Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 березня
Завантажити ще

16-річний спортсмен із Маріуполя збирає кошти на поїздку на чемпіонат Європи

16-річний спортсмен із Маріуполя збирає кошти на поїздку на чемпіонат Європи
Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko​

16-річний Андрій Тихоновський родом із Маріуполя. Хлопця запросили представляти нашу країну на чемпіонаті Європи з тхеквондо в Італії. Проте йому не вистачає коштів для того, щоб поїхати на турнір, адже на дорогу і проживання у цій країні потрібно близько 600 євро.

Потрапити на ЧЄ завжди було великою мрією

Спорт для Андрія – це життя, і він мріє потрапити на ці змагання. Саме тому Андрій Тихоновський з допомогою Благодійного фонду «Я-Маріуполь» збирає кошти на цю поїздку.

KP.UA поспілкувалась з юним спортсменом, і він розповів нам про те, що для нього означає ця можливість поїхати на континентальну першість і поборотись за медалі.

- Займаюсь тхеквондо впродовж 10 років, тому потрапити на чемпіонат Європи завжди було моєю великою мрією. Ще з самого дитинства я знав, яка це велика честь для спортсмена бути у складі збірної України, представляти країну у Європі, тому змалечку мріяв про це. А ще це мрія моїх батьків, які всі ці роки підтримували мене та відвідували усі мої змагання. Тому дуже хочеться виправдати і свої сподівання, і батьківські, - говорить Андрій Тихоновський.

Є у Андрія вже і серйозні спортивні досягнення - на чемпіонаті України в 2023 році зайняв 2-е місце у спарингу та 2-е місце у тулі. У 2021 році на чемпіонаті Європи зайняв 2-е місце у командному тулі.

Тхеквондо для Андрія - сенс життя. Фото: особистий архів

Тхеквондо для Андрія - сенс життя. Фото: особистий архів

Квартира згоріла з усім майном

Тхеквондо для хлопця - частина його життя, якій він щоденно приділяє багато сил та уваги. Не покинув спорт навіть після того, що довелось йому пережити у Маріуполі разом з його родиною.

- У мирний час у Маріуполі у мене було три тренування на тиждень, а також самостійні щоденні тренування. Саме перед початком війни я отримав чорний пояс - ІІ дан. Це було довгоочікуваним досягненням для мене. Потім почалася війна, і лише коли ми змогли виїхати з Маріуполя, я зміг відновити хоча б самостійні тренування, бо, незважаючи ні на що, мріяв продовжувати займатися тхеквондо. Зараз я тренуюся у спортивному клубі «Кобра-Кван», який прийняв мене після того, як ми з батьками приїхали у Дніпро, а також продовжую щоденні самостійні тренування, - каже юний спортсмен.

Родина Андрія залишилась у буквальному сенсі без нічого. Все що мали – згоріло унаслідок обстрілів їхнього рідного міста.

- Моя сім‘я жила на Лівому березі, з початком війни більше місяця просиділи в підвалі, ховаючись від обстрілів, бо виїхати було неможливо. Це був страшний час, який дуже важко згадувати. Лише у квітні 2022 року ми змогли виїхати. Наша квартира згоріла з усім майном, жити нам нема де. Але головне - що ми живі, - каже Андрій.

Не стало спортивного залу і школи, де зовсім недавно тренувався молодий спортсмен.

- Мій рідний зал був у школі неподалік від дому. І школа, і зал згоріли. Цій школі було 86 років, вона вистояла у Другу світову, але тепер її немає, - додав маріупольський спортсмен.

Родина хлопця не в змозі оплатити поїздку сина до Італії, адже у Маріуполі залишили все, що мали. На щастя, батьки спортсмена знайшли роботу, але житло у Дніпрі орендують. Андрій навчається в 11-му класі і паралельно готується до іспитів для вступу у вищий навчальний заклад.

Для поїздки на чемпіонат Європи Андрієві потрібно назбирати 600 євро, це майже 25 тисяч гривень. Частину від цієї суми вже зібрано.

Допомогти можна за реквізитами:

Карта 4246 0010 3021 6281

Отримувач: БО «БФ «Я-Маріуполь»

Код ЄДРПОУ: 44869663

Банк отримувача: АТ "Приватбанк", МФО 313399

IBAN UA113133990000026002020202168

Через Монобанк чи додаток ПУМБ (Підтримка України, далі - "БФ "Я-Маріуполь")

На сайті - mhelp.org.ua

Важливо! У призначенні платежу вказати прізвище – Тихоновський.