Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

Топ 10 найбільш оплачуваних тренерів на ЧС: Саутгейт проти Фліка

Топ 10 найбільш оплачуваних тренерів на ЧС: Саутгейт проти Фліка
Фото: REUTERS/Annegret Hilse

Раніше роботу тренера у збірній віддавали досвідченим фахівцям, які вже не витягують щоденну інтенсивну роботу в клубі. Зараз нові тренди – на ЧС біля керма своїх команд повно молодих тренерів, які б цілком могли працювати в хороших клубах.

Мурат Якін називає себе лінивою людиною. Фото: REUTERS/Pedro Nunes

Мурат Якін називає себе лінивою людиною. Фото: REUTERS/Pedro Nunes

10. Мурат Якін (Швейцарія) та Пауло Бенту (Південна Корея)

Десятий рядок рейтингу поділяють два спеціалісти з однаковою зарплатою. В обох – по 1,6 мільйона євро.

Муратові Якіну 48 років. Молодий, але вже має солідний тренерський досвід на клубному рівні.

Що про нього відомо. Якін розпочав тренерську кар'єру у 2006 році з базельської «Конкордії» - йому тоді було всього 32. У свої 48 років у нього вже пристойних 16 років тренерського стажу.

Факти з життя Якіна. Мурат мав важке дитинство, він із сім'ї турецьких емігрантів. Сім'я багатодітна – чотири брати та одна сестра. Мама підтримувала його у дитинстві – возила бутерброди на тренування на велосипеді та прасувала форму. А батько покинув родину. Друзів Мурат заводить погано, спілкується в основному з тими, з ким був знайомий у дитинстві та юнацтві. Як і у будь-якої заможної людини, яка пізнала в дитинстві бідність, у нього багато захоплень. Мурат любить гольф, музику, сигари, а також смачно поїсти. Віддає перевагу турецькій кухні.

Хобі. Колекціонував майки суперників, із якими доводилося грати.

Скандали. Був відрахований із «Фенербахче» за те, що набрехав керівництву, що їде грати до збірної, а насправді залишився вдома. Збрехав, щоб не тренуватися з партнерами по команді, що залишилися. Потім пояснив цей вчинок тим, що він просто лінивий. Є в біографії тренера і темна історія. Він проходив свідком у кримінальній справі за хабарництво у спортивного директора клубу «Янг Бойз» Фреді Бікеля.

Про особисте життя Пауло Бенту нічого не відомо. Фото: REUTERS/Kim Hong-Ji

Про особисте життя Пауло Бенту нічого не відомо. Фото: REUTERS/Kim Hong-Ji

Пауло Бенту 53 роки.

Що про нього відомо. Бенту, на відміну Якіна, працював у збірних. З 2010 по 2014 роки він очолював збірну Португалії та потрапив із нею до півфіналу чемпіонату Європи 2012 року, який проходив в Україні та Польщі. А ось ЧС 2014 Бенту провалив, не зумів вийти з групи з Німеччиною, США і Ганою. Пізніше був звільнений.

Про особисте життя тренера особливо нічого не відомо.

Захоплення. Окрім футболу, обожнює настільний теніс.

У скандалах поміченим не був. Щоправда, днями заробив червону картку після фінального свистка – розлютився через те, що суддя не дав розіграти кутовий після закінчення 10 компенсованих хвилин.

9. Фернанду Сантуш (Португалія)

Фернанду Сантушу 68 років, він отримує 2,25 мільйона євро.

Цей тренер працює у збірній з 2014 року, замінив вищезгаданого Бенту.

Досягнення. Його колекція має золото чемпіонату Європи 2016 року. До цього досвіду на рівні збірних він не мав – Сантуш працював із клубами. У Португалії він попрацював з усіма трьома грандами – «Порту» (з 1998-го по 2001-й), «Спортінгом» (з 2003-го по 2004-й) та «Бенфікою» (з 2006-го по 2007-й). А ще працював у Греції – очолював ПАОК, АЕК та «Панатинаїкос».

