Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
7 травня
Завантажити ще

Гутцайт заявив, що наразі не розглядається скасування бойкоту змагань за участю росіян та білорусів

Гутцайт заявив, що наразі не розглядається скасування бойкоту змагань за участю росіян та білорусів

Українські спортсмени та збірні України бойкотують змагання, де заявлені атлети з Росії чи Білорусі. Це рішення Міністерства молоді та спорту, яке у квітні наказом заборонило українцям змагатися на подібних стартах. Проте не усі спортсмени з ним згідні. Чи змінять його, розповів міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, пише "Суспільне".

Оскільки є федерації, що допустили до змагань росіян та білорусів, Україна вже, серед іншого, пропустила турніри з дзюдо (включно з чемпіонатом світу), фехтування (включно з особистим чемпіонатом Європи).  Наприкінці липня у Мілані відбудеться чемпіонат світу з фехтування. Туди заявилися сім росіян та одна білоруска в особистих стартах. Тож Україна відкликала своїх учасників в індивідуальних змаганнях.

Українська фехтувальниця Ольга Харлан виступила з критикою такого рішення, адже неучасть у чемпіонаті світу вплине на її шанси відібратися на Олімпіаду.  Як відповів Гутцайт, "це болюче питання", але на день моменту запису (середа, 12 липня) інших варіантів щодо зміни бойкоту не розглядається.

- Вони [росіяни] вже працюють проти нас, бо вони знають, що ми ухвалили рішення, спільне з федераціями [про бойкот]. Вони вже посилають найслабших спортсменів, аби ми не брали участі. Це болюче питання, але ми стоїмо на своєму: якщо ми будемо брати участь у змаганнях, де є росіяни та білоруси, ми будемо визнавати, що вони можуть бути у спортивному світі поруч з нормальними людьми, – відповів Гутцайт.

У відповідь на запитання щодо можливої зміни бойкоту Вадим Гутцайт заявив, що це "державне рішення" і питання його зміни мають консолідовано вирішити федерації.

- Складно зараз, але є таке рішення - ми його ухвалили, рухаємося за ним. У всіх на серці важко, ви ж розумієте. Але тут [в офісі НОК] була зустріч з усіма президентами федерацій, які висловили свою думку. Це було спільне рішення, - доповнив Гутцайт.

Міністр також зазначив, що не може відповідати за усі федерації і не впливає на жодну з них. На федерацію фехтування так само.

Новини по темі: спорт Вадим Гутцайт