Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Найсильніша жінка у світі Ольга Лящук: Мрію про сім'ю, дітей і собаку

Найсильніша жінка у світі Ольга Лящук: Мрію про сім'ю, дітей і собаку
Фото: ФБ Ольги Лящук

Нещодавно Ольга Лящук здобула перемогу на The Shaw Classic 2023, всьоме у своїй спортивній кар'єрі ставши найсильнішою жінкою світу. 38-річна уродженка Донецька (зараз Ольга живе та тренується у США) продовжує здобувати виключно золоті медалі на будь-яких змаганнях, у яких бере участь. У жіночому силовому спорті їй просто немає рівних.

KP.UA поспілкувалася з чемпіонкою і розпитала її про турніри, будні та плани.

Особистим прикладом підтримую сім'ю, що залишилася у Донецьку

- Звідки берете сили щоразу виходити на турнір? Адже це місяці рутинної роботи в залі, довгі та фізично стомлюючі тренування.

- Моя головна мотивація – це мої рідні та близькі. Моя мама, моя рідна сестра, моя бабуся. Вони зараз у Донецьку, самі розумієте, як їм, коли знаходишся на території, зайнятій, дуже м'яко скажемо, – зловредниками. Я на особистому прикладі показую, як треба тримати себе в руках, і вони теж тримають себе у спортивній формі. Роблять розтяжку, займаються йогою, доглядають себе, взагалі – вкладають у своє здоров'я. А ще я точно знаю – ЗСУ звільнять рідне місто, як і всі зайняті території. Ця впевненість додає мені сил та енергії. Я своїми успіхами показую українцям, наскільки ми сильні всередині, який у нас є потенціал.

- А преміальні за перемоги у турнірах? Наскільки вони важливі як мотиватор?

– Гроші важливі, безумовно. Хоча трапляються випадки, коли в підготовку до турніру ти вкладаєш десь 5 тисяч доларів, а виграєш у підсумку десь 8 тисяч. У принципі, те на те й виходить. Але для мене особисто – важливіша сама перемога. Коли я змагаюся та виграю, отримую від цього задоволення. І ось, напевно, відчути цей смак перемоги набагато важливіше.

- Як взагалі виглядає ваш звичайний тренувальний день?

- Тренування тривають 3-4 години. Обов'язково проводжу якісну розминку. Я працюю над зміцненням спини, поперекового відділу, преса, зв'язок та суглобів на руках. До програми тренування входять і бігові вправи для витривалості та координації. І лише після цього приступаю до силових елементів.

- Чи є у вас види вправ, які найбільше подобаються? І які результати у них?

- Мої улюблені вправи – це "підняття мішків". Востаннє я відірвала від землі 155 кг. Такий, можна сказати, важкуватий був мішок (сміється). Ще один із моїх «коньочків» – "перекидання мішків" через планку. Того року я поставила світовий рекорд: "мішок" вагою 20 кг перекинула через поперечину висотою 4 метри. Плюс «йок» («коромисло» - металева рама з перемичкою з труби та чотирма кронштейнами під диски. Основна вправа з цим снарядом – перенесення. – Прим. авт.) вагою 300 кг, я пробігла за 10 секунд 40 футів (12 м). Улюблена вправа - "дадліфт" (вправа зі штангою) - я зробила станову тягу 310 кг на 4 рази. Це був мій найкращий результат. І ще люблю піднімати на швидкість кам'яні кулі. У середньому вони важать від 90 до 150 кг. Піднявши за 32 секунди 5 куль, я змогла виграти свій шостий чемпіонат світу.

Снаряди, з якими Ольга справляється як із пушинками, не кожен чоловік підніме. Фото: ФБ Ольги Лящук

Снаряди, з якими Ольга справляється як із пушинками, не кожен чоловік підніме. Фото: ФБ Ольги Лящук

Буряк в Америці не той, але борщ смачний

- Ваші тренування вимагають якогось особливого харчування?

- Намагаюся їсти лише органіку. Готую борщ із м'ясом. Кажуть, виходить смачний. Навіть на городі у себе посадили буряки, і в мене виросло 40 плодів. Звичайно, не такі великі, як в Україні, але смакові якості ті самі. Я залишилася задоволена.

