Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Дзюдоїстка Єлизавета Литвиненко: Хочу стати для когось прикладом

Дзюдоїстка Єлизавета Литвиненко: Хочу стати для когось прикладом
Фото: pkrv.dp.gov.ua

Єлизаветі Литвиненко зараз 19 років, а в її активі вже бронза чемпіонату світу з дзюдо та золото дорослого Гран-прі у Португалії. Наша спортсменка активно розвивається. Багато хто вбачає в Єлизаветі одну з головних олімпійських надій найближчої Олімпіади, а міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в інтерв'ю KP.UA назвав дівчину одним із головних спортивних відкриттів України.

KP.UA поспілкувалася з Єлизаветою Литвиненко, і вона розповіла, які завдання ставить перед собою.

Олімпійська медаль – головна мета кожного спортсмена

- Єлизавето, восени ви стали третьою на чемпіонаті світу з дзюдо у ваговій категорії до 78 кг. У поєдинку за бронзу ви зупинили олімпійську чемпіонку. Чи додають впевненості у своїх силах такі перемоги?

- Так, додають упевненості, сто відсотків. Тому що я їхала на чемпіонат світу, щоб показати та довести, що я можу. І навіть зараз на змаганнях це додає впевненості, адже мені вдалося виграти в олімпійської чемпіонки.

- Взимку на дорослому Гран-прі у Португалії ви завоювали вже срібло. Що для вас означає це досягнення?

– Перший фактор – це очки на кваліфікацію Олімпійських ігор. Зараз тривають перегони, ми відбираємось на Олімпіаду. Тому це важлива медаль – це очки, щоб потрапити до рейтингу. Це одне із головних завдань – потрапити на Олімпіаду. Адже олімпійська медаль – головна мета, на мою думку, кожного спортсмена. Заради цієї мети усі працюють, усі тренуються.

- Нещодавно міністр спорту Вадим Гутцайт сказав, що бачить у вас спортсменку, яка здатна боротися за олімпійську медаль. Для вас це більше похвала чи відповідальність?

- Я думаю, це підбадьорює мене, що про мене так думають люди. Що вони на мене розраховують і вірять у мене.

Після успішних виступів останнім часом Литвиненка називають однією з олімпійських надій України. Фото: особистий архів Єлизавети Литвиненко

Після успішних виступів останнім часом Литвиненка називають однією з олімпійських надій України. Фото: особистий архів Єлизавети Литвиненко

Без поразок не буде перемог

– До дзюдо ви займалися стрибками у воду. Чому вирішили так радикально змінити  вид спорту?

- Мені дуже сподобалося дзюдо.

- Що дали вам стрибки у воду?

- Не думаю, що це пов'язано зі стрибками, але мені дуже подобається плавати. Можливо, це якось пов'язано. А ще з навичок залишилося хіба те, що я можу зараз стрибнути сальто назад. І розтяжка гарна, нас професійно розтягували. Раніше я навіть могла сідати на шпагат.

- Що сильніше мотивує розвиватися – перемоги чи невдалі моменти?

– Однозначно не скажеш. Напевно, кожна перемога має свій плюс. А у кожної поразки – свій. Коли я програю, у мене з'являється ще більший азарт, я хочу більше тренуватися, щоб наступного разу обов'язково виграти. Тому що перемога – це неймовірні емоції. Коли ти виграєш, ти думаєш про те, наскільки це класно, і в той же час думаєш, що треба працювати ще більше і більше. Більше тренуватись, щоб були лише перемоги. Але без поразок не буде перемог.

- Хто із знаменитих дзюдоїстів сьогодні для вас приклад?

– Якщо чесно, навіть не знаю. Хочеться, напевно, стати тією людиною, яка буде для когось прикладом.

10 тренувань на тиждень

- Де тренуєтеся зараз?

- Після школи я поїхала з Покрова (рідне місто дівчини у Дніпропетровській області. – Прим. авт.) тренуватись у Дніпро. Потім із Покрова мені не довелося їхати через війну. Зараз виходить так, що я до Покрова приїжджаю навіть частіше, ніж до війни. Бо там спокійніше.

- Як багато тренуєтеся на день? А на тиждень?

- Ми тренуємось 2 рази на день. У середу та суботу по 1 разу на день. Неділя - вихідний. Виходить 10 тренувань на тиждень.

- Дотримуєтеся дієти? Відмовляєте собі у чомусь?

