Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Президент федерації біатлону Іван Крулько: Біатлон може стати наймасовішим спортом в Україні

Президент федерації біатлону Іван Крулько: Біатлон може стати наймасовішим спортом в Україні
Фото: Федерація Біатлону України

14 листопада 2022 року Іван Крулько очолив Федерацію біатлону України і став третім президентом в історії федерації. Він прийшов на зміну Володимиру Бринзаку, який працював на цій посаді з 1998-го по 2022 рік.

Перед новим очільником ФБУ стоїть маса складних завдань – зміна поколінь в збірній, відновлення і побудова нової інфраструктури для біатлоністів, реформування системи підготовки і роботи з тренерами як такої. І все це новому президенту доведеться робити в умовах війни і дефіциту коштів.

Про виклики, завдання і плани KP.UA поспілкувалась з президентом ФБУ Іваном Крульком.

Хочу, щоб біатлон сприймався як спорт номер один серед зимових видів спорту

- Іване Івановичу, ви на посаді нещодавно. Що вже встигли для себе зрозуміти?

- Для себе зрозумів, що біатлон вимагає багато часу та зусиль для того, щоб сформувати систему, яка зможе ефективно працювати на розвиток масового біатлону. А через масовий біатлон – на підготовку для наших спортсменів, які будуть виступати у спорті вищих досягнень.

- В перші дні після обрання ви організовували онлайн-зустріч зі спортсменами. Про що спілкувались?

- Була не тільки онлайн-зустріч. Я зустрівся із спортсменами і офлайн під час Кубку світу у Гохфільцені. Спортсмени повинні займатися і думати виключно про спорт. Інші питання їх не повинні турбувати. Ми забезпечимо відповідний тренувальний процес, ми забезпечимо тренувальну форму на належному рівні. Головне, щоб наші спортсмени показували хороші результати і були зосереджені на спорті. Ну і, безумовно, треба працювати над тим, щоб у команді була доброзичлива атмосфера завжди, щоб відчувався командний дух і щоб спортсмени розуміли свою відповідальність перед країною. Оскільки країна у війні, кожен вдалий виступ наших спортсменів на біатлонних аренах додає впевненості, позитивних емоцій і мотивації для усіх українців - любителів біатлону.

- Чому вирішили балотуватись на цю посаду?

- Завжди перед собою ставлю високі амбітні цілі і вважаю, що це для мене новий цікавий виклик. Дуже хочеться допомогти українському спорту, українському біатлону. Тим більше, біатлон може стати найбільш масовим видом спорту в Україні, оскільки є прикладним видом спорту. Він у собі поєднує фізичне виховання і стрільбу. Тобто молоді українці зможуть опановувати стрільбу та мати хорошу фізичну підготовку, щоб завжди бути готовими до захисту своєї країни.

- Наскільки цей виклик є для вас складним?

- Не можна визначати, що є складним, а що є легким. Тому що до кожної справи треба ставитися відповідально. Кожна справа, за яку берешся, вимагає часу і вимагає зусиль. Особливо біатлон, який дуже популярний серед українських вболівальників. Від біатлону завжди чекають хороших результатів і медалей. Тому, безумовно, цей виклик є серйозним. Я його прийняв. Мене попросили підставити плече українському біатлону, і я це зробив. Хочу, щоб біатлон сприймався як спорт номер один серед зимових видів спорту. Але найголовніше, щоб українці раділи перемогам наших спортсменів. Над цим треба дуже багато працювати. У нас йде зміна поколінь, нам потрібно покладатися на свої сили. Нам потрібно залучати нових спортсменів до цього виду спорту. Потрібно показувати їм перспективи.

Для цього ми запускаємо програму мотиваційного характеру, коли і спортсмени, і тренери будуть розуміти, що при хороших, високих результатах в біатлоні можна себе реалізувати не тільки як спортсмен, а ще й мати достойні заробітки.

- Наскільки великим буде тиск на вас на цій посаді? Чого від вас очікують вболівальники і спортсмени?

- Вболівальники завжди очікують перемог. Безумовно, мене сприймали як політика, а до політиків ставлення в українців стереотипне. А що стосується спортсменів, то вони очікують належного ставлення та мотивації за свої виступи. Тільки по спортивних результатах кожен матиме можливість отримувати допомогу від федерації. Але усім буде надано однаковий рівень підготовки, тренерська робота, все необхідне для того, аби показувати високі результати.

Наслідки приходу

Наслідки приходу "руського міра" на чернігівську тренувальну базу. Фото: Федерація Біатлону України

Біатлон сприятиме культурі поводження зі зброєю

- Які завдання ставите перед собою як очільник Федерації біатлону, ще й у військовий час?