Взагалі борщ – моя улюблена страва. Із чорним хлібом. Українське коріння навіть за океаном нікуди не поділося (посміхається). І ще люблю солону червону рибу. Не відмовлюся, при нагоді, від стейка. Вранці в моєму раціоні вівсянка з бананами та протеїном. І, звісно, ​​багато овочів.

Ольга в їжі воліє органічні продукти і не проти потішити себе делікатесами. Фото: ФБ Ольги Лящук

Ольга в їжі воліє органічні продукти і не проти потішити себе делікатесами. Фото: ФБ Ольги Лящук

Друзі говорять про мене – crazy

– Як любите проводити свій відпочинок?

- Для мене найкращий відпочинок – це море чи океан. Там, де тепло, сонечко, пісочок чи камінці. Більше подобається солона вода. Але й на річці відпочивати теж люблю.

Іноді друзі на американський манер говорять про мене – crazy. Просто я така, люблю отримувати задоволення від, здавалося б, несподіваних та невластивих для мого виду спорту речей. Ходжу на річку, ось нещодавно із задоволенням покаталася на каяку, насолоджуюся прогулянками лісом. Пишу картини. Це трапляється не часто. Коли є натхнення та 3-4 вільні години.

– За своє життя ви відвідали чимало країн. Де вам найбільше сподобалося і чому?

– Я об'їздила всю Європу – Франція, Італія, Португалія, Голландія. Де я тільки не була. Кожна країна по-своєму цікава. Чому? Тому що повністю поринаєш в атмосферу нового міста і ніби потрапляєш у нове життя. Зараз я в Нешвіллі, Теннесі (США). І поки що мені він подобається найбільше. Тут хороші та добрі люди, тихо та спокійно.

Ольга дуже любить подорожувати, вже об'їздила стать світу і зупинитися на цьому не збирається. Фото: ФБ Ольги Лящук

Ольга дуже любить подорожувати, вже об'їздила стать світу і зупинитися на цьому не збирається. Фото: ФБ Ольги Лящук

Якби не стронг, то обрала б кіно!

- Чи могло так скластися, що в житті ви обрали б не силовий спорт, а щось інше?

- Захоплююсь кіно. І це дуже цікаво для мене. Напевно, це була б кіноіндустрія. Ще дуже подобається подорожувати Америкою. І є така божевільна ідея – з друзями орендувати машину чи автобус та поїхати вздовж усієї Каліфорнії, Солт-Лейк Сіті, поперек усієї Америки, подивитися, яка вона справжня. І чому б не зняти у такій подорожі відеогід? Але це так, думки на майбутнє.

- Якоїсь миті у вашу "стронг-кар'єру" серйозно вклинилося регбі. Як це сталося?

- Так, я 4 роки грала за збірну України з регбі. Ми навіть виграли два чемпіонати Європи. Зазвичай я виступаю одна, і з'явилося бажання спробувати себе в командному виді спорту. І це було просто чудово! Це були одні з найкращих моментів у житті, найкращі моменти. Я досі з дівчатами спілкуюся, вони мене завжди раді бачити, вітають із перемогами та святами. Чому пішла у регбі? Щоб спробувати собі щось нове. Оскільки з дитинства мріяла стати чемпіонкою світу, я думала, що ми з командою можемо виграти чемпіонат світу. Я просто йшла за власним бажанням.

Дівчата вони й у стронзі дівчата. Виправити зачіску перед турніром - свята справа. Фото: ФБ Ольги Лящук

Дівчата вони й у стронзі дівчата. Виправити зачіску перед турніром - свята справа. Фото: ФБ Ольги Лящук

Мрію про сім'ю, дітей, будинок і собаку

- Якому одягу ви віддаєте перевагу у повсякденному житті? І чи не проблемно взагалі знайти магазин, де є одяг під вашу неймовірно спортивну фігуру?

- Ось із одягом взагалі жодних проблем. Іноді навіть надто багато її собі набираю. Мені подобаються і куртки, і сукні - короткі і довгі, і спортивні шорти і джинсові, і джинси різних моделей, і сорочки дуже подобаються лляні, бавовняні. Все залежить від настрою та ситуації. Нещодавно собі купила капелюх ковбойський та чоботи. Стала, можна сказати, "ковбой-леді". Мені сподобалося.

- Про що мрієте?

