Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
5 травня
Завантажити ще

Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув організацію World Athletics

Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув організацію World Athletics
Фото: noc-ukr.org

Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув World Athletics (раніше — Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій) на тлі журналістського розслідування про бізнес-зв'язки з РФ. Про це 17 серпня повідомило Суспільне.

За підсумками 54-го конгресу організації ексголова НОК України не значиться серед нового керівництва World Athletics. На третій (та останній) термін президентом автоматично переобрали Себастьяна Коу. Він був єдиним кандидатом на посаду. На виборах у 2015 році британець випередив саме Бубку на шляху до свого першого терміну.

Сергія Бубки також не виявилося серед чотирьох обраних віцепрезидентів World Athletics. Наступні чотири роки посади обійматимуть представники Чилі, Іспанії, Індії та Кенії. Бубка також не проходитиме до керівної ради World Athletics, у якій був з 2001 року. Кожна країна може мати у ній лише одного представника, і Україна висуває на членство олімпійську чемпіонку Пекіна-2008 з багатоборства Наталію Добринську.

Олімпійський чемпіон 1988 року зі стрибків із жердиною обіймав різні посади у World Athletics з 2001 року. Він входив до керівної ради організації, був членом турнірної комісії та віцепрезидентом. Дотепер обіймав посаду старшого віцепрезидента.

У липні 2023 року журналісти проєкту Bihus.info оприлюднили розслідування про донецьку фірму "Монблан" Сергія Бубки та його брата Василя. На початку 2023 року фірма з’явилася в російському реєстрі юридичних осіб. Журналісти знайшли три контракти на постачання пального для російських структур.

Голова НОК Вадим Гутцайт повідомив, що його попередник готує судовий позов і захищатиме свою честь. Бубка залишається членом виконавчого комітету НОК після свого відходу з посади президента у жовтні 2022 року. Тепер його статус в НОК розглядатиме етична комісія.

У квітні 2022 року Бубка розповів, що виїхав з країни 28 лютого "як біженець". Він їхав поїздом із Києва до Львова, після — на машині до Ужгорода, щоб перетнути кордон. Бубка зазначив, що частина його родини лишилася в тимчасово окупованому Донецьку. Це 85-річна мама, яка не може рухатися й стояти самостійно, а також старший брат Василь, який дбає про матір. Василь Бубка також у минулому стрибун з жердиною, призер чемпіонатів світу та Європи.