Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Артем Франков про матч «Динамо» - «Бенфіка»: Розклад сил для киян не безнадійний

Артем Франков про матч «Динамо» - «Бенфіка»: Розклад сил для киян не безнадійний
Фото: fcdynamo.com

17 серпня відбудеться перший матч фінального раунду кваліфікації у Лізі чемпіонів. Київське «Динамо» має поборотися з лісабонською «Бенфікою». Український клуб виступає нехай і номінально, але як господарі. Кияни приймуть "орлів" у польському місті Лодзь на стадіоні ЛКС ім. Владислава Круля.

Із суперниками у Португалії розправились всуху

Порівняємо шлях двох команд до останнього раунду кваліфікації.

Підопічним Мірчі Луческу спочатку попався турецький "Фенербахче". Перша гра закінчилася нічиєю, але у себе вдома турки програли - 1:2. Цей матч запам'ятався скандалом – не переживши поразки своєї команди, турецькі фани почали скандувати «Путін, Путін», сподіваючись вивести наших спортсменів із себе. Але не допомогло…

Далі на шляху киян трапився австрійський «Штурм». І з ними наші хлопці впевнено розправилися, вигравши перший матч 1:0, а другий - 1:2.

Лісабонська «Бенфіка» свого першого та єдиного суперника з Ліги чемпіонів - датського «Мідтьюлланд» - рішуче обіграла в обох матчах: 4:1 та 1:3 відповідно.

У чемпіонаті Португалії "Бенфіка" теж впевнено перемагає, причому всуху: з рахунком 0:2 побитий "Пасуш-де-Феррейра", "Арока" програла 4:0, і лише скромна "Каза Пія" створила іменитим лісабонцям труднощі і пропустила лише один гол – підсумок 0:1.

Не давати португальцям розганятися

Артем франків Фото: facebook.com/artem.frankov.3

Артем франків Фото: facebook.com/artem.frankov.3

- Досить поглянути на букмекерські коефіцієнти, щоб зрозуміти: безперечно, фаворит майбутнього протистояння – португальська «Бенфіка». Вона б ним була, навіть якби в Україні не йшла війна, – каже головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков. - «Динамо», що тривалий час позбавлене ігрової практики, змушене приймати суперника на нібито домашньому, а насправді нейтральному полі.

До того ж «Динамо» фактично позбавлене можливості якісно посилюватися новими гравцями. У той час як "Бенфіка" - це чемпіон світу з посилення клубу південноамериканцями та молодими португальцями. Їхнє виховання та перепродаж відбувається практично без втрати якості гри.

– Це очевидні речі, навіть не хочеться говорити. Якщо їх перераховувати, то виникає відчуття повної безнадії та відсутності будь-яких шансів у «Динамо», – продовжує наш експерт. - Але футбол – така гра, яка завжди залишає шанси за будь-якого співвідношення сил. Тому ситуація для киян не безнадійна. "Динамо" вже показало, як може вирішувати спортивні завдання. Можливо, не демонструючи при цьому якусь видовищну, надзвичайно конструктивну атакуючу гру. Проте дивним чином дає результат. Демонструє ефективність та проходить суперників.

Того ж «Фенербахче» пройдено киянами на тлі тотальної відсутності ігрової практики. І фаворитом у тому протистоянні було явно не «Динамо».

- У чому морально-психологічна перевага киян? На них у цьому матчі не давить відповідальність. Навіть якщо вони поступляться "Бенфіці", то ніхто їм поганого слова не скаже. І ось, граючи на такому «розслабоні», вони можуть нав'язати «Бенфіці» силову боротьбу. Португальці, бразильці, аргентинці – вони легконогі, швидкі та дуже не люблять в'язку силову боротьбу. У ній наш козир, – міркує Артем Франков.

Кияни у минулих іграх продемонстрували хорошу «фізику», і якщо зараз добре запресингуємо суперника – з'явиться шанс на перемогу.

