Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Шевченко, Моуріньо та Гвардіола: на кого чекають біля керма збірних після ЧС у Катарі

Шевченко, Моуріньо та Гвардіола: на кого чекають біля керма збірних після ЧС у Катарі
Фото: REUTERS

Чемпіонат світу – це головна футбольна подія на рівні національних збірних із футболу. Кожна збірна, виходячи зі своїх можливостей, проводить приблизну оцінку свого максимуму на мундіалі і далі прагне його втілити в життя. Завдання тренера – максимально розкрити потенціал гравців, щоб досягти заявлених цілей. Футбол тим і цікавий, що він непередбачуваний, тому й несподіваних результатів завжди багато. Розплата за тренерський провал безжальна – звільнення, а в деяких випадках супроводжується ще й народною критикою.

Бразилія: Гвардіола або Анчелотті

Бразилія приїжджала в Катар як найголовніший фаворит. 61-річний Тіте мав у своєму розпорядженні просто неймовірний склад.

Що сталося у Катарі? У чвертьфіналі команда зійшлася з хорватами та програла їм по пенальті. Грали бразильці красиво, без напруження. І ось це «без напруження» стало фатальним. На таких турнірах, як ЧС, потрібно віддавати всі сили та битися у кожному матчі, а не влаштовувати на полі циркову виставу.

Фактично одразу після поразки стало відомо, що Тіте залишив пост тренера збірної Бразилії. У рідній Бразилії тренер зазнав нещадної критики за цей виліт, оскільки нинішня її збірна – найкраща за останні 10-15 років. Тіте дорікають, що він поставив бити пенальті з хорватами не найкращий набір гравців і взагалі проводив неправильні заміни в тому матчі.

Як би там не було, тренера замінять. На кого? Днями легенда бразильського футболу Роналдо заявив, що збірна Бразилії вела переговори з Хосепом Гвардіолою про призначення на посаду тренера. Але той вважає за краще залишитися в "Манчестер Сіті" і продовжив контракт з "городянами". Але варто звернути увагу і на той факт, що Гвардіола вже багато років у "Сіті", і йому ніяк не вдається виграти Лігу чемпіонів – шейхи, які володіють клубом, дуже незадоволені. Якщо Пеп зазнає ще одне фіаско у ЛЧ, то не виключено, що повернеться до цих переговорів.

А ще у ЗМІ назвали ім'я Карло Анчелотті як людину, яка може очолити «пентакампеоне» після Тіте. Претендент працює зараз у Мадриді, і все там добре. Але «Реал» не можна назвати спокійним місцем - варто завалити частину сезону, що залишилася, і йому можуть вказати на двері.

Якщо Хосепо Гвардіола очолить Бразилію, це буде сенсація світового рівня. Фото: Jan Kruger/Getty Images

Якщо Хосепо Гвардіола очолить Бразилію, це буде сенсація світового рівня. Фото: Jan Kruger/Getty Images

Іспанці обрали «свого» Фуенте

Іспанці в Катарі, як у тій відомій приказці – почали за здоров'я, а закінчили… вильотом від Марокко у 1/8 фіналу. Для іспанців це провальний результат. Прощати його Енріке ніхто не став – звільнили. Сказати, що Енріке був поганий на своїй посаді, не можна. Він вивів цю збірну до півфіналу Євро, маючи не найсильніший склад. Він прищепив команді домінуючу гру, і місцями ця Іспанія була вражаюча. Але їй не вистачило професіоналізму, який колись мало те "золоте" покоління, на яке тепер іспанці тримають орієнтир.

Іспанці не стали зволікати і вже призначили нового тренера. Ним став 61-річний Луїс де ла Фуенте. Вибір для іспанців більш ніж очевидний. Тренер з 2013 року працює в молодіжній системі збірної Іспанії, і багато з хлопців, що нині грають, пройшли через його руки. На його рахунку є трофеї: перемога на молодіжному Євро до 19 років у 2015 році та золото молодіжного Євро до 21 року у 2019 році.

Бельгія шукає... «серійного переможця»

До речі, марокканці багатьом життя зіпсували на цьому ЧС. Ще однією жертвою став тренер збірної Бельгії Роберто Мартінес. "Боббі" очолював команду 6 років, пережив зі збірною як великі злети, так і гучні падіння.

У Катарі від «дияволів» чудес ніхто не очікував. Але й такого грандіозного провалу – невихід із групи – теж.

Жахливо інше – було очевидним, що контроль над атмосферою у роздягальні тренером повністю втрачений. Бельгійці влаштовували між собою бійки, відкрито звинувачували один одного в тому, що повільно бігають по полю, і навіть на зборах гравці заявили тренеру, що звинувачують його у невдачах. Хоча, якщо чесно, провини на тренерові небагато. Просто амбіції у багатьох лідерів команди надзвичайні, а форма вже давно не відповідає статусу лідера. У підсумку Мартінес заявив, що йде, відразу ж після матчу з Хорватією.

У бельгійській асоціації футболу готові приймати резюме кандидатів, але вимагають від них бути «серійними переможцями». Що означає цей термін – зовсім неясно. Вже навіть цікаво, хто стане тренером цієї збірної, щоб дізнатися, що в уяві бельгійців означає «серійний переможець».

Португалія залишає Сантуша, але Моурінью вже «пакує валізи»

Попили пристойно крові марокканці і португальському тренеру Фернандо Сантушу, вибивши ексчемпіонів Європи у ¼ фіналу. Тренера від прямого звільнення врятувало те, що у 2016 році він приніс Португалії золото чемпіонату Європи. Будь-кого іншого на його місці точно не пробачили б.

