Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Хто ці люди із «Шахтаря», які зробили історію для молодіжної збірної України

Хто ці люди із «Шахтаря», які зробили історію для молодіжної збірної України
Фото: Інстаграм Руслана Ротаня https://www.instagram.com/ruslan_rotan29/

Вчора підопічні Руслана Ротаня здобули вольову та історичну перемогу над збірною Франції. Завдяки цьому збірна Ротаня пробилася не лише у півфінал чемпіонату Європи U-21, а й уперше у своїй історії отримала ліцензію на Олімпійські ігри у Парижі.

Руслан Ротань та його команда стали ще на один крок ближче до того, щоб повторити досягнення молодіжної збірної Олексія Михайличенка, яка зуміла у 2006 році взяти срібло молодіжної континентальної першості.

Хто головні герої українського успіху?

Михайло Мудрік поки що виправдовує статус

Михайло Мудрік поки що виправдовує статус "козиря" в команді Ротаня. З французами він заробив пенальті та видав геніальний гольовий пас. Фото: instagram.com/mmudryk10

Перед цим Євро здавалося, що головною дійовою особою на турнірі буде «лондонець» Михайло Мудрік. Але турнір для вінгера затьмарений травмою, отриманою у дорослій збірній.

Що, до речі, не завадило у вчорашньому матчі із французами зіграти ключову роль. Михайло і шедевральний пас на Судакова віддав, і найважливіший пенальті заробив, який той самий Судаков і реалізував.

Його внесок у перемогу над Францією великий, але говорити про те, що цей Євро – це його турнір, поки що рано, адже за плечима лише одна гра, та й то поки що неповна (Мудрік був замінений на 78-й хвилині).

Поки Михайло лікувався та відновлювався, у команді Ротаня з'явилися нові герої.

Найкращий бомбардир - Судаков

Найпомітнішою фігурою у команді виглядає 20-річний Георгій Судаков. Він народився у містечку Брянка, що поблизу Алчевська. Це місто з весни 2014 року окуповане.

Георгій Судаков із трьома забитими м'ячами наразі найкращий бомбардир турніру. Фото: instagram.com/sudakov_11

Георгій Судаков із трьома забитими м'ячами наразі найкращий бомбардир турніру. Фото: instagram.com/sudakov_11

Півзахисник у 2017 році потрапив до молодіжної системи донецького «Шахтаря» з харківського «Металіста». Цього сезону Судаков «розцвів» у складі донецького «Шахтаря». Після відходу  в "Челсі" Мудрик весь сезон провів на стабільно високому рівні, і його трансферна вартість оцінюється сьогодні в 11 мільйонів євро. А ще отримав звання найкращого молодого гравця УПЛ у минулому сезоні.

Дріблінг, гра в пас, бачення поля, техніка, реалізація моментів – ось сильні сторони гравця, які дозволили йому на цьому Євро забити вже 3 голи та бути найкращим бомбардиром турніру. Напевно, погляд скаутів з європейських топ-ліг тепер прикутий до його гри. Але тут можна з упевненістю говорити, що «Шахтар» не поспішатиме продавати футболіста вже в це трансферне вікно, тим більше, що контракт із клубом був нещодавно продовжений і діє до 2026 року.

До речі, Судаков успішний не лише на футбольному полі, а й поза ним. Георгій ще у лютому минулого року одружився з дівчиною Лізою. Після чого у пари невдовзі народилася донька, дівчинку назвали Міланою. Пара разом як мінімум із березня 2020 року – саме тоді Ліза вперше виклала спільне фото із Георгієм у Instagram. Про себе дівчина в соціальних мережах пише, що вона майбутня телеведуча, чемпіон України з танців та тренер у залі.

Нещодавно Георгій Судаков став батьком. Його дружина Ліза народила дочку, названу Міланою. Фото: instagram.com/sudakov_11/

Нещодавно Георгій Судаков став батьком. Його дружина Ліза народила дочку, названу Міланою. Фото: instagram.com/sudakov_11/

Трубін - стіна, без якої ні кроку

Анатолію Трубіну всього 21 рік, але він уже голкіпер №1 не лише «Шахтаря», а й першої збірної країни.

Трубін на Євро вже не раз рятував команду, вражаючи сейвами та впевненістю. За три матчі до його воріт влетів лише один гол - від зіркових французів.

Місце 196-сантиметровий Анатолій Трубін в основі збірної

Місце 196-сантиметровий Анатолій Трубін в основі збірної "застовпив" за собою вже давно. Так само, як і у воротах донецького "Шахтаря". Фото: Інстаграм Анатолія Трубіна

Та й у складі «Шахтаря» він 14 разів за 38 матчів залишив свої ворота сухими. Враховуючи його підлітковий, за воротарськими мірками, вік, це шикарна статистика.

Прямо зараз Анатолій є найдорожчим гравцем в УПЛ, його оцінюють у 22 мільйони євро, і можна бути впевненим, що до кінця Євро цінник на гравця точно досягне позначки 30 мільйонів євро. У «Шахтарі» ж оцінюють гравця не менш як 40 мільйонів євро. У західній пресі вже з'являються чутки про те, що Трубін цього літа може перейти в міланський «Інтер».

Серце Трубіна зайняте моделлю Марією Галаган, з якою вони разом уже кілька років. Марія свого часу закінчила художню та музичну школи, займалася танцями та хореографією, з 2015 року займається моделінгом. До речі, мало хто знає, але Трубін - величезний фанат татуювань. На футбольному полі він завжди грає у довгих рукавах, а під ними прихована маса тату на правій руці.