- Нехай «Бенфіка» і виграла всі свої матчі в Лізі чемпіонів та чемпіонаті Португалії, оборона її поки що не зазнавала навантажень, - продовжує Франков. – Ми чекаємо від «Динамо» більшого конструктиву від атакуючої лінії. Насамперед ми говоримо про Бесєдіна, Циганкова, Шапаренка та Буяльського. Я на це дуже сподіваюсь.

Зрештою «Бенфіка» не змогла легко впоратися з «Каза Піа».

- Не скажу, що "Каза Піа" мала якісь шанси. Але забила «Бенфіка» їм лише один раз, – продовжує Артем. – Сподіваюся, «динамівці» вивчили той матч вздовж і впоперек. Як найскромнішому лісабонському клубу вдалося успішно протистояти фавориту? «Бенфіка» лінувалася чи в їхній тактиці є слабка ланка?

Отже, рецепт перемоги для киян: як слід натиснути та не переставати пресингувати. До того ж «Бенфіці» психологічно складніше, від них очікують проходу в наступний раунд, тягар відповідальності тисне. Статус лідера перемогу не гарантує.

- У "Бенфіки", я так розумію, є ще одна проблемка. Випав на правому фланзі Давид Нерес, який був новачком "Шахтаря". Вони його з нагоди прихопили. Він останні 2 матчі був відсутній у складі. Хоча, звичайно, там є кому його підмінити: Чикіньо, Діого та Гонцалвеш, – аналізує експерт. – Взагалі команда «Бенфіки» укомплектована на заздрість. Там навіть два чіткі склади спортсменів можна набрати. Уявляєте, вони продають свого провідного нападаючого в «Ліверпуль» і не стають слабшими! Просто почав себе проявляти молодий Гонсалу Рамуш, який раніше був на підхваті.

Система "Бенфіке" заточена на моментальний пошук ефективної заміни гравця. Вже півтора десятиліття клуб перетворився на одного з головних постачальників талантів для топ-клубів.

Старі знайомі

Минулого року «Динамо» та «Бенфіка» були учасниками однієї групи разом із «Барселоною» та «Баварією». Португальці у минулорічних баталіях заробили 4 очки. У Києві тоді було 0:0, а у Лісабоні «орли» обіграли киян 2:0. Забили у ворота киян Жилберто та українець Роман Яремчук.

Грали клуби один з одним та у сезоні 2016/17. Тоді кияни вдома поступилися 2:0, а у Лісабоні господарі здобули перемогу 1:0. На початку 90-х, у сезоні 1991/92", "динамівці" теж були в одній групі з "орлами. І навіть перемогли 1:0 у Києві. Гол забив Олег Саленко. Однак згодом у Португалії довелося зазнати гіркоти – програли 5:0.

Є й у тренера «динамівців» Мірчі Луческу особистий досвід ігор із «Бенфікою», коли він був тренером «Шахтаря». У далекому сезоні 2007/08 «гірники» зуміли здобути перемогу 1:0 у Лісабоні. А у шостому турі групового етапу поступилися 1:2 у Донецьку.

Як бачимо, історично зустрічі із цим представником португальського чемпіонату у наших команд складалися, м'яко кажучи, не дуже. Найчастіше програвали, та й у нічию фактично не грали.

Що кажуть букмекери?

Лісабонці, на думку букмекерів, є помітними фаворитами. На їхню перемогу коефіцієнт 1,69 (поставивши 100 гривень – виграєш ще 69 зверху). В нічию - оцінюють у 3,85. А перемогу «Динамо» як ймовірну розглядають неохоче – 5,00 (тобто поставлене множиш на 5 у разі перемоги).

Де дивитися матч?

Матч розпочнеться 17 серпня о 22.00, і його текстова трансляція буде доступна на сайті Football.ua.

Трансляція поєдинку буде на онлайн-сервісі Megogo, який став офіційним транслятором Ліги чемпіонів в Україні у сезоні 2022/23 починаючи зі стадії плей-офф.