Факти із життя Сантуша. Має диплом бакалавра Лісабонського університету за спеціальністю «інженер телекомунікації та електроніки». За що й отримав прізвисько Інженер.

Фелікс Санчес Бас розплакався під час матчу з Мексикою – не дотримався емоцій. Фото: REUTERS/Bernadett Szabo

Фелікс Санчес Бас розплакався під час матчу з Мексикою – не дотримався емоцій. Фото: REUTERS/Bernadett Szabo

8. Фелікс Санчес Бас (Катар)

46-річного Фелікса Санчеса Баса у Катарі грошима не ображають – йому платять 2,4 мільйона євро.

Це чимало як для тренера, який до приїзду в Катар працював у юнацькій системі «Барселони» 10 років.

Досягнення. Іспанець виграв із юніорською командою чемпіонство Азії 2014 року. А 2019-го став переможцем Кубка Азії.

Перед тренером ставили завдання успішно виступити на ЧС. Йому дали дуже багато часу та можливостей. Але Фелікс Санчес та його команда провалили мундіаль, програвши всі три матчі у групі. Катар став першою країною-господаркою, яка зазнала фіаско у всіх матчах.

Кажуть, що на посаду наставника збірної Аргентини Ліонеля Скалоні рекомендував інший Ліонель – Мессі. Фото: REUTERS/Albert Gea

Кажуть, що на посаду наставника збірної Аргентини Ліонеля Скалоні рекомендував інший Ліонель – Мессі. Фото: REUTERS/Albert Gea

7. Ліонель Скалоні (Аргентина)

Ліонель Скалоні теж молодий, йому 44 роки. У збірній він отримує 2,6 мільйона євро.

Скалоні – унікальний персонаж. Йому довірили бути головним в «альбіселесті» і вимагають перемоги на ЧС, причому він ніколи раніше не працював головним тренером.

Що про нього відомо. Скалоні працював асистентом у тренерському штабі Хорхе Сампаолі у «Севільї», а потім і збірної Аргентини. Чому його поставили тренувати збірну – загадка. Але не виключено, що його кандидатуру міг схвалити Ліонель Мессі. Адже це давно відомо, що без узгодження із багаторазовим володарем «Золотого м'яча» тренерів у збірній не затверджують.

Досягнення. За свої 4 роки у збірній молодий фахівець взяв бронзу Кубка Америки у 2019 році, а у 2021-му взагалі виграв його, обігравши у фіналі Бразилію 1:0 на легендарному стадіоні «Маракана». А ще у 2022 році виграв Фіналіссіму - своєрідний аналог Суперкубка УЄФА, де трофей розігрується в одному матчі між чемпіоном Америки та Європи.

Що про нього відомо. Минулого року опосередковано був винуватцем скандалу. Матч відбору на ЧС до Катару Бразилія - Аргентина був скасований через незаконний в'їзд до країни відразу чотирьох аргентинських гравців. Скалоні та його команда проігнорували ковідні бразильські правила. Через це матч був перерваний на 4-й хвилині бразильською поліцією. Потім Скалоні чинив опір депортації порушників місцевого законодавства.

Розплакався під час матчу з Мексикою – не стримав емоцій після другого забитого голу своїх підопічних.

Херардо Мартіно вирізняється непростим характером. Фото: REUTERS/Gareth Bumstead

Херардо Мартіно вирізняється непростим характером. Фото: REUTERS/Gareth Bumstead

6. Херардо Мартіно (Мексика)

"Тата" Мартіно отримує 2,9 мільйона євро і входить до шістірки найдорожчих тренерів цього ЧС.

Що про нього відомо. 60-річний аргентинський фахівець теж колись працював із Лео Мессі. Один сезон він тренував "Барселону", з якою взяв Суперкубок Іспанії 2013 року. Але при цьому часто його називають одним із найгірших тренерів «барси». Та що там, можна сказати, був у прямому розумінні викинутий із команди. Пізніше сам і зізнавався пресі, що наламав дров під час роботи у Каталонії.

