Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: Момент істини для Німеччини та історичний шанс для Японії

ЧС-2022: Момент істини для Німеччини та історичний шанс для Японії
Фото: jfa.jp

27 листопада на чемпіонаті світу у Катарі подарує вивіску гідну фіналу. Матч Іспанія – Німеччина обіцяє бути найбільш інтригуючим поєдинком усього групового етапу. Японія ж отримає шанс на достроковий вихід із групи. А бельгійцям та хорватам дісталися непрості суперники, здатні на сюрприз, з марокканцями та канадцями.

Країна сонця, що сходить за крок від сенсації

Ігровий день розпочнеться о 12:00 з екзотичного протистояння Японії та Коста-Ріки. Обидві команди підходять до цього матчу в різних настроях. Японці здолали у першому турі Німеччину, тому досить оптимістично дивляться на сьогоднішній поєдинок. А Коста-Ріка була розбита Іспанією з рахунком 7:0. Зібратися після такого непросто, але, наприклад, збірній Ірану на цьому ЧС це вже вдавалося. Та й австралійці теж змогли перемогти після 4:1 від Франції.

Букмекери більше вірять у перемогу Японії, її перемогу дають коефіцієнт 1.44. У Коста-Ріку віри вони не мають, на її перемогу коефіцієнт аж 8.90. Але віра в диво тут слабшає бодай тому, що костариканці за свою безнадійну гру з іспанцями не зуміли навіть жодного разу по воротах ударити. Та й той факт, що на них поставили світовий рекорд з володіння м'ячем, йде туди ж. Золоті часи Коста-Ріки вже давно позаду.

На дворі не 2014 рік (тоді Коста-Ріка виграла групу в Англії, Італії та Уругваю), а головному творцю того дива Кейлору Навасу вже 35 років, Браяну Руїзу і зовсім 37. Та й чого чекати взагалі від команди, сумарна трансферна вартість якої за Transfermarkt 18,75 млн євро! У японців один Даїчі Камада 30 стоїть! А вся команда 154! У японців унікальний шанс, вони можуть не пропустити у плей-офф когось із пари Німеччина – Іспанія.

Бельгійцям доведеться помучитися

Збірна Бельгії успішно розпочала свій шлях на ЧС, перемігши Канаду. Але та перемога була неймовірно важкою для Де Брюйне та кампанії. А суперник за статусом був набагато простішим, ніж Марокко. Навіть букмекери бачать бельгійців лише номінальними фаворитами, їхній успіх оцінюють у ризикові 2.02.

Що може суттєво допомогти збірній Бельгії, так це те, що матч можуть пропустити лідери марокканської команди – Мазрауї та Хакімі. Обидва мають пошкодження, їхня участь у матчі під питанням. Особливо болісною може бути втрата Хакімі, через яку тут будують більшу частину гри. Бельгійців може виручити їхню перевагу в класі, яка може дозволити забити в одному моменті за гру, а надійна гра Тібо Куртуа врятує в найскладніших моментах матчу. Бельгійці будуть налаштовані перемагати хоча б тому, щоб уникнути важкої дуелі з Хорватією за вихід із групи.

Марокканці не програють аж три роки в офіційних матчах. Команда виглядає дуже в'язкою, важко прохідною. Ускладнити життя бельгійцям вони точно зможуть.

Хорвати намагатимуться здобути 3 очки

По відношенню до цього матчу застосовно абсолютно те саме, що і по відношенню до гри Бельгія - Марокко. Фаворит тут хіба що номінальний – це Хорватія. Але в реальності це не означає зовсім нічого. Канада в першому турі виглядала настільки добре, що вихід із групи для неї не мрія, а цілком реальність.

Команда Златка Даліча не виглядає непереможною чи недосяжною. Більше того, «шашкові» зараз виглядають набагато скромнішими від тієї ж Бельгії. Але вона точно буде змушена грати значно агресивніше проти канадців. Хорвати добре розуміють, що осічка тут неприпустима. А здобути очки у матчі з Бельгією буде ще складніше.

Канадцям перемога потрібна як повітря. Ситуація зобов'язує їх грати на атаку і перемогу. Дві поразки до ряду автоматично позбавлять шансів на вихід у плей-офф. І тут головним у цій зустрічі може виявитися вміння команд справлятися з тиском та стресом. Обом потрібен максимальний результат, від якого залежить їхня доля на цьому турнірі. І тут хорвати мають перевагу – досвід. Модріч, Перишич, Ковачич та Брозович бачили на своєму футбольному віці абсолютно все, чого не скажеш про канадців. Тут молоді і зухвалі «клинові листки» можуть здригнутися.

Фінал для Німеччини

– Це перший фінал для нас на цьому Чемпіонаті світу. Ми зробимо все можливе, щоб перемогти, – сказав на передматчевій прес-конференції головний тренер збірної Німеччини Ганс-Дітер Флік.

І німецький коуч має рацію. Німеччину влаштує лише перемога.

Взагалі на Німеччину вилилися тонни критики після поразки Японії. Багато вболівальників почали прямо говорити «краще б у футбол грали, а не в політику». І ця претензія зрозуміла - напередодні матчу з Японією німецькі гравці роздавали інтерв'ю про несправедливість того, що їм не дають вийти на поле з капітанською пов'язкою з написом "One Love". Навіть на передматчевому командному фото позували, прикриваючи роти, висловлюючи протест, показуючи, що їх намагаються змусити замовкнути. Підсумок зосередженості на нефутбольних питаннях побачили всі – поразка від Японії.

Німцям належить зіграти з Іспанією Луїса Енріке, яка, судячи з першої гри, більш ніж на ходу. Дуже зіграною, технічною, швидкою та смертоносною Іспанією, якою, здається, по зубах хто завгодно. Не додає оптимізму і те, що німці досить погано грають з іспанцями. Останні дві зустрічі цих збірних у Лізі Націй закінчилися дуже по-різному. Нічия 1:1 у першому матчі, перемога іспанців з рахунком 6:0 у другому. Та й за старих часів прикрих поразок від «червоної фурії» вистачало – програний фінал Євро-2008, поразка у півфіналі ЧС-2010.

Для німців плюс полягає в тому, що вони виходитимуть на поле, знаючи результат матчу Японія - Коста-Ріка. Гравці будуть чітко усвідомлювати чи варто їм розраховувати на щось ще, крім самих себе. Але в решті знайти якісь аргументи, завдяки яким вони можуть перемогти іспанців складно. Ситуація у команди справді Фліка важка.