Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Артем Франков про мундіаль: Якби Португалія не взяла Роналду – могла б перемогти

Артем Франков про мундіаль: Якби Португалія не взяла Роналду – могла б перемогти
Фото: Крістофер Пайк/Getty Images для Верховного комітету 2022

20 листопада у Катарі стартує чемпіонат світу з футболу. Цей мундіаль сміливо можна назвати одним із найнезвичніших, адже це перший ЧС, який пройде в арабській країні. Тому і терміни його не як зазвичай влітку, а осінь-зима - в цей час року там не так спекотно.

До матчу-відкриття між країною - господаркою турніру Катаром та Еквадором всього нічого, тому саме час поговорити про те, що ми побачимо на цій футбольній першості. Співрозмовник «КП в Україні» - один із найвідоміших в Україні футбольних експертів Артем Франков.

Фаворити – латиноамериканці

- Артеме Вадимовичу, як ви вважаєте, чи під силу Франції повторити успіх чотирирічної давності та захистити звання чемпіона світу?

- Ні, думаю, не під силу. У мене головними фаворитами стоять збірні Бразилії та Аргентини. У нинішні європейські збірні я не вірю. За всього мого критичного ставлення до Ліги націй як до турніру, на мій погляд, стан європейських національних команд, продемонстрований там, не вселяє довіри.

Логотип майбутнього ЧС Фото: ru.wikipedia.org

Логотип майбутнього ЧС Фото: ru.wikipedia.org

- Як сильно позначиться конфлікт Кріштіану Роналду в "Манчестер Юнайтед" на результатах збірної Португалії? Все-таки йому доведеться грати разом із Бруну Фернандешем.

- Тут питання ось у чому: наскільки тренер Фернанду Сантуш досвідчений і авторитетний і чи зможе цей конфлікт звести до чогось незначного. Стан Кріштіану Роналду у збірній Португалії впливає на Бруну Фернандеша, який також є провідним гравцем команди. І на мій погляд, більш ведучий, ніж нинішній Кріштіану.

До речі, гадаю, і збірну Португалії теж нічого хорошого не чекає. Тому на позицію Кріштіану Роналду запропонував би поставити Гонсало Рамуша, Рафу Сілву чи когось із «Бенфіки». Зараз є дві команди, чиї гравці усі мають бути у збірних. Нехай з італійцями і не склалося, але я маю на увазі «Наполі» та «Бенфіку».

- Ви виділили як фаворитів Бразилію та Аргентину. Чому?

- Найукомплектованіші, рівні команди, без провалів у всіх лініях. Плюс час проведення турніру. Він повністю влаштовує американські збірні, які грають за системою весна-осінь. Чемпіонати Бразилії та Аргентини закінчилися чудово. Вони дограли Кубок Лібертадорес. У них зараз стан, як у України у травні, коли все закінчується, і ми їдемо грати на ЧС чи ЧЄ. Так і південноамериканці зараз вирушають на ЧС, який їм абсолютно зручний за календарем.

Футбольний форум стане найдорожчим за всю історію проведення турніру – у Мундіаль вкладено понад 200 мільярдів доларів. Фото: commons.wikimedia.org

Футбольний форум стане найдорожчим за всю історію проведення турніру – у Мундіаль вкладено понад 200 мільярдів доларів. Фото: commons.wikimedia.org

Можна чекати дива від Камеруну

- Чи чекати на цьому ЧС чогось дивовижного від команд з Азії і Африки? Хтось зможе зачарувати та закохати в себе вболівальників?

- В історії футбольної Африки вже сталося три дива: Камерун 1990 року, збірна Сенегалу 2002 року та збірна Гани 2010 року. Причому Гана найближче підійшла до півфіналу чемпіонату світу.

Запитуєте, що очікувати від нинішніх африканських збірних? Від Тунісу, як завжди, – нічого, Туніс просто їде взяти участь у ЧС та добре відпочити. У Сенегалу все залежить від стану здоров'я Садіо Мане. І якщо він не зіграє на груповому турнірі, то шанси Сенегалу наближаються до дуже малої величини.

