Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
17 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: Німецьке фіаско та розгром від іспанців

ЧС-2022: Німецьке фіаско та розгром від іспанців
Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Вчорашній ігровий день на Чемпіонаті світу з футболу у Катарі став дуже яскравим та різноманітним. Він подарував чотири абсолютно різні за своїм змістом та змістом матчів. Знайшлося місце усьому: і рівній боротьбі, і сенсації, і розгрому, і подиву.

Рівний матч рівних суперників

Ігровий день розпочинався поєдинком рівних суперників – Марокко та Хорватії. Тренер марокканців Валід Реграгі не став винаходити велосипед і поставив на матч схему 4-1-2-3, де двох із трьох центральних півзахисників посадили досить високо. Хорвати цю ж схему «віддзеркалили» і вийшли з такою самою розстановкою на матч. Чи були несподіванки у стартових складах? У хорватів не зіграв Марцело Брозович. Марокканці всіх своїх найсильніших гравців повели у бій з перших хвилин.

Переваги під час зустрічі не зумів заробити собі ніхто. І ті й інші мали рівну кількість ударів - по 7, і по 2 удари у площину воріт. Лише за володінням м'ячем хорвати були кращими, зберігаючи його в себе протягом 65% ігрового часу. Що легко пояснюється тим, що у їхній команді грає такий визначний майстер як Лука Модріч. До речі, півзахисник і отримав звання найкращого гравця матчу.

Виявити найсильнішого команди не зуміли, що для них і було завдання мінімум. Програвати не хотілося у першому турі нікому. У наступному турі хорвати зіграють із Канадою, а Марокко доведеться поборотися з номінальними фаворитами групи – Бельгією. Ці матчі відбудуться 27 листопада.

Німецьке фіаско

Перед матчем Німеччина – Японія ми писали про те, а чи не звикла німецька команда до невдач у поєдинках із суперниками рангом нижче ? Як з'ясувалося, звикла. Другий Мундіаль поспіль Бундестім починають із поразки, хоч і мають статус твердого фаворита. Випадковістю це вже назвати важко. Команда Ханса-Діттера Фліка (на секундочку, найбільш високооплачуваного тренера на цьому ЧС) стала автором «творіння», здатного посперечатися з матчем Аргентина - Саудівська Аравія за звання головної сенсації турніру.

Флік вийшов на матч зі схемою 4-2-3-1 без центрального нападаючого як такого. Цю роль у нього виконував номінальний атакуючий півзахисник Кай Хавертц. Дивним виглядало і рішення ставити масивного Зюле на правий фланг оборони, адже він повільний. В іншому склад був більш ніж очевидний: Нойєр у воротах, захист – Зюле-Рюдігер-Шлоттербек-Раум, півзахист – Гюндоган, Кімміх-Мусіала-Гнабрі-Мюллер та Хавертц в атаці. Японці виставили у відповідь таку саму схему.

Сценарій цього матчу фактично клонував поєдинок Аргентини із Саудівською Аравією. У першому таймі у ворота японців на 32 хвилині було поставлено пенальті, який реалізував Ілкай Гюндоган. А наприкінці першого тайму, у компенсований час Кай Хавертц забив гол, але його скасували через офсайд. Рахунок 2:0 інтригу напевно б убив, а так вона все ще залишалася.

Статистично німці контролювали перебіг зустрічі: 74% володіння м'ячем, 25 ударів (проти японських 11), 8-3 по ударах у площину на користь Німеччини. І що толку? Якщо на 75 хвилині одним із нечисленних ударів забиває Доан, а ще за 8 хвилин Асано робить рахунок 1:2. А багато в чому тому, що тренер японців Моріясу провів на початку другого тайму одну, а потім і ще дві заміни. Вони не дали японцям просісти. А Хоффман, Горецька, Гетце, Фулкруг і Мукоко, які вийшли на заміни, не принесли жодного результату.

Поразка Німеччини у першому турі ставить її турнірні перспективи цьому ЧС під удар. У наступному турі Німеччини гратиметься з Іспанією. І тепер цей матч для німців стане якоюсь подобою фіналу, без перебільшення вирішальною грою. Для них бажано перемогти іспанців, щоб зберегти шанси на вихід із групи. Японія зіграє з Коста-Рікою, де матиме статус явного фаворита.

Збірна Японії святкує перемогу. Фото: https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1595433057829396481/photo/2

Збірна Японії святкує перемогу. Фото: https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1595433057829396481/photo/2

Іспанці проїхалися костариканцями

Від Коста-Ріки перед цим матчем ніхто дива і не чекав. Чекати на нього від команди, в якій з 2014 року не змінилося практично нічого складно. Класні гравці в ній хоч і є, але вони вже дуже постаріли. Та й воротар Кейлор Навас не всесильний. А тут на них вийшли молоді, дуже талановиті, зіграні та добре збалансовані іспанці, які ще й були в курсі поразки німців японцям.

Цей матч перетворився на якесь побиття. Було відчуття, що на полі зустрілися команди не те що з різних вагових категорій, а різних дивізіонів. Костариканці до ладу навіть м'яча не побачили в цьому матчі. Іспанці встановили світовий рекорд із володіння м'ячем на ЧС, контролюючи його протягом 82% ігрового часу. До воріт Унаї Симона Коста-Ріка теж так і не дійшла – нуль ударів. А іспанці били, і били багато - 17 ударів, 7 з яких у ворота. І всі 7 стали забитими голами.

Початок розгрому було покладено ще на 11-й хвилині, забив Дані Ольмо. На 21 відзначився голом Марко Асенсіо. На 31-й Ферран Торрес. У другому таймі Ферран ще раз забив. Потім на 74-й Гаві зробив рахунок 5:0. А Карлос Солер та Альваро Мората встановили підсумкові 7:0 на 90-й та 92-й хвилинах відповідно.

Поки що це найбільша перемога на ЧС. А Коста-Ріка виглядає тепер як безнадійна команда Мундіалю. Як хлопцям тепер налаштовуватись на гру з Японією після такого побиття?

Фінальний м'яч від Гаві на 74-й хвилині зафіксував рахунок 5:0. Фото: https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1595471973555093513/photo/1

Фінальний м'яч від Гаві на 74-й хвилині зафіксував рахунок 5:0. Фото: https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1595471973555093513/photo/1

Бельгійці мінімально перемогли Канаду

Цей матч теж міг принести сенсацію, причому за грою досить логічну. Почалося все з того, що на 10-й хвилині матчу у ворота Тібо Куртуа було поставлено пенальті. Але забити його лідер канадців Альфонсо Девіс не зумів, Куртуа врятував. Гра бельгійцям давалася тяжко. Доходити до воріт канадців їм вдавалося не часто. Але свій гол чисто на виконавській майстерності команда все ж таки знайшла – на 44 хвилині Мічі Батшуаї забив єдиний м'яч у цій грі.

Канада мала пристойні шанси відігратися, завдала по воротах суперника 22 удари, щоправда, не дуже точні. Лише 4 з них були у ворота. Перемогти Бельгії допомогла майстерність воротаря Тібо Куртуа, який зараз перебуває у блискучій формі і є, можливо, найкращим воротарем у світі.

Канадці показали, що на цьому турнірі вони будуть вкрай незручною командою для всіх. Їхні матчі з Марокко та Хорватією точно будуть цікавими.

Мічі Батшуаї забив єдиний м'яч у цій грі. Фото: https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1595506898270359560/photo/1

Мічі Батшуаї забив єдиний м'яч у цій грі. Фото: https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1595506898270359560/photo/1