Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Матч Англія-Україна: казус Ротаня, надія на Зінченка та шанс для Мудрика

Матч Англія-Україна: казус Ротаня, надія на Зінченка та шанс для Мудрика
Фото: twitter.com/FCShakhtar

У неділю (26 березня) для національної збірної України з футболу стартує кваліфікаційний турнір з відбору на Євро-2024. Суперники нашої команди вже зіграли між собою по одному матчу. Тоді як підопічним Руслана Ротаня лише належить розпочати гру групі «С».

Україна потрапила до групи з Мальтою, Північною Македонією, Італією та Англією. З не на Євро кваліфікуються лише 2 перші команди.

Італія вже програла вдома Англії з рахунком 1:2, а Північна Македонія за підтримки своїх трибун перемогла скромну Мальту з рахунком 2:1.

Україна дебютує у неділю, 26 березня о 19.00. Наші хлопці поїдуть у гості до англійців, які щойно здобули дуже непросту перемогу на Апеннінах.

Що потрібно знати про наших суперників?

Англія – безумовно найсильніша команда у нашій групі. Після виступу на ЧС у Катарі, англійці залишили керувати своєю збірною Гарета Саутгейта, який прищепив їй прагматичний стиль футболу, який дає результати. У Катарі «три леви» дійшли до чвертьфіналу, де поступилися майбутнім фіналістам французам 1:2.

У складі нинішньої збірної Англії в порівнянні з Катаром не змінилося зовсім нічого. Головні дійові особи – ті самі хлопці, всі як один, лідери своїх клубів із найсильнішої та найбагатшої ліги світу. За даними порталу Transfermarkt, склад англійської збірної коштує 1,1 мільярда євро.

І ще у них у складі 3 гравці, які оцінюються по 110 мільйонів євро – це 19-річний центральний півзахисник Джуд Біллінгем, 21-річний правий вінгер Букайо Сака та 22-річний лівий вінгер Філ Фоден. Але головний у цій команді не молоді суперзірки, а вже найдосвідченіший центральний нападник Харрі Кейн - він тут людина-оркестр, що задає темп гри всієї команди.

З погляду комплектації, Англія має найякісніший склад у Європі.

Для Михайла Мудрика виклик до збірної – гарна нагода відчути впевненість у собі. Фото: uaf.ua

Для Михайла Мудрика виклик до збірної – гарна нагода відчути впевненість у собі. Фото: uaf.ua

У якому стані зараз наша збірна?

Наша збірна зараз є в унікальній ситуації. З одного боку, в ній ще ніколи в історії не було такої кількості гравців, які виступають у європейських топ-лігах. Відразу 6 людей.

Головні зірки у нас це насамперед Олександр Зінченко та Михайло Мудрик. Особливо важливим цей матч буде саме для Михайла, адже у «Челсі» виходить поки що не все так гладко, як хотілося б. А у грі проти англійців показати себе – ідеальний сценарій для 100-мільйонного лівого вінгера. У досить непоганих кондиціях Руслан Малиновський, який знайшов себе у Марселі. У чудовій формі зараз і нападник Артем Довбик, який йде на першому місці у списку найкращих бомбардирів Чемпіонату України.

Найголовніша зміна у нашій команді на тренерському містку. Там Олександр Петраков залишив посаду збірної України, а на його місце на посаду «в.о.» був призначений Руслан Ротань. Причому УАФ навіть підкреслює, що Ротань працюватиме у збірній доти, доки не вдасться укласти контракт із Сергієм Ребровим. Звідси виникає головне питання – чи буде у «в.о.» Чи достатньо мотивації, щоб викластися на повну?

- Звісно, перестановки у тренерському штабі збірної відчутно вплинуть на гру команди. Очевидно, що футбол Ротаня дуже відрізняється від футболу Петракова. Основні ігрові засади у збірній України будуть змінені. Наші футболісти вже говорили в пресі, що Ротань та його штаб напередодні гри проти Англії зокрема й займаються, що пояснюють гравцям свої ідеї, і хочуть заразити ними тих футболістів, з якими ще не працювали, - каже футбольний скаут та аналітик Євген Кузьменко. – При цьому ми розуміємо, що за тиждень зборів дуже складно щось організувати. До того ж, як показує практика, процес проникнення ідеями Ротаня нешвидкий, його командам потрібен час на розгойдування. Тому, звісно, нашій команді буде дуже складно у грі проти англійців.

Спеціаліст бачить нічийний результат як достатній для нашої команди, це було б чудовим результатом.

- Футбол Ротаня базується на володінні м'ячем. Чи буде його багато в нас? Є сумніви. Тому важливіше буде, як наша команда зможе зіграти у перехідних фазах, наскільки якісно зможе тримати структуру у фазі позиційної оборони, чи зможе якісно пресингувати хоча б у середньому блоці, - зазначає Євген Кузьменко.