Але ситуація залишається цікавою та непередбачуваною. У ЗМІ активно сватають на посаду головного тренера одіозного Жозе Моурінью. А це означає, що посада Сантуша й досі під загрозою. Що цікаво, у португальській федерації футболу навіть готові дати добро на те, щоб Жозе був тренером у збірній та водночас у «Ромі». Але чи схвалять римляни таку угоду?

Жозе Моуріньйо. Один із головних кандидатів на посаду наставника Португалії. Фото: Alessandro Sabattini/Getty Images

Жозе Моуріньйо. Один із головних кандидатів на посаду наставника Португалії. Фото: Alessandro Sabattini/Getty Images

Німці пробачили Ханса-Дітера Фліка

Німеччину можна сміливо називати головним розчаруванням турніру. Ніхто не очікував, що німці навіть не вийдуть із групи, причому далеко не найсильнішої. Примудрилися програти у першому турі Японії, за що й поплатилися.

Для Німеччини це другий невихід із групи на ЧС поспіль. Результат – катастрофічний. Ця команда просто повинна була подолати груповий раунд. І такий огидний результат за умови, що Флік - найдорожчий тренер на цьому ЧС: його зарплата дорівнює 6,5 млн євро. Чому тренера не звільнили за цей результат, сказати важко. Мабуть, вірять у нього і не хочуть поспішати, а ще побоюються, що краще заміну не зможуть знайти.

До речі, вибачили і наставника данців Каспера Х'юлманна. Той теж не вийшов із групи. Але до нього претензій менше – набагато менша зарплата і зовсім не той рівень очікувань від команди.

У Мексиці чекають звільненого Бельгією Мартінеса

60-річного аргентинського фахівця Херадро Мартіно, який очолював збірну Мексики, було звільнено за те, що перервав чудову серію мексиканців після виходу з групи. До Мартіно Мексика на 8 ЧС поспіль долала груповий етап.

Команда в нього була хороша - точно не гірша, ніж у Польщі, яка вийшла з групи. А тому виліт ще образливіший. Адже шанси були дуже високими.

У ЗМІ вже з'явилося ім'я кандидата на пост тренера збірної Мексики – це екстренер Бельгії Роберто Мартінес. Він очолює шорт-лист кандидатів. Варіант непоганий для Мартінеса, свого часу він чудово працював із середнячком АПЛ «Евертоном». Мексика – це команда його рівня.

Англія не дорікає Саутгейту, але думає про безробітного Тухеля

Виліт збірної Англії в ¼ від Франції – це не провал. «Три лева» реально виглядали слабшими за «гальських півнів». З цим нічого не вдієш. Відразу після поразки ніхто не накинувся на Гарета Саутгейта зі шквалом критики. Його невдача була сприйнята в Англії більш-менш нормально. В Англії на нього тримають образу більше за програний фінал Євро в серії пенальті італійцям, де Саутгейт справді помилився у виборі виконавців, давши бити юним Сака та Решфорду.

На місце Гарета вже цілий список претендентів: Маурісіо Почеттіно, Брендан Роджерс, Стів Холланд та Томас Тухель. Найбільш високо оцінюється в цьому списку прізвище Тухеля, який нещодавно взяв з «Челсі» ЛЧ і звільнений через відсутність порозуміння дій нового керівництва клубу. Тим більше, що з багатьма із цієї збірної німець працював у «Челсі».

Тренувати Іран більше нема кому

69-річний португалець на ЧС у Катарі зумів показати непогані результати. Після розгромної поразки від Англії іранці зібралися і обіграли Уельс, а потім у рівній боротьбі поступилися місцем у плей-офф принциповому супернику - США.

Провалом виступ Кейруша та його команди язик не повернеться назвати. Навпаки, грали відносно успішно, навіть зуміли поборотися за вихід із групи та обіграти Уельс. А його звільнення скоріше вимушене.

Андрія Шевченка сватають до збірної Польщі

Збірна Польщі непогано виступила у Катарі. Левандовські та компанія вийшли з групи, а далі спокійно вилетіли від французів. Польщу цей результат не розчарував, тому тренера Чеслава Міхневича поки що залишили на своїй посаді. У Міхневича незабаром закінчується контракт, а тому в польській федерації футболу тривають активні пошуки тренера класом вище.

І у списку таких кандидатів опинився українець Андрій Шевченко, який має у своєму резюме успішне Євро зі збірною України. Легенда українського футболу після виходу з «Дженоа» не мав тренерської практики, але це не завада. У Шевченка досить великий досвід як футболіста та тренера, щоб порозумітися з польськими футболістами. Щоправда, якщо він і прийме цю пропозицію, то йому буде непросто. Польська збірна переживає нелегкий процес зміни поколінь, і команду, по суті, треба будувати з нуля.

Шеву сватають до збірної Польщі. Фото: Marco Luzzani/Getty Images

Шеву сватають до збірної Польщі. Фото: Marco Luzzani/Getty Images

До речі

Рекордний ЧС з тренерських відставок

ЧС у Катарі позбавив посади одразу сімох тренерів, доля ще двох висить на волосині. І це чимало як для ЧС. Не виключено, що на такі результати вплинув той факт, що ЧС у Катарі проводиться не зовсім у звичний для європейських футболістів час.

У 2018 році було звільнено за незадовільні результати чотирьох тренерів: Фернандо Йерро (Іспанія), Акіра Нісіно (Японія), Оскар Рамірес (Коста-Ріка) та Ектор Купер (Єгипет).

2014 року без роботи залишилося п'ятеро наставників. І що цікаво, Карлуша Кейруша і тоді було звільнено з Ірану. Шістьох тренерів було звільнено 2010 року після ЧС у ПАР.