– Якщо не зганяю вагу, то все у вільному режимі. Але коли треба схуднути, я намагаюся не пити солодку воду, обмежую себе з випічкою. Переходжу на правильне харчування, тому що треба прибирати вагу, а це заважає. Але взагалі дуже хочеться інколи випити маленьку баночку холодної коли, особливо в літню спеку.

– Які страви взагалі любите? Чи є щось улюблене?

- Мені подобається японська та грузинська кухня. Суші, шашлик, хінкалі – все це дуже смачно. У Японії я торік уперше у житті побувала. І ось там, якщо порівняти ті самі суші з нашими, то це взагалі різні речі.

З колегами зі збірної на тренуванні. Фото: особистий архів Єлизавети Литвиненко

З колегами зі збірної на тренуванні. Фото: особистий архів Єлизавети Литвиненко

Вболіваю за ПСЖ, улюблений гравець - Мбаппе

- Зараз ви повністю присвячуєте себе спорту і точно робитимете це багато років. Але чи не думали ви над тим, чим хотілося б займатися ще? До якогось університету хотілося б вступити, на яку спеціальність?

- Я вже навчаюсь на тренера на другому курсі університету. Після закінчення спортивної кар'єри я, можливо, хотіла б спробувати себе у тренерській сфері. Ну а так ще якусь освіту, можливо, ще поступлю кудись.

- Відчуваєте в собі інтерес до тренерської роботи?

- Так. Мені здається це дуже цікаво.

- Ви любите футбол. Часто вдається пограти, може, між тренуваннями?

– Між тренуваннями ми не граємо. Коли були на зборах, дуже хотіли пограти у футбол, але нам не дозволили. Перед змаганнями намагаються застерегти нас від ігрових видів спорту. Є ризик отримати травму.

- Хто із футболістів подобається? За які команди вболіваєте?

- Більше вболіваю за ПСЖ. Раніше ще подобався "Манчестер Юнайтед", але зараз вони здали. Загалом я пасивний фанат. Якщо матч цікавий, я можу подивитись. Якщо ні, то вимкну телевізор і займатимуся іншими справами. А улюблений футболіст, мабуть, Мбаппе.

- Як ставитесь до комп'ютерних ігор? Граєте у щось?

- Так, граємо. Найчастіше із хлопцями можемо у футбол пограти. Нещодавно почали грати у CallofDuty. У Fortnite граємо. Дуже добре допомагає відволіктися від тренувального процесу.

– Як любите проводити свій відпочинок?

- Тут, мабуть, два варіанти. Або лежати і дивитись серіал. Або море, або гори разом із сім'єю. Взагалі люблю природу. Що більше подобається? Залежить від настрою. Так не можу виділити.

- Який одяг волієте носити у повсякденному житті?

– Більше спортивний. Особливо немає часу кудись вбиратися. Я за практичність.

– У яких країнах встигли побувати за свою спортивну кар'єру? Де вам найбільше сподобалося і чому?

– Під час війни ми побували майже у всій Європі. Найбільше сподобалося, я гадаю, у Лісабоні – прикольно. І Париж. У Лісабоні дуже сподобалося море, там дуже комфортна погода.

- Ви виросли в сім'ї із чотирма братами. Чим вони зараз займаються – пішов хтось у спорт, окрім вас?

- У мене старший брат Артем – дворазовий призер чемпіонату світу з тайського боксу. Він для мене з дитинства був прикладом, водив із собою на тренування. Ми й зараз із ним іноді ходимо разом до спортзалу, і він навіть «лапи» може мені потримати. Молодший брат також займається спортом. А ще два брати не займаються.

З братом, дворазовим чемпіоном світу з тайського боксу Артемом, Ліза і на відпочинок разом їздить, і до спортзалу ходить. Фото: особистий архів Єлизавети Литвиненко

З братом, дворазовим чемпіоном світу з тайського боксу Артемом, Ліза і на відпочинок разом їздить, і до спортзалу ходить. Фото: особистий архів Єлизавети Литвиненко

Єлизавета Литвиненко
Єлизавета Литвиненко
Досьє Коротко про

Народилася у 2004 році.

Одна з найперспективніших українських дзюдоїсток. До 19 років стала бронзовою призеркою чемпіонату світу, чемпіонкою Європи серед кадетів та юніорів.

Займатися дзюдо Ліза почала у 12-річному віці у рідному місті Покров, що на Дніпропетровщині.