Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Золото Світових ігор: наші гімнастки надолужили втрачене через війну

Золото Світових ігор: наші гімнастки надолужили втрачене через війну
Фото: Міжнародна федерація гімнастики (FIG)

Збірна України на Всесвітніх іграх у Бірмінгемі продемонструвала фантастичний результат, завоювавши 45 нагород (16 золотих) та посівши третє місце у загальному медальному заліку.

Серед золотих медалісток зі спортивної акробатики – гімнастки Вікторія Козловська та Таїсія Марченко. Тренер дівчат Алла Сабержанова розповіла «КП в Україні» про підготовку спортсменок до турніру та про те, як він проходив.

Щоб перемогти, дівчатам довелося надолужувати втрачений через війну час тренувань.

– До 24 лютого ми тренувалися вдома - Кривий Ріг ДЮСШ №1. Готувалися до Чемпіонату світу в Баку (він проходив із 3 по 8 березня), але через війну туди не полетіли, – розповідає Алла Сабержанова. - Цілий місяць ми не тренувалися взагалі, доки не виїхали до Німеччини, і стільки ж входили у форму. Звісно, важко було морально – як тренуватися, коли всі рідні та близькі залишилися вдома під бомбами? Але перед нами стояла мета – Світові ігри, і ми її здійснили. За тиждень до старту Ігор старший тренер збірної Юрій Голяк організував навчально-тренувальний збір у Лас-Вегасі. Це дуже допомогло. Перші три дні проходила адаптація до клімату та іншого часового поясу.

Алла Сабержанова ще й суддя міжнародної категорії. І зазвичай вона знаходиться з іншого боку килима. Але не цього разу.

– Для мене було дуже незвично виводити спортсменів на подіум. Тренувати – це одне, а налаштувати спортсменів упоратися зі своїми емоціями перед виходом – інше, – зізнається наша співрозмовниця. - Сильно хвилювалася перед першою вправою, але не можна було це показувати спортсменкам. Тому я дівчатам сказала: «Просто зробіть свою роботу та отримайте задоволення від виступу!»

Зліва направо: Вікторія Козловська, Таїсія Марченко та тренер Алла Сабержанова. Фото: Українська федерація гімнастики

Зліва направо: Вікторія Козловська, Таїсія Марченко та тренер Алла Сабержанова. Фото: Українська федерація гімнастики

Перший вихід на килим - кваліфікація, і стартувати потрібно впевнено, щоб потім добре відпрацювати всі вправи. Головними конкурентками українок була жіноча португальська пара. І складність їхньої третьої вправи була вища, ніж у наших. Щоб перемогти, дівчатам потрібно було чисто відпрацювати техніку всіх елементів. І в них вийшло - оцінка 18,4.

Головна інтрига фіналу полягала в тому, що, виходячи на килим, наші спортсменки не знали, скільки балів отримали португалки. Треба було викластися на повну.

- Очікування оцінки змусило понервуватись, адже ми розуміли, що відпрацювали дуже добре. А коли оголосили результат – радості не було меж, – згадує Алла Сабержанова.

Наразі Вікторія Козловська та Таїсія Марченко відпочивають, а у листопаді вони планують поїхати на Кубок світу до Німеччини і знову поборотися за золото.

До речі

Це найкращий результат в історії виступів української збірної на Світових іграх. Команда оновила одразу кілька рекордів: посіла 3-е місце (до цього доходили лише до п'ятого), взяли 45 медалей (було 29), 16 золотих нагород (було 10).

Довідка Коротко про

Алла Сабержанова тренує Вікторію Козловську вже десять років. Таїсію Марченко вони взяли близько півтора року тому.

Список досягнень у пари Козловська - Марченко вражає: вони чемпіонки Кубка світу - 2021 (Болгарія, Софія), чемпіонки Європи - 2021 (Італія, Пезаро), бронзові призерки Чемпіонату Європи - 2021 (Італія, Пезаро), чемпіонки Куб., Травня), чемпіонки Кубка світу – 2022 (Польща, Жешув).

Новини по темі: гімнастика золота медаль