Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
25 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: Офсайди – як засіб боротьби проти фаворитів та фатальний промах Левандовскі

ЧС-2022: Офсайди – як засіб боротьби проти фаворитів та фатальний промах Левандовскі
Фото: Мессі Reuters

Аргентинська катастрофа та саудівська казка

Першими на поле вийшли футболісти Аргентини та Саудівської Аравії, і цей матч став головною подією дня.

Команда Ліонеля Скалоне напередодні матчу була беззаперечним фаворитом. Відповідно до одних лише котирувань букмекерів - коефіцієнт на перемогу Аргентини був 1.13, можна було бути впевненим у їхньому тріумфі. Матч для аргентинців розпочинався більш ніж успішно. Вже на 9-й хвилині у ворота саудівців арбітр поставив пенальті, який впевнено реалізував Ліонель Мессі. Далі аргентинці продовжили домінувати і забили ще кілька голів, але їх було скасовано арбітром через влучення в офсайд. Відчувалося, що розгром саудівців десь далеко. А ось друга частина поєдинку просто шокувала всіх.

На 48-й хвилині матчу правий півзахисник Аль-Шехрі зрівняв рахунок. А через 4 хвилини Аль-Давсарі обвів одразу трьох аргентинців і завдав точного удару в дальній кут, врятувати від якого Емільяно Мартінес вже не зумів. Аравійцям вистачило лише два точні удари, щоб вийти вперед.

Аргентинці неабияк занервували. Почали судомно шукати шлях до воріт Аль-Оваїсу, але всі спроби ні до чого не приводили. Надто вже надійно Саудівська Аравія закрилася у себе в штрафному майданчику. Не допомогла і потрійна заміна на 59-й хвилині. Лише вихід Акуньї на 71 хвилині трохи покращив становище та дозволив активніше задіяти в атаках лівий фланг. Але цього забракло навіть щоб уникнути поразки.

До речі, офсайд став справжньою зброєю саудівців у цьому матчі. 10 разів аргентинці опинялися поза грою через блискучу роботу оборонної лінії Саудівської Аравії. Щоразу, коли команда Скалоне збиралася розігнати швидку вертикальну атаку, саудівські захисники висувалися максимально високо, ніж організовували штучний офсайд, куди постійно потрапляли аргентинські гравці. А розкрити захист із позиційних атак зірковим «альбіселесте» просто не вдавалося. Араби сідали низьким блоком, захищалися всією командою та просто позбавляли аргентинців простору.

Підопічні Ерве Ренара припинили феноменальну серію аргентинців без поразок. Аргентина не дотягла до вічного рекорду Італії (37 матчів без поразок) зовсім небагато. Та й одна справа, що не відбулися рекорди, зовсім інша – розклад у турнірній таблиці. А там у аргентинців виникли дуже серйозні проблеми. Команда Скалоне після 1-го туру остання у групі. І далі їй грати з дуже непростою Мексикою та Польщею. Вихід із групи тепер під загрозою – Мессі та його партнерам потрібно перемагати у двох матчах, щоб напевно.

До речі, король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд оголосив середу у Саудівській Аравії вихідним днем після сенсаційної перемоги національної збірної!

Левандовський пробачив мексиканців

Протистояння Мексики та Польщі після поразки Аргентини заграло новими фарбами. Обидві команди явно горіли бажанням взяти 3 очки та почати турнір якомога успішніше, щоб підвищити свої шанси на вихід із групи. І такий шанс у збірної Польщі, безумовно, був. Але на 58-й хвилині Роберт Левандовский не зумів реалізувати пенальті - Гільєрме Очоа відбив 11-метровий!

В іншому це був досить рівний матч, де мексиканці мали територіальну перевагу і навіть частіше били, але конвертувати це у забиті м'ячі не зуміли. Матч завершився з рахунком 0:0.

Нічиї поляків і мексиканців найбільше на руку Аргентині та Саудівській Аравії. Останні зненацька опинилися на першій позиції в групі, і навіть одна нічия дозволить їм претендувати на прохід у плей-офф. І саудівці точно це робитимуть, вчорашній результат на випадковість не схожий – надто вже добре навчена і злагоджена ця команда. Аргентині треба радіти, що до поляків і мексиканців лише одне очко відставання замість трьох – це значно підвищує шанси на те, що їм вдасться вийти з групи.

«Орли Карфагена» непогані

Данія та Туніс теж розписали нульову нічию. Що також можна назвати результатом сенсаційним. Від тунісців чекали поразки у матчі з данцями. Як-не-як проти них грала одна із найкращих команд попереднього Євро! Але датського статусу «орли» не злякалися, навіть суттєво огризалися.

Така гра збірної Данії викликає запитання. Але свій успішний Євро данці починали набагато гірше, ніж нинішній ЧС. Тоді вони програли фінам. А тут завзята нічия та матч з Австралією та Францією попереду – данці ще додадуть. Туніс же показав, що на нього варто зважати. Одне здобуте очко залишає шанси і їм на вихід із групи. Загалом група «D» тепер суттєво додала в інтересі.

Французи розбили «кенгуру» та втратили одного захисника

Чемпіони світу в нормальних умовах мали б без жодних проблем  чергово перемагати Австралію. Але команду Дідьє Дешама настільки потужно перелихоманило травмами, що від її найсильнішої версії залишилося не так багато. Лишившись Бензема, Нкунку, Канте, Погба і Кімпембе, французи неабияк втратили в мощі. Що й було видно з їхньої дебютної гри з Австралією.

Кадрові проблеми настільки б'ють по команді, що у півзахисті доводиться випускати нападаючого Антуана Грізмана, а поруч із ним ставити Адрієна Рабйо.

Вже на 9-й2УО56У6ЬУЦ хвилині матчу австралійці примудрилися засмутити Уго Льоріса, забивши гол. Зробив це Крейг Гудвін. Після цього на якусь мить здалося, що й австралійці можуть зробити сенсацію.

Але французи не аргентинці, нервувати не стали – продовжили грати у свій футбол та методично давити суперника. Дуже швидко це дало свої плоди. Спочатку Адрієн Рабйо зрівняв рахунок, а потім Олів'є Жиру вивів команду вперед.

У другому таймі австралійці остаточно сіли на оборону. А французи почали експериментувати в атаці у пошуках оптимального варіанта повторного розтину оборони суперника. Але робили вони це особливо не напружуючись, поважно, розслаблено, показуючи, хто тут чинний чемпіон світу. Свій шанс на 68-й хвилині матчу все-таки не прогавив головна зірка французів Кілліан Мбаппе, який замкнув навіс Усмана Дембеле. На 71-й хвилині Мбаппе віддав результативну передачу на Олів'є Жиру, і той оформив остаточні 4:1. Переконливо та без особливих надзусиль.

З негативного після цього матчу для команди Дешама було те, що схоже, що в лазареті з'явився ще один гравець стартового складу - травму коліна в першому таймі отримав захисник Лукас Ернандес, якого на 13-й хвилині довелося міняти на Тео Ернандеса.