Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Недосяжні вершини Пеле: яким ми запам'ятаємо Короля футболу

Недосяжні вершини Пеле: яким ми запам'ятаємо Короля футболу
Фото: REUTERS/Louafi Larbi

Пеле боровся з онкологічним захворюванням трохи більше року. Були моменти, коли динаміка давала привід для оптимізму. Але, на жаль, хвороба невблаганна - з листопада бразилець уже не залишав лікарняного ліжка. В останні дні йому ставало дедалі гірше.

29 грудня 2022 року Пеле помер, але пам'ять про нього буде вічною як в історії футболу, так і в серцях уболівальників.

Велич Пеле-футболіста неможливо виміряти забитими голами, хоч їх і було неймовірно багато. Не виражається воно і числом виграних трофеїв. Навіть прізвисько "Король футболу" не передає повною мірою того, яким був цей гравець. Пеле - це феномен, який ні описати, ні передати. Простий бразильський хлопчик із Трес-Корасойнс, який своїм талантом підкорив цілий світ.

Чому він Король футболу?

1958 рік. Перше чемпіонство світу - на мундіалі у Швеції. Фото: Charlie Raasum. sydsvenskan.se/wikipedia.org

1958 рік. Перше чемпіонство світу - на мундіалі у Швеції. Фото: Charlie Raasum. sydsvenskan.se/wikipedia.org

Пеле потужно проявив себе у 1958 році, на чемпіонаті світу з футболу у Швеції. Атлетичний 17-річний юнак показав один із найбільш домінуючих виступів в історії плей-офф чемпіонатів світу. У чвертьфіналі він забив єдиний та переможний гол Уельсу. Потім відвантажив три м'ячі французам і зробив дубль у фіналі зі шведами. Нічого такого футбольний світ не бачив ні до, ні після. З того часу його зірка засвітилася так яскраво, що не перестане сяяти вже ніколи.

Як грав Пеле? Так, немов інші футболісти на полі - це максимально незграбні, невмілі, ненавчені хлопці, які бачать м'яч вперше в житті. Стримати Пеле було неможливо - його рівень навичок роботи з м'ячем просто не доступний для решти всього людства. Він грав без надмірностей, максимально просто, ефективно, але дуже гарно. Ні, його гра не виглядала, як шоу, швидше схожа на урок від гросмейстера для новачків.

Пеле став відомий на весь світ в епоху, коли не було інтернету, і навіть телебачення було доступне далеко не всім.

А ще - він один із тих, завдяки кому футбол і став настільки популярним. Його внесок у цей вид спорту величезний, і футболісти сучасності в певному сенсі користуються тим, що створив Король.

Цифри, трофеї, кар'єра

За свою спортивну кар'єру легендарний бразилець забив понад 1000 голів. Якщо бути точнішим – від 1281 до 1284. Це позамежний показник, лічені одиниці гравців зуміли підкорити цей рубіж. Цифри в 500 голів вже достатньо, щоб вважатися легендою футболу. Що вже говорити про 1284 голи?

Пеле – це «Сантос»

Великий бразилець захищав кольори цього бразильського клубу з 1956-го по 1974 рік - цей період в історії клубу називають «Ера Пеле». Він дебютував у складі "Сантоса" ще коли йому не було і 16 років!

За Пеле «Сантос» став найсильнішою командою світу, уособленням бразильського футболу. П'ять виграних Кубків Бразилії, двічі Кубок Лібертадорес і Міжконтинентальний кубок, 10 чемпіонств штату, Суперкубок міжконтинентальних чемпіонів. Багато гравців того «Сантоса» згодом стали зірками і в збірній Бразилії.

Пеле був системотворчою людиною, навколо якої фактично з нічого сформувалася команда-легенда. Після виходу Пеле із «Сантоса» клуб уже ніколи не піднімався до таких вершин.

Пеле – це Бразилія

Пеле зробив неймовірний внесок у те, щоб Бразилія могла гордо іменувати себе "пентакампеоне" – три з п'яти чемпіонських кубків були виграні з Пеле. Причому виграно, коли футболіст був на абсолютно різних рівнях: на першому виграному ЧС він ще висхідна зірка, а на третьому - найкращий гравець найсильнішої збірної в історії футболу.

У Бразилії після Пеле з'явився свій принцип визначення того, наскільки крутий той чи інший гравець. Будь-хто, хто претендує на статус великого чи легендарного гравця, повинен хоча б раз виграти чемпіонат світу. У Пеле таких кубків три, за бразильськими мірками - він Бог футболу. Не було в історії людини, яка зробила те саме, що й Пеле.

