Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

На ЧС у Катарі за США грає син ліберійського президента

На ЧС у Катарі за США грає син ліберійського президента
Фото: REUTERS/Джон Сіблі

Вчора заключним матчем групи "В" став поєдинок збірних США та Уельсу. Очне протистояння двох кандидатів на вихід із групи закінчилося образливою для американців нічиєю 1:1.

Цікаво в цьому протистоянні, хто забив гол за американську збірну. Зробив це на 36-й хвилині матчу 22-річний нападник Тімоті Веа. Гравець є сином президента Ліберії Джорджа Веа, який свого часу був великим футболістом. Він став єдиним представником африканського континенту, котрий зумів виграти Золотий м'яч.

Після завершення футбольної кар'єри Джордж Веа зайнявся політичною та гуманітарною діяльністю. Ще 2005 року балотувався на пост президента, але зазнав поразки у другому турі. Тоді Веа програв Елен Джонсон-Серліф – першій в історії Африки жінці-президенту. Але на цьому не зупинився і став президентом, перемігши на виборах 2017 року. З того часу уславлений ексфутболіст керує державою.

Цікаво, що Тімоті народився не в Ліберії, а у Нью-Йорку. 22-річний нападник має два громадянства – американське та французьке. А ліберійського в нього, на відміну його старшого брата Джорджа Веа-молодшого, немає. З юних років Тімоті виступає у системі збірної США, але в клубному рівні є вихованцем французького ПСЖ. У сезоні 2019/20 перейшов із Парижа до «Лілля» за 10 мільйонів євро, де виступає і зараз.

Франція для Тімоті Веа стала футбольною батьківщиною, він пішов шляхом батька, який колись починав свою кар'єру в «Монако», а потім продовжив її в ПСЖ.

Тімоті вчора забив свій перший гол на ЧС, на відміну батька. Джорджу Веа не вдавалося пробитися на ЧС зі збірною Ліберії. Команда завжди поступалася більш майстерним суперникам у кваліфікації.

Свій наступний матч збірна США проведе проти збірної Англії. Відбудеться він 25 листопада о 21:00 за київським часом.