Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Жоземар, Рікардіньйо та Марлон гратимуть за «Маріуполь»

Жоземар, Рікардіньйо та Марлон гратимуть за «Маріуполь»
Фото: nstagram.com/bateloficial/

Бразильський футбольний клуб АА Batel тимчасово перейменувався на ФК «Маріуполь» і гратиме в оранжево-чорних кольорах з емблемою українського клубу на грудях. Так буде доти, доки українська футбольна команда не повернеться до українського чемпіонату.

Американські «маріупольці» базуються в муніципалітеті Прудентополіс (населення близько 50 тисяч осіб). Команда два сезони провела у Серії С – третьому за рівнем чемпіонаті Бразилії. Нині команда грає у регіональному чемпіонаті штату Парана. Незважаючи на те, що в командній заявці є знамениті імена Жоземар, Рікардіньйо, Марлон та інші – відомим цей клуб не назвеш. Усі футболісти у ньому місцеві і грають на рівні напівпрофесіоналів (а імена, за бразильською традицією, запозичені у кумирів спортсменів). Та й сам клуб ніколи зірок із неба не діставав. Проте тепер після перейменування про нього дізналися в усьому світі! А що - вчинок благородний і справа добра!

АА Batel – команда із «української» провінції Бразилії

- Україна завжди відчиняла бразильцям ворота Європи. Тепер настав час Бразилії відчинити свої двері для українців та підтримати ФК «Маріуполь». Футбол – це символ спротиву. Він був і завжди буде силою, яка поєднує людей. Футбол вже зупинив багато воєн, але жодна війна ніколи не зможе зупинити дух футболу, – заявили представники клубу.

Доки Маріуполь окупований росіянами, повернення футбольного клубу «Маріуполь» залишається неможливим – немає ні матеріальної, ні фізичної, ні технічної, ні фінансової можливості. Навіть після деокупації Маріуполя знадобиться не менше 9, а то й 12 місяців наполегливої праці, щоб відновити інфраструктуру клубу, яка занепала внаслідок вторгнення російських військ у місто та його окупації. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив віце-президент маріупольської команди Андрій Санін.

- На допомогу найбільш постраждалому клубу Української Прем'єр-Ліги прийшла найбільш футбольна країна світу – Бразилія! Футбольний клуб АА Batel, команда з найбільшої української спільноти у Південній Америці, тимчасово перетворюється на ФК «Маріуполь». Хлопці із регіону Прудентополіс, де 70% місцевих жителів – етнічні українці та їхні нащадки, якийсь час гратимуть у помаранчево-чорних кольорах та з нашим лого на грудях, на знак підтримки українського Маріуполя та його команди, чекаючи на повернення нашої команди та місцевих вболівальників на стадіон імені Володимира Бойка, – написав віце-президент ФК «Маріуполь» Андрій Санін.

Дві великі хвилі імміграції

Не дивно, що своєрідна моральна підтримка надійшла саме звідси. Приблизно 1885 року на місцевості, де розташований сучасний Прудентополіс, оселилося 1500 українських сімей – близько 8000 осіб. Усі переселенці були вихідцями з Галичини. Через що Прудентополіс отримав назву Нова-Галиція.

Тим, хто переїхав до Прудентополісу, довелося пристосовуватися до незнайомих для них кліматичних умов, рослинності та землі. Люди організовували малі фермерські господарства та промислові підприємства – переселенці розуміли, що шлях до успіху полягає у єдності. У результаті саме українці стояли біля витоків фермерства та металургійних підприємств у цьому регіоні.

Українська імміграція до Прудентополісу тривала і в 1920-і роки. Але друга, по-справжньому, велика хвиля міграції українців до Прудентополісу сталася 1946 року – тоді до Парани переїхало понад 200 тисяч людей.

Зараз у Прудентополісі українська мова є офіційною мовою муніципалітету. Вона у цьому регіоні країни функціонує нарівні з португальською мовою. Основну масу населення Прудентополісу складають вихідці із Тернопільщини, зв'язки з якою бразильське місто намагається активно розвивати – вже є можливість обміну фахівців, навчання молоді на університетському рівні в Україні або дистанційно.

Особливе значення у Прудентополісі грає релігія – вона стала базою, завдяки якій вдалося зберегти традиції батьківщини.

У місті є майже 50 храмів Української греко-католицької та Української автокефальної православної церков. Головна з яких – греко-католицький собор Святого Йосафата, служіння у ній ведуться українською мовою.

А ще у Прудентополісі є «Музей тисячоліття», у ньому відвідувачі можуть детально ознайомитись із українською історією та культурою.

До речі

Червоно-чорні клубні кольори

Слідкувати за життям бразильського клубу AA Batel можна тут. У бразильської команди поки що трохи більше 7 тисяч підписників у соціальній мережі Instagram. І багато хто із підписників – українці.

У складі команди грають лише бразильці. Клубні кольори команди – червоно-чорні, що цілком в дусі українського націоналізму. Це додає команді ще більше українського колориту.