- Мрію, звісно, ​​про сім'ю. Знайти людину, яка б розуміла мене, любила таку, якою я є. Щоб не треба було мені виправлятися, міняти щось у собі. Приймав мене такою, якою я є. З усіма моїми родзинками. Це найважливіше. Мрію про свій будинок, про собаку. І, звичайно ж, про дітей. Я гадаю, у мене все попереду. Нині головне – кар'єра. Я вважаю, спочатку треба стати на ноги, досягти чогось у житті, а потім уже думати про дітей та сім'ю. Думаю, що в цьому плані у мене все ще попереду. В Америці багато зірок наважуються на дитину після 40, а то й після 50 років. І народжуються нормальні, здорові діти.

Ольга вірить, рано чи пізно зустріне свого єдиного чоловіка, народить дітей та заведе собаку. Фото: ФБ Ольги Лящук

Ольга вірить, рано чи пізно зустріне свого єдиного чоловіка, народить дітей та заведе собаку. Фото: ФБ Ольги Лящук

Зайнятися наукою? Чому ні!

- Чи думали про те, чим хотілося б зайнятися після завершення кар'єри?

– Якщо чесно, я ще не визначилася. Але однозначно хочу мати можливість допомагати людям. Не виключено – це буде спорт, а може, й кардинально щось поміняю, матиму ще одну освіту. Наприклад – наука.

Дуже цікаво було б вивчити тему віку у спорті. Коли я розпочинала кар'єру, більшість спортсменів уже до 25 років її завершували. Нині все змінилося. Деякі спортсмени навіть у 55 років можуть ставити світові рекорди, як Марк Фелікс із Лондона. Він досі виступає у стронгу і навіть не збирається йти.

- Як ви вважаєте, чому Україна стала батьківщиною для багатьох найсильніших людей планети? Для вас, для Олексія Новікова Василя Вірастюка?

– Тому що українці – дуже цікавий, сильний, мужній, талановитий народ. Ось чому. Відкритість українців, працьовитість, пристрасть ставити мету та йти до неї, незалежно від того, що буде перед тобою – стіна хоч залізна, хоч кам'яна. Тому що є впевненість у друзях-українцях, які тебе завжди підтримують та завжди з тобою. Це дуже важливо, і це відчувається в самих українцях. І я щаслива, що я українка, що піднімаю український прапор. Нехай нас береже Господь.

В Америці спортсменка звикла до фермерства. Каже, що їй не погано виходить. Фото: ФБ Ольги Лящук

В Америці спортсменка звикла до фермерства. Каже, що їй не погано виходить. Фото: ФБ Ольги Лящук

Словник

Стронг (від англійської strong - сильний, рішучий) - силовий вид спорту, який приваблює глядачів своєю видовищністю. Спортсмени виконують вправи з оригінальними снарядами, такими як вантажівки, газові балони, автомобілі, мішки з піском і так далі. Вправи можуть бути націлені на найбільшу кількість повторень, на підняття найбільшої ваги або на швидкісне подолання дистанції з великим вантажем на плечах і так далі.

Ольга Лящук
Ольга Лящук
Досьє Коротко про

Народилася 1985 року в Донецьку.

Закінчила Донецький інститут фізкультури та магістратуру у Національному університеті фізичного виховання.

У силових видах спорту професійно виступає із 2009 року.

Виступала у складі національної збірної з регбі, двічі ставала чемпіонкою Європи. У 2014 році вперше стає чемпіонкою світу зі Strongwoman – спортивної дисципліни з перетягування тяжкості серед жінок.

У 2016 році Ольга виграє турнір «Арнольд класік» у США та стає чемпіонкою Європи.

У 2017 році здобуває перемогу у змаганнях серед професіоналів - Strongest Women in the World-2017-Olimpia. Стає абсолютною чемпіонкою, піднявши штангу вагою 208 кілограмів.

У 2019 та 2020 роках Ольга перемогла на всесвітніх змаганнях Arnold Pro Strongwoman у США.

Українка двічі вигравала престижний турнір Arnold Pro Strongwoman, який проводив Арнольд Шварцнеггер. Фото: ФБ Ольги Лящук

Українка двічі вигравала престижний турнір Arnold Pro Strongwoman, який проводив Арнольд Шварцнеггер. Фото: ФБ Ольги Лящук