Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Чи потрібно забороняти українським спортсменам змагатись з росіянами – думки тренерів

Чи потрібно забороняти українським спортсменам змагатись з росіянами – думки тренерів
Фото: Bongarts/Getty Images

Українським національним збірним командам заборонено змагатись на турнірах, де будуть присутні російські і білоруські спортсмени. Текст наказу вже опубліковано на офіційній сторінці Міністерства молоді та спорту України. Наказ вже ухвалено для виконання рішенням Кабміну.

Згідно з цим документом, обмеження на виступ на змаганнях стосуються усіх представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійських та паралімпійських видів спорту. Чи не нашкодить таке суворе рішення нашим спортсменам і чи не втратять вони можливість своїми виступами захищати честь країни? KP.UA дізнавалась думку головних тренерів національних збірних щодо цього наказу.

Заборона на виступ може бути ефективною - досвід дзюдо це доводить

Дзюдо - один із тих видів спорту, де дуже впливове російське лобі. Влітку минулого року Міжнародна та Європейська федерації дзюдо допустили росіян (хоч і під нейтральним прапором) до важливого турніру в Монголії, з якого фактично починався відбір на ОІ-2024. Тоді Федерація дзюдо України бойкотувала змагання і добилась, хоч і не одразу, перелому ситуації на нашу користь.

Та чи спрацює бойкот цього разу? Ми звернулись до головного тренера збірної України з дзюдо Віталія Дуброви.

Головнiй тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва. Фото: facebook.com/vitalii.dubrova

Головнiй тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва. Фото: facebook.com/vitalii.dubrova

- На мою думку, це рішення дуже складне. Але я вважаю, що воно своєчасне. Йде процес легітимізації білорусів і росіян, в багатьох федераціях їм дозволяють змагатися. Відбуваються такі, скажімо, спроби. Я думаю, що все ж таки потрібно їм забороняти і не допускати цього. Ми маємо досвід – минулого року росіян було допущено до турніру «Гранд Слем» у Монголії, це, до речі, був перший турнір олімпійської кваліфікації. Тоді ми вирішили не брати участі в турнірі і висловили позицію, що в турнірах, де росіяни будуть представлені, ми не виступатимемо. Ми пропустили турнір у Монголії і ще двоє змагань, а вже у Будапешті нас просили, щоб команда приїхала. До тих пір, поки росіяни виступали, ми не змагались. І у результаті цей наш демарш зіграв-таки якусь роль, - каже Дуброва.

Зараз ситуація глобальніша - вона стосується всіх видів спорту одразу. І це дуже відповідальний етап.

- Я веду до того, що потрібно не брати участі у змаганнях. Багато країн також відмовляються. І наша позиція повинна бути тотожною з іншим спортивним світом, країнами, які нас підтримують. Можливо, це дуже жорстоко щодо спортсменів, але, на мій погляд, на даний момент це правильне рішення, - вважає Віталій Дуброва.

Головний тренер збірної України із дзюдо сподівається, МОК все ж таки не допустить росіян і білорусів до змагань, оскільки побоїться потенційних репутаційних втрат, які можуть стати невідворотними, якщо представникам країн-агресорів дадуть зелене світло на виступи.

- Гадаю, що на Олімпіаду їх все ж не допустять. Томас Бах відіграє такі реверанси, тому що МОК буде простіше не допустити росіян і мати лише один скандал, чим допустити росіян і мати скандал щодня. У кожному виді спорту будуть якісь демарші, протести. Я думаю, що в МОК це розуміють і зараз намагаються активно їх вводити, щоб потім відіграти назад. Це схоже на політику Баха, у якій він весь час дає-дає, а потім відбирає. Зараз МОК вирішує, що росіян все ж таки допускають. Але потім, коли все стосуватиметься Олімпіади, рішення буде про недопуск, - вважає Віталій Дуброва.

І навіть якщо МОК вирішить допустити росіян і білорусів, то й тут є рішення – Франція може просто не видати їм візи для того, щоб вони могли прилетіти для виступу. І аналогічним чином можуть вчинити й інші країни.

- Я думаю, що ці заборони потрібно спробувати, щоб побачити, як вони працюватимуть. Мені здається, багато шкоди нанесло те, що наші тенісисти почали грати із росіянами. У виступі Томаса Баха, до речі, це підкреслюється: мовляв, тенісисти ж грають, ніхто не побився, все добре. Тобто – можна пускати росіян на змагання, що спорт поза політикою і так далі. Тенісисти продовжують виступати і далі. Приміром, росіянин Рубльов переміг на «Мастерсі» у Монте-Карло. І після нагородження, після фінального матчу він заявив: «Всі тут розуміють, з якої я країни, дякую за підтримку». Такий дивний меседж послав усьому корту і тисячам глядачів, що там були. Тож казати, що спорт поза політикою, ми не можемо, - говорить наш співрозмовник.

Під час війни не час дискутувати про хибність чи неоднозначність ухвалених рішень

Своєю думкою щодо такого рішення поділився президент Української Федерації карате (УФК) Іван Дутчак.

Президент Української Федерації Карате (УФК) Іван Дутчак. Фото: facebook.com/dutchak.id

Президент Української Федерації Карате (УФК) Іван Дутчак. Фото: facebook.com/dutchak.id

- Це питання не має однозначної відповіді. Як громадянин, я усвідомлюю необхідність реагування на можливу появу московитських спортсменів та їхніх прихвостнів на міжнародних змаганнях. Розумію і підтримую емоційну основу рішення "не виступати" на таких заходах, - каже Іван Дутчак. - Проте, як керівник спортивної федерації, розумію шкоду, яку принесе це рішення для розвитку спорту та особистих кар'єр окремих спортсменів. І все ж неможливо порівнювати зламану спортивну кар'єру із втраченим життям наших захисників - наразі в УФК один тренер загинув, а двоє пропали безвісти.

На думку президента УФК, значно краще було б, щоб федерації ухвалювали самостійні рішення про бойкот і працювали на створення та укріплення коаліції представників різних країн, які б підтримували цей бойкот.

- Така діяльність, в разі її успіху, зміцнювала б авторитет українського спорту та розвивала б самих функціонерів українських спортивних федерацій, - пояснює Іван Дутчак.

Президент УФК вбачає в такому рішенні певну шкоду вітчизняним федераціям.

- Негативним є сам факт того, що державні органи вкотре продовжують практику патерналістської поведінки по відношенню до федерацій і спортсменів. Такі дії не тільки порушують принцип автономії спорту, але й шкодять формуванню успішних, дієвих і авторитетних на міжнародній арені українських спортивних федерацій, - пояснює наш співрозмовник.

На щастя, сьогодні у карате рішення про "недопуск" російських і білоруських спортсменів продовжує діяти.

- Вважаю, що державним службовцям потрібно зваженіше,"по-державницьки", ухвалювати подібні конфронтаційні рішення. Але члени УФК, як громадяни України, будуть його виконувати за умови появи для цього підстав. Проте ми вже зараз здійснюватимемо не тільки вертикальні, але й горизонтальні взаємодії у підготовці до такої ситуації, - зазначає президент УФК. - Під час війни не час дискутувати про хибність чи неоднозначність затверджених рішень, навіть якщо воно справді таке. Зараз кожен українець стоїть пліч-о-пліч з іншими на власному фронті війни з московською ордою" і повинен відчувати відповідальність за порушений стрій чи розірваний фронт. Вірю, що український спорт переможе у власній війні з російським ворогом. Допомагаємо ЗСУ! Слава Україні!