Євген Кузьменко наголошує на особливій важливості Олександра Зінченка у складі нашої команди.

- Він зараз перебуває на неймовірному психологічному піднесенні. Його впевненість у своїх силах має передатись його партнерам. З ігрового погляду Алекс, само собою, буде теж дуже важливим. Те, яку якість гри він зараз демонструє в Арсеналі – справжня фантастика, – каже Євген Кузьменко. - Не можна не сказати і про Циганкова з Малиновським – вони теж у класній формі, у хорошому тонусі. Звичайно, велика увага буде прикута і до Мудрика. У Михайла, як мені здається, можуть скластися чудові передумови в цій грі, щоб добре себе проявити - повертаємося до питання перехідних фаз, і ймовірно, що Мудрик часто буде в комфортних для себе умовах, у грі на просторі.

Загалом Євген Кузьменко дивиться на шанси нашої збірної у цьому відборі реалістично – шансів на друге місце у групі мало.

- Загалом, я слабо вірю в те, що ми зможемо посісти хоча б друге місце у такій групі. І пов'язую це насамперед із ситуацією, яка склалася у збірній з тренерського питання. Маю на увазі досить великий проміжок часу без тренера, прихід не прихід Реброва, екстрене призначення в.о. і т.д. Все це чергове сумнівне менеджерське рішення УАФ. Думаю, ця вся каша вплине на кінцевий результат у відборі, вважає фахівець.

Для Руслана Ротаня це буде дебютний поєдинок як головний тренер збірної. Фото: uaf.ua

Для Руслана Ротаня це буде дебютний поєдинок як головний тренер збірної. Фото: uaf.ua

ДУМКА ЕКСПЕРТУ

Збірну списали з рахунків, але може бути що й дарма

Головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков поділився KP.UA своїми очікуваннями від матчу Англія – Україна та загалом від виступу нашої збірної у цьому відборі.

Олександр Зінченко набрав фантастичну форму у лондонському «Арсеналі» Steffen Prößdorf. Фото: commons.wikimedia.org

Олександр Зінченко набрав фантастичну форму у лондонському «Арсеналі» Steffen Prößdorf. Фото: commons.wikimedia.org

- Відчуття, що федерація збірну списала у цьому турнірі. Тобто ніхто в здоровому глузді не розраховує обійти Італію чи Англію. Саме тому Руслану Ротаню довірили першу збірну у режимі в.о. Що, в принципі, останнім часом у нас стало звичкою. На жаль, такою є ситуація, що спортивні результати національних команд явно у федерації зараз не в пріоритеті, - каже Артем Франков.

На думку експерта, навіть наявність тренера найвищого рівня на тренерському містку нашої збірної не може гарантувати виходу з такої складної групи. Суперники аж надто хороші.

- З іншого боку, щоб чогось досягти, для цього потрібно все зробити. Тільки в такому випадку карти ляжуть і зірки стануть певним чином. А те, що відбувається зараз – мені не подобається. Зрозуміло, коли розпочнуться матчі, я зі страшною силою вболіватиму за збірну України і бажатиму успіху Руслану Ротаню, у цій його іпостасі. Але у що це виллється? Ми ж розуміємо, що наша збірна сьогодні дуже не збалансована, - вважає Артем Франков.

Чи не списують нашу команду зарано? Та сама Італія зараз показує далеко не свій найкращий футбол. Її не порівняти з тією Італією, яка брала попередній Євро.

- Італія обігравала нас у будь-якому стані, абсолютно. У якій би кризі вона не була, але нас вона завжди обігравала. В нас якийсь комплекс італійців завжди існував. Якщо Англію ми хоч раз обіграли, то з Італією такого з нами раніше не траплялося, - продовжує експерт.

Що грає на користь нашій команді у наступному матчі?

- Два фактори. Англія провела найважчий матч із італійцями у Неаполі, виграла цей поєдинок. І, в принципі, можна досить спокійно грати з Україною, не вистрибуючи зі штанів заради того, щоб за будь-яку ціну здобути перемогу, – каже Артем Франков. – І укомплектованість півзахисту – гарна форма Циганкова, Зінченка, Малиновського. І ще у нас у команді є Мудрік та Миколенко, це люди, які грають помітні ролі у своїх командах. Не так часто в нашій історії ми мали збірну складену на половину з гравців провідних чемпіонатів Європи. Але як вдасться задати склад? Яку тактику взяти на гру? Як грати? Володіти м'ячем? Чи не володіти? Відбиватись чи ні? Чи кидати на вихід нападника, щоб він тікав? Ось тут і починається така велика невизначеність, яку я не знаю, хто зможе розвіяти крім гри.