Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: У гру вступають нестабільні німці, «старі» бельгійці, загадкова Канада

ЧС-2022: У гру вступають нестабільні німці, «старі» бельгійці, загадкова Канада
Фото: Крістофер Пайк/Getty Images для Верховного комітету 2022

23 листопада знову відбудуться одразу чотири поєдинки групового етапу Чемпіонату світу в Катарі. Свій турнірний шлях цього дня розпочнуть срібні призери попереднього ЧС, а також грізні Німеччина, Іспанія та Бельгія.

О 12:00 розпочнеться матч групи "F" Марокко - Хорватія. Потім о 15:00 Німеччина – Японія, а о 18:00 у цій самій групі зіграють Іспанія – Коста-Ріка. І завершуватимуть ігровий день о 21:00 Бельгія та Канада.

Боротьба еліт із амбітними претендентами

Група «F» зібрала у собі досить цікавий квартет. З одного боку, здається, що лідери у цій групі більш ніж очевидні. Хто ж зможе нав'язати конкуренцію срібним призерам попереднього ЧС хорватам та такій іменитій Бельгії? Але відчуття того, що хтось таки зможе це зробити, не залишає.

Лідери обох команд за ці 4 роки не стали молодшими. І нехай лідер хорватів Лука Модріч у свої 37 років все ще у блискучій формі і дасть фору практично всім гравцям, які приїхали на ЧС. То головна ударна сила бельгійців, яка феєрила 4 роки тому в особі 31-річного Едена Азара, за ці чотири роки стала в рази слабшою.

У Бельгії тепер новий лідер – колишній напарник нашого Зінченка Кевін Де Брюйне. І йому цю команду доведеться тягти на цьому турнірі на собі.

Хорвати розпочнуть ігровий день о 12:00 матчем із Марокко. У складі останніх є на що подивитися. Відмінний воротар Ясін Буну, елітні захисники Хакімі та Мазрауї, а в атаці ікс-фактором може стати Хакім Зієш та Юссеф Ен-Несірі. У хорватів герої ті самі: все ще грають нев'янучі вище згаданий Модріч, а разом із ним Перишич, Крамарич, Брозович і Ловрен. Фаворита в цьому матчі, за великим рахунком, немає. Матч обіцяє бути яскравим та дуже близьким.

А бельгійцям доведеться завершувати ігровий день о 21:00 із Канадою

Канада у цьому ЧС команда-загадка. Востаннє на Мундіаль вона діставалася ще минулого століття, тож можна сміливо вважати це дебютом. Ця збірна від частини схожа на Уельс, у ній є яскраво виражений зірковий лідер – Альфонсо Девіс із «Баварії». Є і пара чудових помічників для нього в особі Девіда та Бушанана. Спостерігати за Канадою на ЧС буде цікаво хоча б тому, що вона для цього турніру є екзотичною стравою. Здивувати Бельгію вона навряд чи зможе, а ось пізніше поборотися з Марокко та Хорватією обов'язково постарається. Бельгії треба перемагати – її мінімум на цьому турнірі вихід у плей-офф, і відкладати його реалізацію вони не стануть.

Німеччина та Іспанія у пошуках колишньої величі

Група «Е» подарує у першому турі матч Німеччина – Японія та Іспанія – Коста-Ріка. Перший розпочнеться о 15:00, другий о 18:00. У минулі часи ця група була геть-чисто позбавлена інтриги, але не зараз.

Німеччина далека від тієї, що у 2014 році брала ЧС у Бразилії. Нинішня Бундестім страшенно не стабільна, часто заступається у матчах із суперниками рангом нижче, та й погано провела матчі Ліги Націй. Чи не стали погані результати звичкою для збірної Гансі Фліка? Ось, мабуть, головне питання для групового етапу, який стоїть перед Німеччиною.

Хоча заявка німців і сповнена молодих та яскравих талантів в особі Мукоко, Адейємі, Мусіала, а також досвідчених Сані, Гнабрі, Гюндогана та інших зірок, чистого центрфорварду вони не мають. Тімо Вернер перед турніром зазнав травми. Отже Флик або довіриться комусь із пари молодих Мукоко - Адейемі, або перевіреному Мюллеру. І ось цей надлишок молодості та відсутність чистого форварда може стати причиною як мінімум труднощів у груповому етапі.

Попередній ЧС Німеччина з тріском провалила, посів останнє місце у групі. Тоді німці програли у першому турі мексиканцям, а у третьому були наглухо обіграні Південною Кореєю. І ось у суперниках знову така сама незручна, швидка та технічна азіатська команда. Чи здадуть німці цей іспит?

Про Іспанію Луїса Енріке можна говорити довго. Критики цей фахівець отримує чимало. Щонайменше через те, що не покликав на Чемпіонат світу Серхіо Рамоса, який точно міг би солідно зміцнити захист команди. Та й загалом Енріке часто звинувачують у тому, що він недолюблює гравців «Реала», кличе їх завжди щонайменше. Але він тренер, і йому, як каже стара приказка, видніше. У своїх досягненнях у збірній він уже записав півфінал Євро, а це вже не мало, особливо з урахуванням того, що на такий високий результат ніхто й не чекав.

Іспанці робитимуть ставку на володіння м'ячем. І, ймовірніше, своєю монотонною грою здолають Коста-Ріку. Протиставити що-небудь іспанцям костаріканці просто не можуть - банально нічого. У команді в ролі лідерів ті ж, хто були авторами чудового прориву на ЧС-2014 (Руїс, Навас тощо). Нове покоління талантів хоч би приблизного рівня не має. Але це не означає, що Коста-Ріка не зможе забитися на захист і міцно заважатиме іспанській атаці. Розгрому чекати тут не варто.