Коли 2020 року помер Дієго Марадона, Пеле сказав -

Коли 2020 року помер Дієго Марадона, Пеле сказав - "сподіваюся, що ми зіграємо на небесах". Фото: Ricardo Alfieri/El Gráfico/commons.wikimedia.org/

Неприємне закінчення кар'єри

Завершити кар'єру красиво – це мистецтво, доступне у футбольному світі лише обраним. І тут навіть великому Пеле не вдалося піти так, як він того заслуговував повною мірою.

Міг піти з футболу дуже красиво. Але нечисті на руку «радники» у фінансових справах загнали найкращого гравця всіх часів у дуже серйозні фінансові проблеми. Тому бразильцеві довелося їхати до США та підписувати контракт із «Нью-Йорк Космос». Так він став найбільш високооплачуваним гравцем тих часів. Але що таке європейський футбол, чи соккер, якщо хочете, у США? Це швидше вид спорту, який відчайдушно намагаються впровадити в американське суспільство, але хоч би якими були зусилля, а американський футбол і баскетбол у США все одно на першому місці.

Пеле довелося стати таким собі послом футбольного світу в нефутбольній країні. І в цьому дуже сильно його кар'єра перетинається з Лео Мессі, який погодився заради фінансів на пропозицію від «ПСЖ» та відхід з «Барселони». Для футбольного світу - це рішення, яке було важко прийняти серцем та душею. Адже було стійке відчуття того, що Пеле може піти в рази красивіше і зробити це у рідному «Сантосі».

«Сантос» на футбольній карті світу залишився і все ще на слуху, а ось «Космос» із Нью-Йорка вже давно залишився в історії.

Пеле поза футболом

Король футболу шукав себе і поза рідною стихією. Був послом ООН з питань екології та послом ЮНЕСКО.

Обіймав посаду міністра спорту Бразилії. У кріслі міністра він запам'ятався тим, що запропонував проєкт реформування бразильського футболу, сенс якого полягав у прирівнюванні футбольних клубів до підприємств, а футболістів до робітників – щоб останніх можна було наділити правами та прибрати з футболу вплив криміналітету. Однак тодішній президент ФІФА Жоао Авеланж зустрів цю ініціативу "в штики" і навіть був готовий виключити рідну Бразилію з ФІФА, якщо країна піде на такий крок.

Міг Пеле піти у президенти, навіть заявляв про таке бажання 1990 року, але потім передумав балотуватися на виборах 1994 року.

Намагався Пеле і тренувати, два роки пропрацював у тренерському штабі «Сантоса», але далі щось не склалося. Надалі йому вдалося добре комерціалізувати своє ім'я, що приносило йому добрий дохід.

До Пеле цифра 10 була просто цифрою. А він уславив цей номер. Фото: Fabio Rodrigues Pozzebom/ABr/https://commons.wikimedia.org/

До Пеле цифра 10 була просто цифрою. А він уславив цей номер. Фото: Fabio Rodrigues Pozzebom/ABr/https://commons.wikimedia.org/

Цікаві факти з життя Пеле

1969 року в Нігерії йшла жорстока громадянська війна, але заради того, щоб у Лагосі Пеле зі своїм «Сантосом» міг зіграти товариський матч, було оголошено дводенне перемир'я!

Після того як Пеле написав свою автобіографічну книгу «Я – Пеле», маса бразильців, що не вміли читати, спеціально почала навчатися читанню, щоб прочитати мемуари свого кумира. За що бразилець навіть одержав почесну медаль від міністерства освіти Бразилії.

1000-й гол у кар'єрі Пеле став приводом для випуску в Бразилії поштової марки мільйонним тиражем. А м'яч, яким бразилець забив ювілейний гол, через роки продали на аукціоні за 22, 4 тисячі доларів США.

Якось Пеле грав у Колумбії зі своїм «Сантосом» проти однієї з місцевих команд, і суддя поєдинку показав йому червону картку. Трибуни не на жарт збунтувалися, почалися масові заворушення, бійки, у суддю полетіло все поспіль. У результаті це спричинило те, що червону картку отримав суддя. А новий арбітр першим рішенням повернув на поле Пеле. А все тому, що натовп на трибунах хотів дивитися, як грає їхній кумир. Матч продовжився, Пеле забив гол, а «Сантос» переміг – усі залишилися задоволеними.

Чому Пеле не поїхав грати до Європи? Тому що 1961 року президент Бразилії Жаніу Куадруш надав Пеле статусу «національне надбання», через що бразильцеві було заборонено виступати поза бразильськими командами. Але є відчуття, що й сам Пеле не надто бажав собі кар'єри в Європі. У Бразилії його любили, а як було б у Європі - не знає ніхто.

Був Пеле активний і у особистому житті. Тричі одружився, а третя дружина, Марсія Сібела Аокі, була молодша за свого чоловіка на 25 років. Має семеро дітей, двоє з яких офіційно визнані позашлюбними.

Фото
Фото
30 Грудня 202211:25