Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС–2022: Повторений рекорд Шовковського та Португалія, якій краще без Роналду

ЧС–2022: Повторений рекорд Шовковського та Португалія, якій краще без Роналду
Фото: https://www.facebook.com/Cristiano

Завершено поєдинки 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу в Катарі. Відбулися два заключні матчі на цій стадії: Марокко – Іспанія та Португалія – Швейцарія. Відомі усі пари чвертьфіналістів.

Марокканці здолали іспанців, а португальці впевнено розкотили швейцарців.

Історична перемога Марокко та фіаско Іспанії

Після поразки іспанців у матчі зі збірною Японії, де європейці володіли м'ячем неймовірних 82% ігрового часу, багато хто вважав, що ця поразка – тактичний хід від тренера іспанської збірної Луїса Енріке. До кінця не відомо, чи був програш «синім самураям» умисним рішенням. Якщо «так», то перемогла найвища справедливість. Бо нема чого спеціально програвати у пошуках легшого суперника та турнірної сітки загалом, та ще й відправивши додому збірну Німеччини – одного з фаворитів турніру. Але варіант «ні», як показала гра Іспанії з Марокко, дуже можливий.

Атлаські леви вийшли на поле, чудово розуміючи, що їм, швидше за все, нічого не світить. Такий стан справ їх не надломив, команда грала у свій типовий, неквапливий та дисциплінований футбол. Іспанія відразу взялася за улюблену справу - збільшувати відсотки володіння м'ячем.

Перший тайм матчу "фурія роху" викотила на 69%, і при цьому лише раз ударила по воротах Яссіна Буну. Марокканці тим часом тричі загрожували воротам Унаї Симона. Наприкінці другого тайму Іспанія раптом згадала, що треба не лише перепасовувати, а й бити по воротах. Пробили невластиво багато для самих себе – 7 разів, але лише 2 з них припало до воріт марокканців. Відсоток володіння м'ячем підстрибнув до шалених 81. Суперники відповіли лише одним ударом.

Команда Енріке заворушилася, ніби відчуваючи, що якщо не розібратися з марокканцями в основний час, то справа може скінчитися погано. Серія пенальті вкотре показала, що головне – це воротар та його навички. гравці, що б'ють - справа другорядна. Яссін Буну опинився на голову вище Унаї Симона.

Підсумок бездумної іспанської тактики плачевний: 3 пенальті з 3 не були забиті. І гаразд Сарабія вдарив у штангу, але те, як пробив капітан іспанської збірної Серхіо Бускетс, на секундочку триразовий переможець Ліги Чемпіонів, а також чемпіон світу та Європи – це кошмар, який сниться і гравцю, і його тренеру ще дуже довго. Марокканці, навпаки, били дуже впевнено, особливо Ашраф Хакімі, який забив вирішальний гол по траєкторії, що низько летить - такого хитрого удару від нього явно ніхто не очікував.

Яссін Буну повторив досягнення Олександра Шовковського – українець не пропустив голів у серії післяматчевих пенальті на ЧС 2006 року у матчі зі Швейцарією. 47-річний тренер збірної Марокко Валід Реграгі став першим африканським тренером, який зумів пробитися до ¼ фіналу Чемпіонату світу з футболу.

Для Іспанії це другий виліт до ряду на стадії 1/8 фіналу ЧС. І знову по пенальті, і знову від нижчого за рівнем суперника. Про що це каже? Насамперед про занепад в іспанському футболі. Завершився золотий час покоління, яке взяло три великі турніри поспіль. Рівень гравців просів, що природно. Результати іспанських клубів у Лізі Чемпіонів теж показник – «Барселона», «Севілья» та «Атлетико Мадрид» цієї осені не зуміли навіть подолати груповий етап Ліги Чемпіонів. І нехай перемоги «Реала» тут не вводять в оману, там більшість футболістів – легіонери.

У збірній же катастрофічна нестача центральних нападників, забивати в цій Іспанії не було кому. І така ситуація вже не один рік. Але сказати, що є загалом нестача талантів – не зовсім коректно. Таланти є – вся ця молодь із каталонської «Барселони», на неї надія. Але щось поки що і вона не переходить із розряду «молоді та перспективні» на топ-рівень.

Може, краще без Кріштіану?

Ще за годину до початку матчу з'явилася головна новина дня – Кріштіану Роналду розпочне матч на лаві запасних. Рішення Фернанду Сантуша залишити зіркового португальця викликало питання. Невже погана гра проти Південної Кореї – це наслідок того, що португалець зараз дуже поганий? І на тренуваннях він гірший, ніж Гонсало Рамуш із лісабонської «Бенфіки»? Однозначно сказати складно, але можна точно відзначити, що без Кріштіану ця Португалія набагато грізніша сила. Принаймні швейцарці не дадуть збрехати.

Загалом на Роналду сюрпризи від Сантуша не закінчилися. Материй тренер праворуч в атаці виставив Бруно Фернандеша, це далеко не найзвичніша для нього позиція. Зліва – Жао Фелікса, а по центру – вищезгаданого Рамуша. Виставив мобільний півзахист у вигляді Карвалью – Отавіу – Бернарду Сілву. У захисті та воротах обійшлося без сюрпризів.

Тренер швейцарців експериментувати не став – грати пішли перевірені люди.

У цьому матчі сталося нетипове для обох команд. Португальці раптово від занудного флегматичного футболу вирішили перейти до яскравої гри. А швейцарці не змогли продемонструвати свою фірмову надійність. У результаті стався розгром, хоча очікувалася приблизно рівна боротьба.

Вже на 17-й хвилині забив Рамуш. На 33-й Пепі перевагу подвоїв. Ну а далі понеслося. Підсумковий рахунок 6-1 на користь Португалії, непристойний для плей-офф ЧС результат.

Португалія вийшла на збірну Марокко. Для них це удача. Враховуючи те, які пари склалися в чвертьфіналі, такий розклад дуже сприяє тому, щоб вони пройшли мінімум у півфінал.