Два роки відпрацював у збірній Аргентини, але успіхами якось не відзначився.

Тренер вирізняється непростим характером. Звик говорити прямими, часом жорсткими фразами, за що в «Барселоні» вболівальники його й не злюбили. Його прес-конференції дуже відрізнялися від прилизаності та дипломатичності, які прищепив у клубі Пепа Гвардіола.

Досягнення. У Мартіно регалій достатньо, він вигравав MLS, ставав чемпіоном Аргентини та чотири рази брав золото парагвайського чемпіонату.

Луї ван Гал після смерті дружини перестав вірити в Бога. Фото: REUTERS/Carl Recine

Луї ван Гал після смерті дружини перестав вірити в Бога. Фото: REUTERS/Carl Recine

5. Луї ван Гал (Нідерланди)

Ван Галу 71 рік, і він входить до п'ятірки найкращих тренерів ЧС. Йому платять 2,9 мільйона євро.

Що про нього відомо. Його можна назвати найвідомішим тренером цього мундіалю. Голландець тренує із 1991 року. Тоді він отримав місце головного тренера в "Аяксі" і пропрацював там 6 років. Потім був спірний прихід до «Барселони».

У збірній у Луї ван Гала було аж три каденції (зараз триває третя). 2000-го вийшло зовсім погано, навіть не пройшов на чемпіонат світу. 2014-го вийшло чудово – Нідерланди взяли бронзу ЧС у Бразилії.

Досягнення. Виграв із «Аяксом» Лігу чемпіонів 1994/95, тричі був чемпіоном Нідерландів, брав Кубок Голландії, перемагав у Кубку та Суперкубку УЄФА. Взяв із «Барселоною» Суперкубок УЄФА, а також дві Ла Ліги та Кубок Іспанії. Брав чемпіонство і з «Баварією». А ось із «Манчестер Юнайтедом» більше ніж на Кубок Англії 2015/16 його не вистачило.

Факти із життя. У 11 років Луї ван Гал наполовину осиротів - помер батько. У 21 рік вперше одружився. З Фернандою Оббс він раніше зустрічався три роки. Пара разом прожила багато років, але їх розлучив рак печінки та підшлункової залози у Фернанди. Врятувати дружину, незважаючи на наявність великих фінансових можливостей, він не зумів. В одній з ігор «Аякса» фанати команди-суперниці вивісили образливий банер на адресу дружини, яка важко хворіє, щоб спровокувати тренера. Але Луї повівся професійно – втримав себе в руках. Хоча стримати сльози на той момент було неймовірно важко. Смерть дружини сильно вплинула на нього, він перестав вірити в Бога. Зі своєю другою дружиною Труус він уже 14 років, і пара досі разом.

Минулого року Луї ван Гал переміг рак простати. А ще відзначився падінням з велосипеда та забиттям стегна, через яке йому довелося проводити тренування, сидячи у гольф-карі. Вже на ЧС у Катарі потрапив у кумедну ситуацію – на камеру перед журналістами запропонував дружині піти у номер та зайнятися сексом. А в цей час йшло тренування.

Тіте відпрацював на всіх рівнях бразильського футболу, зараз очолює збірну. Фото: REUTERS/Hannah Mckay

Тіте відпрацював на всіх рівнях бразильського футболу, зараз очолює збірну. Фото: REUTERS/Hannah Mckay

4. Тіте (Бразилія)

Тіте 61 рік, і йому платять 3,6 мільйона євро.

Що про нього відомо. Історія Тіте типова: був гравцем до 27 років, потім отримав тяжку травму коліна, яка спричинила 7 операцій. Із грою довелося закінчувати. Перекваліфікувався у тренери та відпрацював на всіх рівнях бразильського футболу.

