Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Україна може відмовитись від участі в Олімпіаді у разі допуску росіян і білорусів

Україна може відмовитись від участі в Олімпіаді у разі допуску росіян і білорусів
Фото: facebook.com/vgytzait

Україна готується відмовитись від участі в Олімпіаді-2024 у разі допуску до неї російських і білоруських спортсменів. Про це 26 січня заявив міністр молоді та спорту, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт.

- Наразі триває робота щодо подальших можливих кроків та першочергових заходів для продовження санкцій і недопуску росіян і білорусів до міжнародних змагань. Якщо ж нас не почують, я не виключаю можливості, що ми будемо бойкотувати і відмовимось від участі в Олімпіаді, - написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Гутцайт додав, що Україна продовжить звертатися до всіх міжнародних організацій, які можуть вплинути на ситуацію та до думки яких можуть дослухатися члени МОК. 

Національні спортивні федерації мають посилити комунікацію з міжнародними федераціями, аби заборона лишилася в силі. Прикладом Вадим Гутцайт назвав Національний комітет спорту інвалідів України. Спільно з партнерами він домігся призупинення членства Росії та Білорусі у Міжнародному паралімпійському комітеті. 

За словами Гутцайта, російських і білоруських спортсменів не має бути на міжнародних змаганнях, допоки в Україні триває війна.

25 січня Міжнародний олімпійський комітет повідомив за підсумками свого засідання, що його учасники підтвердили санкції щодо Росії чи Білорусі. На будь-якому спортивному заході заборонені прапори, гімни та інші символи цих країн. Але “жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт. Тому шлях участі спортсменів у змаганнях за суворих умов має бути досліджений далі”. Спортсмени могли б брати участь у змаганнях як нейтральні.  Але лише ті, які “цілком поважають Олімпійську хартію”. Це, зокрема, означає не підтримувати війну в Україні. По-друге, вони повинні повністю дотримуватися всіх антидопінгових правил. 

У листі спеціальних доповідачів зазначено, що вони висловлюють “серйозну стурбованість” щодо рекомендації заборонити російським і білоруським спортсменам і суддям брати участь у міжнародних змаганнях “виключно на основі їхньої національності: це піднімає серйозні питання щодо дискримінації».

На засіданні згадали ситуацію з участю окремих спортсменів з Югославії в Олімпійських іграх у Барселоні 1992 року. У той час – “на відміну від сьогоднішньої ситуації” – проти Югославії були введені санкції ООН. Однак навіть за цим режимом санкцій участь «незалежних спортсменів» була дозволена.

Наступні Олімпійські ігри відбудуться у Парижі влітку 2024 року. 24 січня президент України Володимир Зеленський у розмові із лідером Франції Еммануелем Макроном “окремо наголосив, що спортсменам з РФ не місце на @Paris2024”.