Серце Трубіна зайняте моделлю Марією Галаган Серце Трубіна вже зайняте моделлю Марією Галаган. Фото: instagram.com/anatoliytrubin81

Серце Трубіна зайняте моделлю Марією Галаган Серце Трубіна вже зайняте моделлю Марією Галаган. Фото: instagram.com/anatoliytrubin81

Бондаренко – непомітний, але важливий герой

Ще одним найважливішим гравцем у збірній Ротаня є 22-річний універсальний півзахисник Артем Бондаренко.

Капітан команди Артем Бондаренко поставив гольову крапку у поєдинку проти французів. Фото: instagram.com/tema_bondarik/

Капітан команди Артем Бондаренко поставив гольову крапку у поєдинку проти французів. Фото: instagram.com/tema_bondarik/

Гравець може закривати в центрі поля одразу три позиції: атакуючого, центрального та правого півзахисників. Артем - капітан української молодіжної збірної, він наділений масою лідерських якостей як на полі, так і поза ним. Бондаренко не такий популярний серед уболівальників, як вище згадані Мудрік, Судаков і Трубін, але своєю грою він робить величезний внесок у підсумковий результат команди на полі.

Зараз він коштує всього 8 мільйонів євро, і рівень уваги з боку клубів до нього значно нижчий, ніж у зіркових товаришів по команді. Але можна бути впевненим – хто купить Бондаренка, той не пошкодує. Гравець вражає працьовитістю та обсягом роботи, що проходить на полі.

Серце Бондаренка теж зайняте, його дівчину звуть Ольга Приймачук, але про неї нічого не відомо. У соцмережах має закритий профіль, сторінка «тільки для своїх». А ще Бондаренко є кумом Георгія Судакова, він хрестив доньку Мілану.

Про дівчину Артема Бондаренка відомо щойно її звуть Ольга. Фото: instagram.com/tema_bondarik/

Про дівчину Артема Бондаренка відомо щойно її звуть Ольга. Фото: instagram.com/tema_bondarik/

Що перемога над Францією означає для Руслана Ротаня?

Вихід у півфінал Євро U-21 – це неймовірний успіх Руслана Петровича та його тренерського штабу.

І тут варто зазначити, що перед Євро Руслан Ротань розширив свій тренерський штаб, додавши туди Сергія Кравченка, котрий зараз працює з Ротанем в «Олександрії». Кравченко у штабі Ротаня відповідає за аналіз суперників, саме завдяки йому українські футболісти краще розуміють дії суперників на полі.

Другим «поповненням» перед Євро став фізіотерапевт Іван Поробія, який працював у «Дніпрі» та збірній України, а ще він був індивідуальним фізіотерапевтом Євгена Коноплянки у роки його виступу у «Севільї» та «Шальці».

Також у штабі Ротаня працюють тренер воротарів Віталій Рева та одразу три асистенти – Олександр Мелащенко, Василь Кардаш та Олексій Чистяков. Василь Кардаш, окрім збірної, працює у скромному футбольному клубі «Діназ» із Вишгороду. Команда настільки скромна, що має свій стадіон всього на 500 місць у селі Демидів Київської області. Олексій Чистяков також має клубну прописку, зараз він асистент тренера у клубі «Дубниця» зі Словаччини.

Сам Руслан Ротань проводить максимально непростий сезон. У клубному футболі він зі своєю «Олександрією» зовсім трохи не дотягнув для потрапляння в зону єврокубків, пропустивши вперед лише «Ворсклу», «Динамо», «Зорю», «Дніпро-1» та «Шахтар». З лютого по червень Руслану Петровичу довелося тимчасово очолити ще й головну збірну країни, доки керівництво УАФ вело переговори із Сергієм Ребровим. Через що молодий тренер опинився у непростій ситуації – йому довелося керувати кілька місяців одразу трьома командами, чого в українському футболі ще не було. Тому успіх Ротаня на молодіжному Євро виглядає ще важливіше, він автоматично робить його найперспективнішим молодим тренером в Україні. Напевно, зараз за його роботою уважно стежать у столичному «Динамо». Не виключено, що після Євро тренер може вдатися до підвищення.

Руслан Ротань один із найкращих тренерів України. Фото: instagram.com/ruslan_rotan29/

Руслан Ротань один із найкращих тренерів України. Фото: instagram.com/ruslan_rotan29/

До речі

Цікаві факти про молодіжну збірну

Цьогорічна українська «молодіжка» цілком складається з людей, які робили свої перші кроки у професійному футболі в той час, коли Росія вже окупувала Крим та окремі регіони Донецької та Луганської області. При цьому багато в чому успіх нинішньої молодіжної збірної зумовлений повномасштабним вторгненням російських військ до України. До початку повномасштабної війни «Динамо» та «Шахтар» переважно робили ставку на легіонерів. Але після початку війни обидві команди перейшли на пошук внутрішніх талантів. І «Шахтар» поки що більше досяг успіху на цій ниві, бо мав більш просунуту молодіжну систему підготовки.

У Мудрика та Судакова особливий взаємозв'язок, що й було показано на полі у матчі з Францією. А все тому, що футболісти грають разом із 10-річного віку, разом жили довгий час в одній кімнаті та разом пробилися в основу «Шахтаря».

Михайло Мудрік - глибоко релігійна людина, яка вперше прочитала біблію в 9-річному віці. Причому це був особистий та усвідомлений вибір гравця, а не рішення нав'язане рідними людьми.

Майже двометровий Анатолій Трубін дуже любить бокс, у нього в соцмережах навіть є фото з тренувань з боксу. З його розмахом рук і в боксі він міг би досягти значних успіхів.

Перед цим Євро трансферна вартість української команди оцінювалася у 117,45 мільйона євро, 50 з яких – це вартість Михайла Мудрика. Можна бути впевненим – кілька десятків мільйонів збільшення до сумарної вартості команди після цього турніру забезпечені.