На мій погляд, добре укомплектований Камерун. Причому дивовижна річ: йому два клуби зробили подарунки. Зокрема, Замбо-Ангісса – центральний півзахисник «Наполі». Це опора у центрі поля. І в нападі є Чупо-Мотинг, який останнім часом забиває у кожному матчі у «Баварії». Мюнхенці позбулися Левандовскі, і, принаймні у чемпіонаті Німеччини, Чупо-Мотинг чудово справляється.

Камеруну вже є на кого опиратися. Ще в них чудовий воротар європейського класу Андре Онана, який гідно показав себе в «Інтері», Хандановича там уже ніхто й не згадує. На позиції зліва є забивний Тока Екамбі з Ліону. І є знайомий нам Венсан Абубакар, який отримав капітанську пов'язку, він все ще може показувати результат.

На мій погляд, лише краї захисту у Камеруну заслабкі, не знаю, як із цього Рігобер Сонг виповзатиме, але подивимося. І не вистачає ще одного центрального півзахисника найвищого класу. Проте ця збірна при всіх своїх проблемах приїжджає на цей ЧС з високими очікуваннями. І є реальний потенціал.

- Як щодо Гани та інших?

- Від збірної Гани я чекаю на менше. У неї не рівний склад. У нападі розраховувати на вічних братів Аю, один із яких уже давно грає у Катарі, не доводиться.

Із Африки є ще збірна Марокко. Не чекаю від неї нічого. Та й північноафриканський футбол мені не подобається. Він повільний, нерезультативний, надзвичайно оборонний.

- Що очікуєте побачити від господарів турніру?

– Катар готується з вересня під керівництвом іспанського тренера Фелікса Санчеса, вихідця із «Барселони». Він уже 16 років системно та методично працює зі збірною Катару, тому його перемога на Кубку Азії у 2019-му далеко не випадкова. Це та сама юнацька збірна Катару, яка виграла азіатський чемпіонат 2014 року.

Бельгія розчарує, а Сербія – цікава

- Із великих команд може хтось провалитися?

- Я вважаю, що Бельгія розраховує максимум на вихід із групи. Потім – відвалиться. Мені взагалі незрозумілий сьогоднішній стан багатьох європейських збірних. Що з німцями після того, що вони витворювали у Лізі націй... Англійці, що кульгають на обидві ноги, програють угорцям з рахунком 0:4... Наскільки це серйозно? Мені здається, все йде до того, що це буде не європейський ЧС.

Ось якби Португалія поїхала на цей чемпіонат світу без Роналду, я їхні шанси оцінив би набагато вище. А так заб'є комусь лівому два м'ячі і почнеться: "ну ось, бачите, Крішті Роналду великий"!

- А поляки та серби? Здивують?

– Поляки пройшли шведів, але це більше подарунок від ФІФА. У поляків тоді забрали із суперників Росію і чомусь не дали словаків. Завдяки цьому вони вийшли свіженькі на шведів та пройшли далі. Ця збірна тримається на зв'язці Зелінськи - Левандовськи, і, може бути, ще Залєвськи – лівий захисник із «Роми» себе покаже.

Сербія буде дуже цікава та оригінальна тактикою. У них так склалося, що є два нападники-стовпи – Митрович і Влахович. І що тренеру у цій ситуації робити? Взагалі років як 50 уже не ставлять двох однопланових нападаючих на полі. Ще з «Ліверпуля» 70-х років із пари Кіган - Тошак. Уся команда заточується під цю пару нападаючих. Я не знаю, чи правильно зробив тренер, але подивимося.

Все загалом дуже цікаво та непередбачувано, але як воно складеться – подивимося. Куди ж м'ячики полетять – це питання.

Зірка Кріштіану Роналду (на думку експертів) може згаснути на цьому Мундіалі. Фото: commons.wikimedia.org

Зірка Кріштіану Роналду (на думку експертів) може згаснути на цьому Мундіалі. Фото: commons.wikimedia.org

ВАЖЛИВО!

Де дивитись матчі ЧС?

ЧС у Катарі-2022 транслюватиметься на платформі Megogo у прямому ефірі. Також матчі доступні для перегляду на сайті "Суспільного".

Матч-відкриття Катар - Еквадор відбудеться 20 листопада о 17.00.