Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Україна на Євро-2023 (U-21): за крок від сенсації з Іспанією та в очікуванні Франції

Україна на Євро-2023 (U-21): за крок від сенсації з Іспанією та в очікуванні Франції
Фото: uaf.ua

Ось і пройшов заключний поєдинок групового етапу для молодіжної збірної України з футболу, яка виступає на чемпіонаті Європи, до 21 року. Українській збірній протистояла грізна Іспанія, яка, як і наша команда, набрала перед останнім туром 6 очок із 6 можливих.

Збірні вирішували між собою, хто вийде у плей-офф із першого місця, а хто з другого.

Наставник української збірної Руслан Ротань здивував – виставив експериментальний склад. На воротах стояв київський «динамівець» Руслан Нещерет, а не Анатолій Трубін. У захисті вийшли Лях, Салюк, Сирота та Вівчаренко, з яких лише Вівчаренко до цього виходив у старті на цьому Євро. У півзахисті із заграних у стартовому складі – Криськів, а Назаренко та Брагару до цього у старті не виходили. У нападі був Богдан Вьюннік, який виступає на клубному рівні за австрійський «Грацер» АК. Іспанці розпочинали поєдинок також без своїх лідерів, але й другий склад у цієї збірної досить сильний.

У першому таймі удача супроводжувала Україну

Команда Сантьяго Денія в першому таймі видала зовсім  невиразний футбол, який абсолютно не відповідає знаменитому прізвиську іспанської команди «фурія роху». На перший тайм проти українців вийшла явно не «фурія», а цілком собі звичайна і навіть десь невпевнена команда, що вилилося в територіальну перевагу української збірної у вигляді 60% володіння м'ячем.

Але не варто обманювати самих себе однією лише територіальною перевагою і загалом задовільним малюнком гри. Бо на боці України у першому таймі однозначно був успіх. Іспанці не використали стовідсоткові гольові моменти, та й суддя не зарахував чистий гол, коли голкіпер нашої збірної перемудрив із введенням м'яча у гру і на блюдечку віддав його супернику.

А на 43-й хвилині наші відповіли – Олександр Назаренко протягнув м'яч правим флангом і подав у штрафний, а там Богдан В'юнник повністю переграв у позиційній дуелі не когось, а капітана і, можливо, найкращого гравця в цій команді, Уго Гільямона. У його контракті у «Валенсії», на секундочку, прописано суму відступних у розмірі 80 мільйонів євро, що дорожче, ніж уся наша молодіжна збірна, якщо уявити, що у цьому складі немає Михайла Мудрика. Рахунок став 0:1, Україна стала на крок ближче до сенсації.

У другому таймі українці не дали Іспанії показати себе

Другий тайм для України розпочався тривожно. Вже на 49-й хвилині іспанці створили комбінацію, внаслідок якої Іван Желізко забив автогол. Рахунок став 1:1, гра трохи закрилася.

Тренери почали проводити заміни у пошуках гравця, який вийде та змінить хід матчу. Найкраще це вийшло у Руслана Ротаня. На 63-й хвилині тренер українців відправив у бій Бражка та одного з найкращих гравців цього Євро – Кащука. Але цього здалося мало, тому за 10 хвилин Ротань випустив ще й «донецький дует» у вигляді Данила Сікана та Георгія Судакова.

На 80-й хвилині успіх знову посміхнувся нашій команді - арбітр поставив пенальті у ворота іспанців. Георгій Судаков без питань реалізував 11-метровий, розвівши м'яч і воротаря різними кутами. Рахунок став 1:2.

Після цього почало складатися відчуття, що йдеться про перемогу збірної України. Але іспанці примудрилися витягнути цей абсолютно невдалий для них матч на нічию. Абель Руїс, який вийшов на заміну на 63-й хвилині, реалізував свій шанс та забив гол, оформивши підсумкові 2:2. Десь навіть образлива нічия для команди Руслана Ротаня. Але якоюсь мірою вона була цілком заслуженою, адже після гола Судакова українці мали дві досить непогані контратаки, де можна було забивати третій м'яч, але ударам нападників не вистачало гостроти. А про везіння у першому таймі навіть згадувати не хочеться.

Надія на Мудрика та командний дух

Молодіжна збірна України вдруге у своїй історії вийшла у плей-офф чемпіонату Європи, повторивши досягнення команди, яку у 2006 році тренував Олексій Михайличенко. Збірна Михайличенка, в якій тоді у складі були Андрій П'ятов, Артем Мілевський, Олександр Алієв та Тарас Михалик. Українська команда згодом взяла срібло, поступившись у фіналі Нідерландам.

Нинішню молодіжну команду вважають не менш перспективною, називаючи «кращою за десятиліття». Багато футболістів розкрилися, хоч як це дивно, через відсутність у клубах українського чемпіонату легіонерів. Вони просто розбіглися з воюючої країни. А пацани з дубля, загравши в основі, змужніли і зараз, схоже, не бояться жодних авторитетів. Так, Бондаренко та Судаков швидко стали помітними фігурами у «Шахтарі», чого за бразильських легіонерів, швидше за все, не було б. Дмитро Криськів та Данило Сікан теж чимало грали в основі «гірників». Радують і «динамівці» Ванат, Вівчаренко та Сирота. Цікаво, що Сирота, який у «Динамо» грає в основі, у цій збірній має роль запасного гравця, чого раніше неможливо було собі уявити. Все тому, що у команді дуже здорова конкуренція. І ця збірна поки що успішно грає на Євро навіть без найдорожчого гравця цього турніру – Михайла Мудрика. Гравець «Челсі» відновлюється після травми, але може стати тим «козирем», якого досі не вистачало.

Команда Руслана Ротаня зовсім скоро дізнається свого суперника в ¼ фіналу. Україна зіграє із переможцем групи D. Майже напевно ним стане Франція. Потужна команда, яка назвається багатьма експертами фаворитом турніру. Втім, переплутати розклад можуть Італія з Норвегією, матч між якими відбудеться 28 червня. Але це швидше з розряду фантастики. Чекаємо на гру з Францією і віримо в наших.

Новини по темі: Футбол Чемпіонат Європи