Він супердосвідчений тренер – свою кар'єру розпочинав ще 1990 року у «Гуарані». Майже все життя працював у бразильських клубах. Кілька разів їздив на один сезон «на заробітки» в ОАЕ. У збірній Бразилії з 2016 року і, як бачимо, затримався на цій посаді.

У Тіте сильний характер. Свого часу відібрав без шуму та пилу капітанську пов'язку у головної зірки Неймара, і з цього навіть не сталося скандалу.

Досягнення. Перемагав двічі у чемпіонаті Бразилії, брав Кубок Лібертадорес та Кубок Дубая і ще кілька дрібніших трофеїв.

Скандал. Цього літа обізвав тренера ПСЖ віслюком через те, що той ставив Неймара на фланг, а не в центр нападу.

Дідьє Дешам любить риболовлю, дорогі машини та розкішні будинки. Фото: REUTERS/Gareth Bumstead

Дідьє Дешам любить риболовлю, дорогі машини та розкішні будинки. Фото: REUTERS/Gareth Bumstead

3. Дідьє Дешам (Франція)

Дешаму вже 54 роки, і він отримує 3,8 мільйона євро.

Що про нього відомо. Тренувати збірну Франції він розпочав у 2012 році. На ЧС у Бразилії його команда дійшла до чвертьфіналу. 2016 року Дешам програв у фіналі домашнього Євро португальцям. За ту поразку на тренера вилилося багато критики, але він зумів пережити той непростий період. А на ЧС 2018 Дідьє нарешті взяв довгоочікуване золото. Попередній ЧЄ вже пішов по низхідній. Команда сенсаційно вилетіла через Швейцарію.

Дешам одружений. Свою обраницю він зустрів, коли йому було 20, а їй 18. Вона навчалася на логопеда у Нанті. 1989 пара одружилася, і з тих пір вони разом. Дешам не соромиться цілувати свою дружину на публіці.

Досягнення. Чемпіон світу та віце-чемпіон Європи як тренер збірної Франції. Ставав чемпіоном світу та Європи як гравець – був частиною великого покоління французьких гравців кінця 90-х – початку 2000-х.

Захоплення. Дешам з дитинства любить природу та рибалку. Йому подобаються й інші види спорту – плавання, гандбол, біг на лижах та регбі. Він навіть міг стати регбістом, але антропометрія та слабкі фізичні показники не дозволили. А зараз йому до вподоби волейбол. На що Дешам витрачає гроші? На хороші машини. Віддає перевагу BMW з самого початку кар'єри. А ще витрачає на покупку шикарних будинків, француз любить комфорт.

Скандал. За Дідьє Дешама у збірній стався найогидніший випадок останніх десятиліть. Тренер настільки втратив контроль над ситуацією в команді, що тоді ще молодий Карім Бензема дозволив собі шантажувати партнера Матьє Вальбуєна. Начебто група людей, до якої причетний і Карім, погрожувала оприлюднити якісь відеозаписи, які вдарять по репутації гравця. Справа дійшла до правоохоронних органів. Бензема на довгі роки вигнали зі збірної і повернули до неї лише зараз.

Взагалі з командною хімією у цього тренера не склалося. Гравці та їхні сім'ї регулярно сваряться між собою, що потім виливається у незгуртованість на футбольному полі.

Гарет Саутгейт починав кар'єру спортивного журналіста, але віддав перевагу футболу. Фото: REUTERS/Hannah Mckay

Гарет Саутгейт починав кар'єру спортивного журналіста, але віддав перевагу футболу. Фото: REUTERS/Hannah Mckay

2. Гарет Саутгейт (Англія)

52-річний англієць має зарплату 5,8 мільйона євро.

