Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Тренерка рекордсмена чемпіонату Європи Іллі Ковтуна: Нас дуже рано списали з лідерів

Тренерка рекордсмена чемпіонату Європи Іллі Ковтуна: Нас дуже рано списали з лідерів
Фото: facebook.com/irinandk

Український спортивний гімнаст Ілля Ковтун здобув золото чемпіонату Європи з гімнастики.

Черкаський спортсмен став третім атлетом в історії України, хто взяв на чемпіонаті Європи три медалі. Успіхи Іллі Ковтуна дозволили йому ввійти у топ-5 загального заліку.

19-річний атлет продовжує демонструвати феноменальні результати – Ілля взяв бронзу у особистому багатоборстві, бронзу у вправах на перекладині і золото у вправах на паралельних брусах. Таким чином Ковтун повторив досягнення своїх старших колег – Олега Верняєва та Ігоря Радивілова.

Про роботу, яка передувала успіху українського спортсмена, KP.UA розповіла тренерка Іллі Ковтуна Ірина Надюк.

Найкращий результат в багатоборстві за кар’єру

- Плідно, інтенсивно, потужно тренувалися, виконували велику роботу протягом тривалого часу, тому їхали дещо втомленими, але на позитиві, щоб гідно виступати. І, звичайно, відчували на собі максимальну відповідальність за команду, щоб пройти на чемпіонат світу в 2023-му, й за нашу країну, щоб виступити з максимальними успіхами на нашому фронті боротьби. Очікували від старту медальних результатів, як винагороду за нашу сумлінну працю. Проте ми на цьому ніколи не концентруємося, завжди стараємося виступити на свій максимум у даний момент, - каже Ірина Надюк.

Конкуренція на цьогорічному чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики була дуже високою, відповідно, боротьба за медалі - максимально напруженою.

- Це чемпіонат Європи. Зібралися кращі гімнасти континенту, вони приїхали не відпочивати та сидіти на трибунах. Усі їхали боротися, перш за все, за командну ліцензію на чемпіонат світу-2023, а також й за особистими досягненнями. Серед конкурентів були чемпіони та призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, - говорить Ірина Надюк.

В перший же день змагань українському гімнасту довелось викластись на повну заради командного успіху. Ілля продемонстрував свій кращий на сьогодні результат в багатоборстві.

- Спочатку був командний день, де ми взяли путівку на чемпіонат світу й залишилися в конкурентній боротьбі за командну ліцензію на Олімпійські ігри у 2024-му. Далі був день з двома тренуваннями й потім - фінал з багатоборства. Відновитися не встигли, тому що з першого дня довелося викластися на повну заради команди, й Ілля продемонстрував максимальний свій результат з багатоборства на сьогодні! Тому другий день змагань дався складно й не так, як усі прогнозували, - пояснює Ірина Надюк. - Ми припустилися прикрої великої помилки на другому снаряді – махи на коні, а потім ще було падіння на четвертому виді - опорному стрибку, де через надмірне зусилля та сильне бажання Іллі в нього поїхала рука на снаряді, і він не міг впоратися із приземленням. Все. Дивимося на табло - а там ми на 18-му місці. Іллю одразу усі списали з лідерів. Але ми не опустили руки й шли на два свої снаряди з бойовим настроєм виконати їх на максимум! І Ілля впорався - й посів третє місце. Далі знову день з двома тренуваннями й потім два дні по два фінали.

Ірина Надюк задоволена виступами свого підопічного. Фото:  facebook.com/irinandk

Ірина Надюк задоволена виступами свого підопічного. Фото: facebook.com/irinandk

П’ять фіналів, золото на брусах

Загалом Ілля Ковтун виступив аж в п’яти фіналах на цьому чемпіонаті Європи – багатоборстві, вільних вправах, махи на коні, брусах й перекладині.

- Це дуже велика гонка й занадто сильне навантаження як фізично, так і психологічно, морально, емоційно, - каже тренерка.

Зірковим моментом українця став виступ на брусах, які є його коронною вправою. Успішний виступ Іллі приніс Україні перше за шість років золото ЧЄ у цій дисципліні.

- Перед брусами було єдине бажання - попасти в комбінацію з усією складністю максимально якісно або ж повторити ту оцінку, котра була під час багатоборства. Було все: і втома, і бажання, і хвилювання, і велика відповідальність. Дуже-дуже хотілося почути Гімн нашої держави на даному старті, - говорить Ірина Надюк.

Ірина Надюк пишається своїм вихованцем і його успіхами і відмічає неймовірну роботу, яку доводиться пророблювати Іллі щоденно, щоб демонструвати найвищі спортивні результати.

- Особисто я, як тренерка, відчула гордість за свого вихованця і в черговий раз переконалася, що для нього не існує нічого неможливого і нічого нереального, немає меж та немає кордонів. Просто нам доводиться більше та довше від усіх працювати, бо ніколи нічого просто так не дається, все - через потужну роботу, постійні перешкоди та перепони, через великий обсяг роботи та завжди з жертвами в усіх напрямках. А Ілля, звичайно, відчув задоволення та радість, адже здійснилась мрія - стояти на п'єдесталі під Гімн України, - каже Ірина Надюк. – Чи я задоволена? Я завжди була максималісткою, й мені весь час мало! Так, я пишаюся, що ми впоралися саме з першими тими завданнями, які ставили на тренуваннях, - це максимальна допомога команді й фінал з багатоборства на саме чотирьох окремих видах. Але планувала, щоб мій вихованець трохи по-іншому пройшов перші дні змагань. Я обожнюю багатоборство, саме тому в нас лишилися додаткові амбіції для реалізації на наступному чемпіонаті Європи, дасть Бог! Проте усе це дуже-дуже складно. Це спорт, а тим паче гімнастика.

Спортивний

Спортивний "коник" Іллі-бруси. Фото: facebook.com/irinandk

Чемпіону потрібно відновлення

Цього року у Іллі Ковтуна і Ірини Надюк попереду два важливих змагання - четвертий ліцензійний етап Кубку світу в Єгипті та етап Кубку світу в Осієці.

- Ми пройдемо змагальний період, дай Бог, щоб витримало тіло Іллі, бо є проблеми зі спиною, старою травмою плеча й з'явилася нова складна проблема із кистю. Потім зробимо легший період в тренуваннях, щоб Ілля міг відновитися, відточити техніку та якість окремих елементів, підправити базу в гімнастиці на всіх видах й попрацюємо знову над новими елементами, - каже Ірина Надюк. - Й, звичайно, підготовка до чемпіонату світу-2023, тут вже, нарешті, зменшимо натиск на Іллю, адже до команди планують потрапити сильні наші гімнасти зі світовим ім'ям, вони зараз відновлюються. Головне, щоб здоров'я було, а цілеспрямовано і плідно працювати Ілля вміє в усіх напрямках.

На Чемпіонаті Європи, що проходила З 11 по 16 квітня 2023 року в турецькій Анталії, наш атлет завоював одразу три медалі. Фото:  facebook.com/irinandk

На Чемпіонаті Європи, що проходила З 11 по 16 квітня 2023 року в турецькій Анталії, наш атлет завоював одразу три медалі. Фото: facebook.com/irinandk