Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Легкоатлетка Ганна Рижикова: Росіяни не поважають олімпійські принципи та порушують їх

Легкоатлетка Ганна Рижикова: Росіяни не поважають олімпійські принципи та порушують їх
Фото: David Lidstrom/Getty Images

У Міжнародному олімпійському комітеті вважають допустимим виступ росіян та білорусів на Олімпіаді-2024 під нейтральним прапором. Таке рішення МОК викликало серйозне обурення українських спортсменів, які готові навіть бойкотувати Ігри через таку несправедливість. Спортсмени служать у лавах ЗСУ, хтось загинув, є спортсмени, які втратили своїх рідних через війну. У тих же, хто відстоює спортивну честь своєї країни, умови для тренувань стали набагато гіршими, ніж раніше: загроза ракетних обстрілів та часта відсутність електрики не сприяють підготовці нових рекордів.

Тому українці й висловлюються проти рішення МОК, яке намагається протягнути «нейтральних» росіян на Ігри.

Українська легкоатлетка, бронзова призерка Олімпійських ігор в естафеті та чемпіонка Універсіади Ганна Рижикова також висловилася проти допуску росіян до Олімпіади у Парижі.

- Я вважаю, що не можна допускати росіян до Олімпійських ігор та будь-яких інших змагань. Вони й раніше не поважали олімпійські принципи (використовували допінг для перемог і навіть мали державну систему, що покривала їх), а наразі просто порушують їх! Бо головна ідея Олімпіади – це боротьба за мир, мирне співіснування мешканців планети, повага та порозуміння між народами. Про що може йтися, коли росіяни розпочали війну, жорстоко винищують український народ і рівняють цілі міста із землею? Ніхто з російських спортсменів не висловився проти війни, але ми бачили та чули багато висловлювань на підтримку війни, – каже Ганна Рижикова. - Поки вони мовчки спостерігають, наші діти не мають можливості нормально займатися спортом, а професіонали тренуються без світла, і щодня всі українські спортсмени тренуються зі страхом влучання російської ракети у їхню оселю чи спортивну споруду.

Уявити зустріч з російськими атлетами на одних змаганнях дуже складно і важко.

- Я, як і всі, переживаю цей страшний спектр емоцій, але намагаюся не здаватись. Минулого року ми зрозуміли, як важливо спортсменам брати участь у змаганнях, через наші перемоги, спілкування з журналістами та суперниками ми можемо розповідати про те, що відбувається, і не давати російській пропаганді просочитися у світ. Бо ми всі єдині та боремося за перемогу! Якщо чесно, я не знаю, що я зробила б, зіткнувшись на змаганнях з російськими спортсменами, але точно не змовчала б, як і кожен наш атлет! Бо кожного нашого спортсмена спіткало горе – загибель друзів, рідних чи близьких людей, і неможливо пробачити та залишити без покарання росіян. Упевнена, що ми маємо зробити все можливе та неможливе, щоб їх не допустили! А якщо допустять, то щось робитимемо під час змагань, ми – не вони! Не будемо просто терпіти і спостерігати за несправедливістю, а покажемо нашу сміливість і силу духу, – додала Ганна Рижикова.

Із закликом не допускати росіян на Олімпіаду в Парижі до голів міжнародних спортивних федерацій звернувся і президент України Володимир Зеленський.