Що про нього відомо. На попередньому Євро він дійшов до фіналу, міг і виграти його, але сам же поставив бити післяматчеві пенальті молодих та необстріляних Сака та Решфорда. Хлопці запанікували, не забили, а Італія стала чемпіоном Старого Світу. Саутгейт - найбільше критикований тренер цього ЧС, тому що його Англія грає в максимально непривабливий футбол. І це при тому, що вибір гравців у Саутгейта, можна сказати, найкращий у світі.

Факти із життя. Саутгейт - страшенно освічений хлопець. Він читає велику кількість книг ще з підліткового віку, можливо, звідси й узялося це занудство та прагматизм у грі. Пів року у 16-річному віці працював спортивним журналістом, йому це так подобалося, що у видання, де він працював, не брав грошей. Потім довелося робити вибір, і Гарет віддав перевагу футболу.

Скандал. 1993 року, коли Саутгейт був ще гравцем «Крістал Пелас», він приїхав із командою до Італії. Їм дозволили погуляти містом. І Гарет примудрився напитися, а потім повернувся до готелю вже після відбою. Біля дверей свого номера він зустрів президента клубу Рона Нойєдса. Гравець утік у туалет, але президент зупинив його. Саутгейта вирвало просто під ноги президента клубу. Наступного дня довелося просити прощення та чистити черевики боса.

Незважаючи на «зірковість» Ханс Флік у спілкуванні скромний, не любить пліток та суперечок. Фото: REUTERS/Annegret Hilse

Незважаючи на «зірковість» Ханс Флік у спілкуванні скромний, не любить пліток та суперечок. Фото: REUTERS/Annegret Hilse

1. Ханс-Дітер Флік (Німеччина)

"Хансі" Фліку 57 років, і він отримує найбільшу зарплату на цьому ЧС. Йому платять 6,5 мільйона євро!

Що про нього відомо. Флік легко зараз міг би тренувати у будь-якому клубі. Після перемоги з «Баварією» у Лізі чемпіонів Флік був нарозхват. Але німець надав перевагу збірній. Тим більше що зі збірною він чудово знайомий. З 2006-го до 2014 року був асистентом у тренерському штабі. А з 2014-го до 2017-го працював там спортивним директором. Це дуже різноплановий, універсальний фахівець, здатний поєднувати у собі багато чого. Тому і цінується так високо.

Досягнення. Двічі ставав чемпіоном Німеччини і по разу брав Кубок та Суперкубок цієї країни. Найвищими його досягненнями є перемоги у Лізі чемпіонів та Суперкубку УЄФА. Як асистент ставав чемпіоном світу, у 2014 році працював у тренерському штабі.

Факти із життя. Флік одружений, має двох доньок. Хрещеним батьком однієї із них є легенда футболу Лотар Маттеус. У шлюбі зі своєю дружиною Сілкою Флік вже понад 30 років. На початку кар'єри думав стати банкіром і навіть мав відповідну освіту. Але не зумів знайти роботу.

Флік у спілкуванні скромний, не любить пліток та суперечок. Любить подорожувати, дізнаватися про щось нове. Серед його захоплень чільне місце посідає кіно, німець – справжній кіноман.

Скандал. Флік - прямолінійний. І це видно навіть з ЧС у Катарі. Після поразки японцям він одразу назвав винного: «Зюлі просто треба бути уважнішим». Зазвичай такі речі тренери не виносять на публічну площину, але не німець. Гравцям таке не до вподоби.

В ТЕМУ

Що ще цікавого?

Тренер збірної Іспанії Луїс Енріке, який останніми роками показує, можливо, найкращу тренерську роботу серед збірних, отримує менше, ніж навіть тренер збірної Австралії, яка особливо ні на що не претендує. Енріке платять 1,15 мільйона євро. А Грему Арнолду – 1,3 мільйона євро!

Найскромніші заробітки у тренера збірної Тунісу Джалала Кадері – йому платять 130 тисяч євро на рік. Сума є максимально скромною. Навіть Аліу Сіссе у Сенегалі отримує більше – йому платять 310 тисяч євро на рік.