- Я вже говорив про те, що, на мою думку, біатлон може стати масовим в Україні. Бо це прикладний вид спорту. Ми вже намагаємося втілити цю ідею. Будемо залучати дітей до цього виду спорту, щоб вони мали гарну фізичну підготовку та вміли влучно стріляти. Взагалі, якщо через уроки біатлону пройде більша кількість українців - це ознаменує в Україні появу культури поводження зі зброєю. А це тема, яка постане перед нами зовсім скоро. Давно вже ведеться розмова про прийняття закону про можливість вільно купувати зброю, короткий ствол. Але необхідно виховувати і розвивати правила поводження зі зброєю. І біатлон тут може стати у нагоді. Я вважаю, що біатлон - прекрасний напрямок для військово-патріотичного виховання української молоді.

- Будете проводити незалежний фінансовий аудит, щоб зрозуміти нинішній стан справ у Федерації біатлону України?

- Безумовно, що ми це плануємо. Але проведення аудиту - це доволі довга і не дешева справа. У мене немає ні жодних фактів, ні відчуття, що попередні роки при керівництві Володимира Бринзака у біатлоні робилися якісь речі фінансового характеру, які б мали корупційну складову. Таких фактів у мене немає. Я знаю Володимира Михайловича, знаю, що він багато зусиль вкладав у біатлон. У тому числі свої власні ресурси. Тому очевидно, що для нього біатлон не був місцем для заробляння грошей. Але ясно, що треба підвести підсумки року. Ми здійснимо документальну перевірку усього, що було. І розпочнемо із чистого аркуша новий бюджетний рік, а також новий сезон.

- Плануєте оновлення команди ФБУ?

- Будь-яка команда не є константою. Тому вже зараз у Федерації біатлону з’являються нові люди. Наприклад, я залучив до роботи виконавчого директора. Також відбулися якісні зміни в інформаційній політиці – з’явився прессекретар, який за неї відповідає. Оновлення команди буде відбуватися постійно. Це процес, який не буде завершуватися ні на жодну мить.

- А є у вашій команді люди, які допоможуть розуміти спортсменів краще і налагоджувати з ними тісний зв’язок? Адже ви не займались біатлоном, і тому вам, напевно, складно максимально добре розуміти спортсменів.

- Безперечно, такі люди, хто був у професійному спорті, потрібні у команді. Саме тому першим віце-президентом обраний Андрій Дериземля. Один із лідерів українського біатлону, у свій час капітан команди. Це людина, яка багато здобула перемог для України на різних змаганнях. І плюс до всього, Андрій вже має великий досвід адміністративної роботи. Ми з ним співпрацюємо дуже тісно. Тож від Андрія я отримую поради як від професійного спортсмена.

- Досвід федерацій біатлону яких країн ви берете за приклад і чому?

- Зокрема, під час моєї участі вперше як президента Федерації біатлону на Кубкові світу я спілкувався із президентом IBU, колегами, які є президентами у національних федераціях, стосовно того, як вони вибудовували систему підготовки спортсменів, і деякі ідеї ми будемо переймати для України.

Іван Крулько впевнений, що базу у Чернігові вдасться вібудувати. Фото: Федерація Біатлону України

Іван Крулько впевнений, що базу у Чернігові вдасться вібудувати. Фото: Федерація Біатлону України

На жаль, у біатлону ніколи не було великої інфраструктури

- Під час обстрілів багато постраждало спортивної інфраструктури. Підраховували хоча б приблизну суму збитків?

- Якщо говорити про всю інфраструктуру спортивну, то очевидно, що про це повинен говорити міністр молоді та спорту. Я можу говорити про біатлон. На жаль, у біатлону ніколи не було великої інфраструктури. У нас було дві основні території, де виховувалися біатлоністи, - це Чернігів і Тернопіль. Також є біатлоністи з Сумської області, з Львівської. І от база у Чернігові зруйнована ворожими обстрілами. Тож сьогодні ми не маємо повноцінної бази, де можуть і проживати, і тренуватися спортсмени.

У Буковелі арена на етапі будівництва. У Тернополі теж ще не зовсім готова. Але ми відбудуємо все. І побудуємо найкращу базу для біатлоністів. Не тільки найкращу в Україні, а й у Європі.

- Яка зараз ситуація з фінансуванням збірної? Чи вистачає коштів на якісну підготовку для наших спортсменів? Як сильно на це питання вплинула війна?

- Війна вплинула на все, що відбувається в країні. На 50 відсотків державний бюджет є дотаційним. Відповідно, ресурси на розвиток спорту в Україні значно скорочені. Більше ніж удвічі. Це треба розуміти. Але ми намагаємося залучати кошти від спонсорів, також від Міжнародної федерації біатлону.

Збірна України - і команда «А», і команда «Б» - забезпечена усім необхідним, щоб якісно виступати і якісно тренуватися. Із цим проблеми немає.

Що стосується фінансування конкретно біатлону, то ми працюємо над розвитком регіональних програм з обласних і місцевих бюджетів. В нас вже є перші результати. Зокрема прийнята програма по розвитку біатлону в Чернігівській області. Крім того, прийнята програма у Закарпатті. Це програма національно-патріотичного виховання, де складовою цього виховання є і біатлон. У нас є підстави вважати, що будуть виділені кошти на розвиток біатлону і у Київській області. І це тільки перші кроки

Спортсмени можуть зараз тренуватися на новояворівській базі. Фото: Федерація Біатлону України

Спортсмени можуть зараз тренуватися на новояворівській базі. Фото: Федерація Біатлону України

Тренерський потенціал треба посилювати

- Яких результатів очікуєте від наших спортсменів цього сезону?

