Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: Канада забиває історичний гол і програє, а німці рятуються наприкінці гри

ЧС-2022: Канада забиває історичний гол і програє, а німці рятуються наприкінці гри
Фото: chelseafc.com

Настає час вирішальних зустрічей, коли кожна гра дає шанс на майбутнє в турнірі, або ставить хрест на участі в ньому. Ігровий день розпочинався з поєдинку Японія – Коста-Ріка. Потім грали Бельгія – Марокко. А після Хорватія – Канада і, найсмачніше, і очікуваний поєдинок Іспанії та Німеччини.

"Самураї" не скористалися історичним шансом

На перемогу Коста-Ріки після важкого розгрому від Іспанії не чекав ніхто. Здавалося, що японці впевнено заберуть цю гру та гарантують собі вихід із групи. І, можливо, так воно й було б, якби не два «але». Усьому виною власна неточність і блискуча гра воротаря суперників Кейлора Наваса, костариканець здійснив три фантастичні сейви.

Збірна Японії домінувала на полі весь матч, але забити гол не вдавалося. 14 разів били японці по воротах Наваса, але знайти забитий гол так і не змогли. А на 81-й хвилині костариканці взяли і покарали «самураїв» за марнотратство. Кейшер Фуллер акуратним ударом переграв 33-річного Шуїчі Гонду. Єдиний точний удар костаріканців у площину воріт виявився переможним.

Північноамериканці здобули перемогу, маючи показник xG (очікуваних забитих м'ячів) 0.1! Що є абсолютно дивовижним показником.

Марокканці покарали бельгійців

Перший матч збірної Бельгії на цьому ЧС залишив якийсь дивний смак. Команда насилу здолала Канаду, багато в чому завдяки неймовірній грі Тібо Куртуа. І до цього матчу підходили хоч номінальними, але фаворитами.

На 4 хвилині матчу гарний момент був у Мічі Батшуаї, Торган Азар створив для нього чудовий момент, але воротар марокканців блискуче зіграв у епізоді, відбивши небезпечний удар. Далі порівнюваних по небезпеці моментів ні в тих, ні в інших не було. І лише під кінець першого тайму майнула думка, що для Бельгії назріває щось зловісне.

У другому таймі гра знову була рівною. Команди відповідали на момент. Як трохи несподівано на 73 хвилині Роман Се успішно замкнув подачу Абдельхаміда Сабірі. Тібо Куртуа пропустив м'яч під собою, бельгієць стрибнув трохи вище, ніж слід. Для основного голкіпера «Реала» (і конкурента нашого Луніна) помилка видалася якоюсь дитячою, точно не рівня ЧС.

Якогось грандіозного штурму воріт Ясіна Буну бельгійці були вже не в змозі організувати. А ось Марокко зуміло забити ще раз. Хакім Зієш блискуче розібрався в епізоді і віддав класну знижку на Закарію Абухлаля, той прошив м'яч під перекладину – Куртуа фактично не мав шансів урятувати.

Після цієї поразки фанати бельгійців влаштували у Брюсселі масові погроми. Програш Бельгії марокканцем поставив команду максимально ризиковане становище. Тепер Куртуа та компанія ризикують не вийти з групи.

Хорватія-Канада: інтриги не вийшло, стався розгром

"Шашкові" вчора якось і не відчули збірну Канади. Так, першими пропустили на другій хвилині від Альфонсо Девіса (хоч цей рік точно можна називати історичним. Він став першим в історії Канади у фінальних розіграшах Мундіалю). Але вже до кінця першого тайму встигли вирівняти становище. На 36 хвилині забив Крамарич, а на 44-й відзначився голом Лівая.

У другому таймі віце-чемпіони світу спокійно та на класі збільшили свою перевагу. На 70-й хвилині Крамарич забив свій другий м'яч, зробивши рахунок 3:1. А крапку у матчі поставив Маєр на 90+4 хвилині. Інтриги у цьому матчі особливо не вийшло.

Ситуація у групі «F» після двох турів максимально заплутана. Турнір достроково завершено лише для Канади. А ось для решти учасників квартету починається найцікавіше. Хорватія та Марокко мають по 4 очки, але «шашкові» лідирують у групі за рахунок кращої різниці забитих та пропущених. Бельгія після двох турів із трьома очками. І шанси на вихід із групи бельгійці мають, але грати їм у третьому турі з хорватами – це буде битва за путівку до 1/8 фіналу. Марокканці ж можуть кувати залізо поки що гаряче, все що потрібно – перемогти Канаду, яка вже опустила руки. Але чи зможуть? Побачимо дуже скоро.

Фулкола врятував німців

Німеччина сама собі створила проблеми, погравши перший матч на турнірі Японії. Але в цьому матчі команда Фліка зібралася і видала якісний футбол, який від неї всі чекали на цьому Мундіалі. Іспанці з перших хвилин, як у найкращих традиціях, забрали м'яч під свій контроль. Вже у старті поєдинку Дані Ольмо вдарив у перекладину – німцям відверто пощастило. Наприкінці першого тайму Бундес-Тім огризнулася – гол забив Антоніо Рюдігер. Але його було скасовано через офсайд. На перерву команди пішли за 0:0 на табло.

У другому таймі іспанці почали міняти гравців (благо запас зірок на лавці був). Енріке вирішив, що на полі не вистачає класичного форварда - прибрав Ферран Торрес, поставив Морату. І не дарма. У другому таймі на 62 хвилині той відкриває рахунок.

І тут здавалося, що на цьому ЧС для німецької збірної можна закінчувати. Варто відкривати Google і шукати найближчі квитки на Берлін. Але Флик не здався, кинувся робити заміни – на 70 хвилині випустив Лероя Сані, Нікласа Фулкруга та Лукаса Клостермана. За гравцем у кожну лінію. Німецький коуч хотів змінити рисунок гри.

У грі німців, нарешті, з'явилася фірмова гострота. Іспанці почали завалюватись місцями, а все тому, що без м'яча ця «фурія» грає неважливо. Життєво важливий гол Німеччини відбувся на 83 хвилині – забив форвард Фуллькруг із передачі молодого Джамала Мусіала.

Який висновок? Класичні дев'ятки досі ще потрібні. У подібних матчах саме їхні навички дозволяють продавити суперника та забити гол. Це можна застосувати до обох збірних.

Розклад у групі «Е» після двох турів максимально інтригує. Але, здається, Ханс-Діттер Флік свою команду врятував від провалу на турнірі. «Бундес-тим» в останньому турі гратиме з Коста-Рікою, все в їхніх руках – перемагай та йди в 1/8. Якби вчора перемогли японці, такого шансу у німців просто не було. Іспанії доведеться грати з Японією – матч обіцяє бути дуже непростим. «Сині самураї» вже показали на цьому ЧС із зубами, команді Луїса Енріке доведеться включатися на максимум, щоб пройти до плей-офф.