Мессі проти захисту «Шахтаря» та Дмитра Чигринського. Без шансів для останніх. Фото: xsport.ua

Ліонель Мессі проти захисту «Шахтаря» та Дмитра Чигринського. Без шансів для останніх. Фото: xsport.ua


ДО РЕЧІ

45-річчя протистояння

Усього ж за всю історію у різних євротурнірах «Барселона» та «Шахтар» провели дев'ять поєдинків (це рекорд для "гірників" з ігор з однією командою). Шість разів перемагали представники Піренейського півострова, двічі успіх посміхався «гірникам», і лише один раз суперники розійшлися миром із рахунком 1:1 (було це у Донецьку 1978 року). Загальний рахунок забитих м'ячів 18:8 на користь каталонців.

Як складеться гра сьогодні? Букмекери ставлять на господарів. Коефіцієнт на перемогу "Барси" становить 1,18. На нічию – 8,00. Шанси на виграш «Шахтаря» – 18,50. Все очевидно. Але це футбол. Він непередбачуваний. Та й завжди хочеться вірити у диво...