Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
5 травня
Завантажити ще

Федерація боксу України: Ми – сильна боксерська країна, але війна вплинула на кожного

Федерація боксу України: Ми – сильна боксерська країна, але війна вплинула на кожного
Фото: facebook.com/UkrainianBoxingFederation

Збірна України з боксу закінчила свої виступи на чемпіонаті Європи, що відбувся у Вірменії з 23 по 30 травня. За нашу команду на рингу билися 13 спортсменів, які заробили 4 бронзові медалі. Відзначилися Дмитро Замотаєв (до 51 кг), Юрій Шестак (до 60 кг), Юрій Захареєв (до 71 кг) та Іван Сапун (до 80 кг).

З таким підсумком Україна змогла зайняти лише 13-те місце у загальному командному заліку, що помітно слабше за показники попередніх років.

Що сьогодні відбувається у нашому боксі? Традиційно українські спортсмени стабільно входили до топ-3. А тут уперше за останні сім років ніхто не дійшов до фінального поєдинку. Про це «КП в Україні» поговорила зі спортивними експертами.

Несправедливо засудили

На думку нашого співрозмовника, результат точно міг бути вищим, але завадили два фактори.

Спортивний директор Федерації боксу України Антон Чередніченко. Фото: facebook.com/cherednichenkobox

Спортивний директор Федерації боксу України Антон Чередніченко. Фото: facebook.com/cherednichenkobox

- Готуючись до чемпіонату, ми розраховували, що в ньому зможе взяти участь один із найкращих боксерів України та світу - Олександр Хижняк, - каже спортивний директор Федерації боксу України Антон Чередніченко. – Також не обійшлось і без дивних для нас рішень суддів. Наприклад, у поєдинку Юрія Захареєва за вихід у фінал нашому спортсмену незаслужено присудили поразку. Після того як наша команда вчинила скандал, бій переглянули та підтвердили – рішення суддів було невірним.

Суддівську бригаду дискваліфікували, але на результат змагань це вже не впливало – тут не передбачено процедуру протестів. Визнання помилок суддів не дало можливості Юрію Захареєву вийти у фінал і битися за золото. І навіть у разі програшу Україна здобула б мінімум одне срібло.

- Ми очікували, що наші хлопці вийдуть у фінал і за підсумками чемпіонату Україна отримає золото, срібло і бронзу. Усі наші боксери виборювали перемогу до останньої секунди бою. Але це бокс, тут усе може статися. Тому очікування дещо не співпали з результатом, – продовжує Антон Чередніченко. – Наразі тренерським складом та самими боксерами буде зроблено аналіз того, що вдалося, а що ні, і в результаті наша команда стане сильнішою.

Цього року ще відбудуться чемпіонати Європи серед юнаків та дівчат, ЧЄ серед жінок, а також серед юніорів та юніорок, відбудеться чемпіонат світу серед молоді. Можливості здобути медалі на змаганнях континентальної першості у наших боксерів ще є, хоча і в інших вікових категоріях.

Попереду підготовка до Олімпіади

Попри війну в Україні наші спортсмени все ж таки піднімаються на п'єдестали чемпіонатів Європи. Боксери розуміють, наскільки важливо, щоб гімн України наразі звучав у всьому світі. Що ж до не найвдалішого для збірної виступу на ЧЄ, то, за великим рахунком, трагедії не трапилося. Ці змагання – лише сходинка на шляху до Олімпійських ігор у Парижі.

- Україна – сильна боксерська країна, але війна вплинула на кожного українця. Боксери, які мешкали у зонах, де нині ведуться активні бойові дії, змушені міняти своє місце проживання, міняти все. Звичайно, все це важко і психологічно, і фінансово, – додав Антон Чередніченко.

Повернення боксу до України вже поступово відбувається. Міністерство молоді та спорту дало дозвіл на проведення змагань серед дорослої та найближчої до дорослої вікової категорії. Упродовж травня свою роботу відновила значна частина українських боксерських клубів.

Є ДУМКА

У професійному боксі поки що все мертве

Президент ліги професійного боксу Михайло Зав'ялов. Фото: особистий архів

Президент ліги професійного боксу Михайло Зав'ялов. Фото: особистий архів

Війна накладає свій відбиток не тільки на аматорський бокс, але й на професійний. В Україні наразі, на жаль, неможливе проведення турнірів через війну. І така ситуація поки що зберігатиметься.

– У професійному боксі у нас нині все мертве. Змагань жодних не проводиться, немає зборів, боїв. Немає і грошей, бо хлопці виступали, щось заробляли, – каже президент Ліги професійного боксу Михайло Зав'ялов. - Загалом поки що чекаємо - раптом щось проявиться. Все залежить від ситуації у країні.