Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

Російська фігуристка Валієва рада повернутись на Олімпіаду після скандалу з допінгом, але "емоційно втомилася"

Російська фігуристка Валієва рада повернутись на Олімпіаду після скандалу з допінгом, але
Фото: REUTERS

Російська фігуристка Каміла Валієва на тлі скандалу з допінгом заявила, що втомилася емоційно, але готова продовжувати змагання. Про це спортсменка сказала під час пресконференції, коментуючи рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) про її допуск до Олімпіади, передає " Чемпіонат ".

– Ці дні для мене були дуже складні, не вистачає емоцій. Я радію, але емоційно втомилася. Тому сльози щастя та невеликого смутку. Але, безумовно, щаслива перебувати на Олімпійських іграх, намагатимусь, максимально настроїтися та представляти нашу країну. Мабуть, це один із етапів, який я маю пройти. Я бачу скільки добрих побажань, віри. Бачила навіть банери в Москві, це дуже приємно, у такий складний час мені дуже важлива ця підтримка. Я думала, що буду одна, але найближчі люди мене ніколи не покинуть, – сказала фігуристка.

15-річна спортсменка продовжить виступати у змаганнях одиночниць на Олімпійських іграх у Пекіні. Коротку програму вона покаже 15 лютого, довільну -17 лютого. На поточній Олімпіаді Валієва вже завоювала золото у складі збірної Росії у командній першості. Церемонію вручення медалей відмінили через позитивний результат допінг-тесту спортсменки, який вона здала 25 грудня в день Чемпіонату Росії.

8 лютого російське антидопінгове агентство (РУСАДА) тимчасово усунуло фігуристку, а вже 9 лютого зняло усунення. Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) та Міжнародний союз ковзанярів (ISU)
подали апеляції на це рішення. Спортивний арбітражний суд (CAS) прийняв рішення на користь Валієвої з урахуванням її статусу «захищеної персони» (спортсменці немає 16-ти років) та особливого підходу до них. При цьому CAS не розглядав ситуацію з позитивною допінг-пробою, препаратом, який у ній знайшли, його кількістю. Командного турніру суд теж не стосувався - все це вирішуватиметься окремо після Олімпіади.