Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: Мбаппе проти Левандовськи та англо-сенегальська битва

ЧС-2022: Мбаппе проти Левандовськи та англо-сенегальська битва
Фото: en.psg.fr

Триває 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу у Катарі. Сьогодні відбудеться два поєдинки: Франція – Польща та Англія – Сенегал. Переможці цих двох поєдинків зійдуться у чвертьфіналі ЧС.

17:00 Франція – Польща

21:00 Англія – Сенегал

Чи має Польща що протиставити французам?

Збірна Польщі провела три вкрай важкі матчі у своїй групі і вийшла з неї лише завдяки чудовій грі свого воротаря Войцеха Щенсни, який у матчі з Аргентиною потягнув пенальті від Лео Мессі та здійснив десяток сейвів. Поляк не дав аргентинцям забити більше, ніж 2 голи, що й відіграло ключову роль. "Кадра" підходить до цього матчу у вкрай виснаженому стані, кожен матч був як останній, на вихід із групи було віддано майже всі сили.

Франція зробила розважливо, віддала Тунісу 3 очки в останньому матчі в групі, але разом з цим зуміла зберегти масу сил своїм лідерам. Тому ноги у французьких футболістів будуть явно свіжішими, ніж у поляків. Багато гравців відпочили більше тижня, тоді як уся польська збірна лише 4 дні.

"Кадра" грає в максимально не видовищний, прагматичний футбол. Це команда, яка готова страждати всі 90 хвилин біля своїх воріт, щоб потім викинутися в єдину контратаку, де головною ударною силою виступає один із найкращих центральних нападників планети Роберт Левандовскі. Поляки, напевно, гратимуть другим номером і шукатимуть свій шанс на контратаках. Зробити щось позиційно з французами у них навряд чи вийде, а атакувати великими силами «синіх» небезпечно – надто високі швидкості їхніх нападників, великі ризики пропустити зустрічну атаку.

Франція грає цей ЧС як їй і належить - легко і невимушено, відштовхуючись від своїх переваг, ніж від амбіцій суперника. Так і має бути, все-таки, йдеться про чинних чемпіонів світу. Найбільш небезпечним на полі у французів буде Кіліан Мбаппе, який уже забив 3 голи на цьому ЧС. Стримати його повільній польській обороні буде дуже важко, практично неможливо. Тому моменти біля воріт Щенсни будуть чимало. Доля цього матчу багато в чому залежить від того, чи покаже Войцех знову свою найкращу гру. Без десятка його порятунків шансів польська збірна не матиме.

Французи явні фаворити та суперника калібру Польщі на цьому ЧС вони вже обігравали – це була Данія. Поляки ж із командою аналогічного своїм противникам рівня нічого вдіяти не змогли.

«Три лева» проти «левів теранги»

Англійці команда вкрай варіативна. Вибір гравців на всі позиції у Гарета Саутгейта такий, що передбачити, кого він випустить з перших хвилин проблематично. І все це без особливих втрат як гра. Тому тренер збірної Сенегалу Аліу Сіссе має складне завдання – потрібно передбачити кого поставить англієць у старті, щоб зрозуміти на що робити упор при грі в обороні. А раптом це Сіссе таки вдасться зробити, Саутгейт знайде що додати на поле з лави і впоратися з цим у сенегальців навряд чи вийде.

Власне, якісна лава запасних – це той козир, критий який здатні одиниці команд на цьому ЧС. І Сенегал до переліку цих монстрів не входить. Ну уявіть собі, як грати сенегальській обороні, якщо хвилині, на 70-й, коли їхні сили будуть закінчені, на полі з'явиться, наприклад, швидкісний Рахім Стерлінг? Сенегал не може проводити заміни без втрати якості. Останні хвилини матчу для нього будуть особливо важкими. Англія може вирішити результат матчу саме там.

«Леви теранги» (збірна Сенегалу) вже зробили диво на цьому ЧС. Команда зуміла зібратися морально після травми свого лідера Садіо Мане і не просто вийти з групи, а продемонструвати хороший футбол у кожному з матчів. Це вже само собою гідно і є успіхом, якщо сенегальці програють, додому приїдуть героями. Англія ж мітить як мінімум на фінал, провал для них – катастрофа. Тому з психологічної точки зору сенегальцям буде простіше, вони здатні зіграти відкрито і розкуто. Якщо зуміють якось похитнути впевненість англійців у власних силах, інтригу у матчі створити вдасться.