Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Експерт про Реброва у збірній: Він жорсткий тренер, ніхто не зможе диктувати йому умови

Експерт про Реброва у збірній: Він жорсткий тренер, ніхто не зможе диктувати йому умови
Фото: Aleksandr Osipov/commons.wikimedia.org

6 червня може стати знаковим днем ​​для нашого футболу. Сергій Ребров був офіційно представлений як головний тренер національної збірної України з футболу.

За неофіційними даними, колишній тренер «Аль-Айну» очолюватиме національну збірну України до 2026 року з опцією продовження контракту ще на два цикли за взаємною згодою сторін. А це означає, що Ребров, за таких умов, допрацює аж до ЧС–2030 року включно.

До ЧС-2030 ще дуже далеко, але вже на носі дебютний товариський матч проти національної збірної Німеччини, який відбудеться 12 червня. І дві зустрічі у рамках відбору на Євро-2024 проти збірних Північної Македонії та Мальти. Вони матимуть для нашої збірної велике значення в рамках відбору – життєво потрібні дві перемоги, щоб продовжувати боротьбу у такій складній групі, де доводиться конкурувати за вихід на фінальну частину Євро зі збірними Англії та Італії.

Також відомо і те, хто увійшов до тренерського штабу Сергія Реброва у збірній: Вісенте Гомес (фахівець з фізичної та тактичної підготовки гравців), Альберто Босх (фахівець зі збору інформації про гравців збірної та її суперників, аналізу матчів збірної та інших команд), Унаї Мельгоса (спеціаліст зі збору інформації про потенційних гравців збірної, аналізу матчів молодіжної та юнацьких команд), Гліб Платов (тренер-аналітик) та Рустам Худжамов (тренер воротарів).

Тренер-переможець

Сергій Ребров для українського футболу – особистість легендарна. Він один із небагатьох гравців, кому вдалося пограти за донецький «Шахтар» та «Динамо» Київ і при цьому зберегти до себе повагу фанатів обох команд. Футболу ця людина завжди віддається на всі сто. Відразу після завершення кар'єри гравця він з головою поринув у тренерство, в далекому 2009 став асистентом тренера в «Динамо-2». А за три роки Олег Блохін покликав його помічником уже в першу команду.

2014 року Сергій Ребров став головним тренером київського «Динамо». За його керівництва киянам вдалося перервати 5-річне домінування донецького «Шахтаря». Кияни по два рази виграли Кубок України та чемпіонат, а ще здобули Суперкубок країни. У третьому сезоні команда пішла на спад, Ребров хотів зробити перебудову, продавши деяких лідерів команди, але керівництво клубу таку ідею не схвалило. На цьому шлях Реброва в українському клубному футболі було завершено.

2017 року Сергій Ребров очолив уже саудівський «Аль-Ахлі». У першому ж сезоні його команда здобула срібні медалі чемпіонату. А самого тренера через рік покликали до угорського «Ференцвароша», де теж у першому ж сезоні команда взяла золото угорського чемпіонату. Вперше в сезон 1995/1996 клуб вийшов у груповий етап Ліги чемпіонів. Робота в Угорщині для Реброва склалася тріумфально. А сам клуб і після Реброва все ще залишається на домінуючих позиціях. Далі в українця настав період кар'єри в "Аль-Айні" в ОАЕ, де Ребров виграв чемпіонат і Кубок Ліги. Там же довгий час чутки пов'язували Реброва із тренерським кріслом у збірній Україні. І, як виявилося, недарма. Тренер таки став біля керма головної збірної нашої країни.

Легенда вітчизняного футболу Олег Протасов, Сергій Ребров та президент УАФ Серій Павелко під час вистави тренера. Фото: УАФ

Легенда вітчизняного футболу Олег Протасов, Сергій Ребров та президент УАФ Серій Павелко під час вистави тренера. Фото: УАФ

Нові виклики, випробування та шанси показати себе

Хоч би де Ребров працював, він успішний скрізь. Його тренерський та ігровий досвід - величезний, незважаючи на те, що за тренерськими мірками він ще дуже молодий, наставнику всього 49 років.

- Від тренерського штабу Сергія Реброва особисто у мене великі очікування. Він має дуже класну іспано-українську тренерську команду, в ній дуже сильні фахівці. Цей штаб досить давно працює разом, чудово розуміючи структуру роботи, завдання, спільні наміри та цінності. Вони мають чітке бачення селекції. Так, у збірній, звичайно, своя специфіка, але підхід до відбору футболістів, певні критерії все ж таки зберігаються. Неймовірний досвід роботи з молодими футболістами, ефективна методологія у тренувальному процесі. Все це в сумі приносило справді добрі результати як у «Динамо» Київ, так і у «Ференцвароші», – каже футбольний скаут та аналітик Євген Кузьменко.

Ситуація, в якій новому тренерові доведеться працювати, не є ідеальною. Але, з іншого боку, у кого із тренерів української збірної на самому початку вона була ідеальною?

- Так, група у відборі на Євро складна. Але Ребров приходить не на один рік. Це, як і з тренерським штабом Андрія Шевченка, гра «надовго». Принаймні я на це дуже сподіваюся. Ребров – тренер жорсткий та принциповий, я не думаю, що він погодився б працювати на умовах, де від нього вимагали б результат тут і зараз. Тим більше у такому контексті, до якого він приходить, – каже Євген Кузьменко.

Сергій Ребров тренуватиме збірну на найцікавішому для неї етапі. З одного боку, у складі нашої команди ще ніколи не було такої великої кількості гравців із європейською клубною пропискою (Малиновський, Зінченко, Лунін, Мудрик, Яремчук, Миколенко). З іншого боку, саме у лідерів - Руслана Малиновського, Романа Яремчука та Михайла Мудрика - в кар'єрі настали непрості часи. Усі троє мають дефіцит ігрової практики у клубах.

- Трійка, яку ви назвали, – одна з найкращих серед футболістів нашої країни. Чому їм не давати грати? Кожен із них матиме шанс у збірній Реброва, я майже впевнений у цьому. Збірна для них – це якраз шанс повернути впевненість у собі. Те, що і Мудрик, і Малиновський, і Яремчук у психологічній кризі – це очевидно. І такі історії, коли людина їде до збірної на два тижні і там «набирає» – не рідкість, – вважає Євген Кузьменко.

Де дивитись?

Товариський, він же дебютний для Сергія Реброва матч Німеччина – Україна покажуть у прямій трансляції телеканали «Суспільного» («Суспільне Київ», «Суспільне Чернігів» тощо) та медіасервіс MEGOGO. Він відбудеться у понеділок, 12 червня, о 19.00 за київським часом.