- Цей сезон буде дуже важким. На це вплинула війна. І по суті, три останні етапи Кубка світу ми пропустили. Важке дуже входження в сезон. Крім того, у нас є питання зміни поколінь. Потрібен час, щоб нове покоління біатлоністів підросло і мало можливість брати участь у національній збірній.

- Як справи зараз з ДЮСШ взагалі? Які труднощі там доводиться долати?

- У нас система підготовки спортсменів через ДЮСШ, по суті, розвалена. Тому що ДЮСШ пройшли кілька так званих реформ, котрі стосувалися фінансування. Деякі школи знаходяться у підпорядкуванні громадських організацій. Такі як, наприклад, «Динамо», «Колос». Тому ситуація в різних ДЮСШ дуже різна. Там, де є місцева влада, котра турбується про розвиток спорту, там є фінансування. Де місцевій владі байдуже до розвитку спорту - там ДЮСШ, по суті, помирають.

Моє завдання полягає у тому, щоб знаходити комунікацію із керівництвом областей, з владою в об’єднаних громадах, для того щоб підтримувати ДЮСШ, знаходити ресурси із місцевих бюджетів і в такий спосіб виховувати молодих спортсменів. Але ми також маємо розуміти, що війна скоротила видатки на соціальну сферу, а спорт - це є соціальна сфера.

- А щодо оплати праці тренерів є якісь плани? Чи можливо це зробити взагалі в наших реаліях?

- Тренери різного рівня отримують зарплату там, де вони працюють безпосередньо. Ми плануємо запровадити окрему програму підтримки тренерів від Федерації біатлону. Але треба пам’ятати, що ФБУ - це громадська організація. Ми не розподіляємо бюджетні кошти. І не формуємо державний бюджет на той чи інший вид спорту. Це робить міністерство та уряд.

Але я не можу сказати, що задоволений повністю тим, як у нас працює система підготовки спортсменів. Очевидно, що тренерський потенціал треба посилювати. Я би хотів започаткувати від федерації підтримку тренерів, які працюють із дітьми. Ми розробляємо програму, яка називається «Перший тренер». Суть у тому, що тренер, котрий підготував спортсмена для команди, буде із ФБУ підписувати довічний контракт, і за успіхи, тобто медалі цього спортсмена, перший тренер буде отримувати премії. Це наше таке ноу-хау, щоб підтримати перших тренерів і щоб вони хотіли виховувати молодь.

- Вважаєте, це суттєво покращило б результати?

- От я вам наведу приклад. У біатлоні працює більше ста тренерів різного рівня. Якби кожен із них підготував хоча б по одному спортсмену, котрі змагалися б за медалі, уявіть, яку збірну ми мали б і на яких місцях у світових рейтингах були б. Звісно, є тренери, які підготували цілу плеяду спортсменів, і їм за це треба дякувати і вклонятися. Але є і такі тренери, які числяться тренерами але не підготували нікого.

Тоді у мене виникає запитання - навіщо нам потрібні тренери, які не вмотивовані працювати, які не мають і не шукають спортсменів, котрі прагнуть перемог? Тому я сподіваюся, що програма «Перший тренер» дасть реальне бажання знаходити талановитих дітей, переконувати їх йти в біатлон і готувати спортсменів високого рівня.

- Ви вважаєте важливим формування певного резерву зі спортсменів, які зможуть підхопити естафету вже досвідчених біатлоністів, котрі в своїй кар’єрі пройшли майже все. Що потрібно зробити, щоб це реалізувати?

- Я бачу формування резерву через розвиток чіткої структури. Потрібен розвиток масового біатлону. Чим більше дітей буде займатися біатлоном, тим більше ми будемо отримувати гідних спортсменів. Я переконаний, що у нас, в Україні, живуть чемпіони світу і олімпійські чемпіони, які просто не мали де займатися біатлоном і не знали, що вони можуть ним займатися. Потім, після масового спорту, мають бути спеціальні школи. ШВСМ так звані. Тобто школи вищої спортивної майстерності. Також ДЮСШ, де працюють професійні тренери конкретного виду спорту, - і тоді у нас будуть формуватися кандидатури та той самий резерв для потрапляння у команди різного рівня.

Іван Крулько
Іван Крулько
Досьє Коротко про

Народився 1981 року.

2009 - 2010 рр. – заступник міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту.

2014 р. - народний депутат України VIII скликання від фракції «Батьківщина» (голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету).

2019 р. - перший заступник голови Комітету з питань бюджету у Верховній Раді України IX скликання.

З 14 листопада 2022 року - президент Федерації біатлону України.

Одружений, має двох доньок.